

Autor: Pavel Frček
04.04.2024
Ce plante să creșteți în curtea pentru găini?
Îngrijirea găinilor este variată. Nu include doar o hrană de bună calitate, ci și un mediu adecvat în care acestea să se poată mișca liber și să caute hrană. Ușurați-le viața găinilor și cultivați în coteț plante benefice pentru sănătatea lor și, de asemenea, pentru varietatea hranei lor.
Adăpostul pentru găini
Spațiul pentru găini este unul dintre factorii esențiali care ne fac găinile fericite, fiind de asemenea, motivul pentru care avem ouă hrănitoare și gustoase. Dacă nu aveți un coteț cu un țarc și nu vreți să vă lăsați găinile să alerge pur și simplu prin grădină fără să vă distrugă straturile de grădină, vă recomandăm să vă procurați un țarc separat pentru a le asigura multă mișcare. Și ce fel de plante să cultivați pentru găinile dumneavoastră în țarc?
Ierburi și plante
Ierburile oferă un efect vindecător nu numai pentru noi, ci și pentru găinile noastre. De exemplu, urzica, păpădia, păpădia, pătlagina, dar și menta, mușețelul și mărarul, care au proprietăți antioxidante și ajută sistemul imunitar al găinilor, au un efect excelent asupra sănătății acestora. Cu siguranță, nu veți da greș cu coada șoricelului, care conține multe minerale și vitamine importante.
Găinile se vor bucura și de trifoi, care este o sursă excelentă de fibre și proteine, sau de tei, care ajută la îmbunătățirea digestiei găinilor. Ierburile ornamentale își pot găsi, de asemenea, utilitatea, deoarece acestea protejează alte plante de săpatul și ciugulitul găinilor.
Legume și fructe
Dintre legume, nu trebuie să lipsească pătrunjelul, deoarece este puternic aromat și furnizează substanțe benefice precum vitamina A, C și K. Spanacul este, de asemenea, o sursă bogată de substanțe nutritive. Acesta conține fier, calciu și vitamine. Frunzele sale asigură o nutriție importantă pentru găini și sunt, de asemenea, un deliciu pentru ele.
Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C și antioxidanți pentru găini. Ele servesc, de asemenea, ca un tratament răcoritor în timpul verii fierbinți. În mod similar, zmeura este bogată în fibre, care sprijină sănătatea digestivă a găinilor.
Copaci și arbuști
Hrana pentru găini poate fi găsită, de asemenea, în jurul copacilor și arbuștilor. Copacii le oferă, de asemenea, umbră în zilele de vară. Pomii fructiferi nu oferă găinilor doar un festin de fructe, ci și un festin de insecte. Pe lângă acești copaci, este indicat să creșteți și stejar, nuc sau aluniș. Merită menționat și cătină de mare, plină de vitamine. Arbuștii sunt folosiți ca adăpost de către găini, atât iarna, cât și vara. Alegeți zmeura, coacăzul, trandafirul, liliacul, murele și multe altele.
În cazul în care găinile sunt deficitare în oricare dintre vitamine și alte substanțe benefice, nu ezitați să puneți vitamine pentru găini ca supliment alimentar.
Țineți cont de faptul că nu toate plantele sunt sigure pentru găini. Printre acestea se numără, de exemplu, azaleea, narcisa, oleandrul sau ceapa. Prin urmare, asigurați-vă că plantele din adăpost sunt inofensive și aduc beneficii maxime găinilor. Plantele alese în mod corespunzător pot contribui la sănătatea și bunăstarea găinilor dumneavoastră, îmbogățindu-le în același timp dieta cu ingrediente naturale și valoroase din punct de vedere nutrițional.
Mai multe articole

14.05.2025
Metode de muls și tipuri de săli de muls
Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.
Citește articolul
13.05.2025
Cum să prepari jerky acasă?
În ultima perioadă, jerky a devenit o gustare din ce în ce mai populară – și pe bună dreptate. Este gustoasă, bogată în nutrienți și mai ales plină de proteine. Este ideală nu doar pentru drumeții și excursii, ci și ca o alternativă mai sănătoasă la chipsurile de seară în fața filmului. Cum poți pregăti această delicatesă acasă?
Citește articolul
13.05.2025
Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?
În zilele noastre avem multe opțiuni pentru a ne hrăni câinele. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Hai să le analizăm împreună.
Citește articolul