Câte ouă depune o găină într-un an?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

22.07.2024

Câte ouă depune o găină într-un an?

Ouăle sunt o parte importantă a alimentației noastre. Nu este deloc surprinzător faptul că găinile sunt una din cele mai des crescute specii de animale domestice. Totuși, vă puteți imagina cum este creat un astfel de ou și ce conține el? În continuare puteți afla cum se desfășoară procesul de ouat al găinilor și câte ouă reușesc acestea să ne ofere într-un an. Dacă nu sunteti interesați de dezvoltarea puiului în ou, găinile pot fi crescute fără cocoș. Cu toate acestea, cocoșul are o funcție de protecție și fertilizare foarte importantă . 

Formarea ouălor la găini

Cât timp depun găinile ouă? Procesul de formare a ouălor la găini începe în ovar, unde se formează gălbenușul și se dezvoltă oul. Când oul este matur, este eliberat din ovar și călătorește prin trompa uterină, unde este învelit în albuș și coajă. Tot în acest stadiu, dacă a avut loc împerecherea, are loc fecundarea oului. Oul se deplasează apoi spre uter și iese prin cloacă. Întregul proces durează aproximativ 24 până la 26 de ore pentru fiecare ou. Formarea coajei în trompa uterină este perioada care durează cel mai mult. Această etapă este de 15-18 ore.  

Ciclul de depunere a ouălor

Cât de des depun ouă găinile? Ciclul de ouat sau perioada în care o găină depune ouă, variază de la găină la găină, în funcție de specie, vârstă, alimentație și mediu. În general, găinile depun cele mai multe ouă în primul an, dar producția poate scădea pe măsură ce îmbătrânesc. Și când ouă găinile? Cel mai adesea în jurul orei 9 dimineața, dar timpul de ouat zilnic este între 5 dimineața și 3 seara.    

Găini - număr de ouă pe an

Și totuși, câte ouă poate depune o găină? În medie, găinile din fermele industriale pot depune între 250 și 300 de ouă pe an în primii ani de viață. Capacitatea de producție a ouălor scade odată cu vârsta. Desigur, aceste cifre pot varia în funcție de specie, genetică, vârstă și îngrijirea pe care o primește găina.  

 

Cu toate acestea, este important să se ia în considerare nu numai numărul de ouă depuse de găini, ci și calitatea acestora. Alimentația de calitate, îngrijirea, igiena și condițiile de creștere joacă un rol esențial în asigurarea unor ouă bine dezvoltate.  

Rase de găini ouătoare

Dacă sunteți în căutarea unei rase potrivite pentru o depunere cât mai mare de ouă, hibridele vor fi cele potrivite pentru dvs. Acestea sunt create pentru o productivitate maximă de ouă - pot depune peste 300 de ouă pe an.  

 

În jur de 250 de ouă pe an pot fi depuse de găinile cu pieptul gol și de cele din rasa Sussex, iar 200 de ouă pot fi depuse de găinile din rasa Plummets, care compensează pierderea de producție prin carnea lor.Citiți mai multe despre aceste rase în articolul nostru: "Găini ouătoare: care sunt rasele care depun cele mai multe ouă". 

 

 Ouăle sunt o sursă importantă de hrană pentru noi, așa că gândiți-vă în primul rând la calitatea finală a produsului. Asigurați-vă că creșterea se face ținând cont de bunăstarea și sănătatea găinilor. Deși numărul de ouă depuse de găini este diferit, acesta depinde de mulți factori pe care în mare măsură îi puteți controla.

Mai multe articole

Agresivitatea la câini

27.05.2025

Agresivitatea la câini

Fiecare dintre noi s-a întâlnit, probabil, cel puțin o dată în viață cu comportamentul agresiv al unui câine. Acest comportament poate avea multe cauze și manifestări. Este important să înțelegem de ce apare, cum îl putem gestiona și cum îl putem preveni. Acest articol îți va fi de ajutor în acest sens.


Citește articolul
Cum să protejăm oile și caprele de lupi

26.05.2025

Cum să protejăm oile și caprele de lupi

Cu siguranță ai aflat deja vestea că lupii se întorc în țara noastră. Ecologiștii consideră această revenire o veste bună – dar ce spun crescătorii de oi și capre? Ei nu sunt la fel de entuziasmați. Lupii se stabilesc din nou în peisajul nostru, iar o turmă neprotejată suficient reprezintă pentru ei o gustare nocturnă ușoară.


Citește articolul
De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

16.05.2025

De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

Te-ai întrebat vreodată de ce bovinele petrec ore întregi rumegând, în timp ce câinele aproape că nu mestecă hrana? Motivul este diferitul tip de digestie. În timp ce unele animale au un stomac simplu, altele au evoluat cu mai multe compartimente, cu digestie microbiană sau chiar ajutate de pietricele. Care sunt principalele diferențe între grupele de animale?

Citește articolul