Autor: Juraj Korim

09.02.2024

Care sunt principalele diferențe între unt și margarină?

Se spune că margarina este doar un substitut ieftin al untului, fără aproape nicio valoare adăugată. Dar ce-ar fi dacă v-am spune că acestea conțin o cantitate mare de acizi grași esențiali, care ne lipsesc în general ca oameni. Într-un nou articol, vom vorbi despre diferențele fundamentale dintre produsele refrigerate.


Margarina este mai ușor de întins

Nu există nicio îndoială că margarina are un mare avantaj datorită capacității sale de a fi întinsă foarte bine. Tot ce trebuie să faceți este să deschideți borcanul de grăsime vegetală și să o întindeți pe pâine.

În cazul untului, trebuie să vă gândiți mai constructiv și să îl lăsați la temperatura camerei timp de cel puțin câteva minute. Dacă îl tăiați în bucăți mici, îl veți ajuta să se înmoaie.

Compoziție, gust și valoare nutritivă

Ce este margarina? Untul vegetal nu are un gust în sine, aromatizarea și procesul de producție joacă un rol important, astfel din acest motiv, există, de asemenea, mai multe tipuri de margarină decât în cazul untului, care este fabricat în principal din lapte pasteurizat.

În plus, printre diferențele dintre alimentele cu denumirile "margarină" și "unt" se numără și faptul că untul, în comparație cu "înlocuitorul" său, nu include coloranți și conservanți. De regulă, acest produs lactat conține 80% sau mai mult de grăsime. În comparație cu untul, margarinele nu conțin colesterol și sunt mai puțin calorice, dar untul se mândrește cu substanțe care stimulează imunitatea. 

În trecut, se vorbea despre compoziția nocivă a margarinelor, care s-a schimbat de-a lungul anilor. Produsele disponibile acum conțin mult mai mulți acizi grași nesaturați, care sunt bogați în vitamine și minerale. Se afirmă chiar că untul vegetal de astăzi are o compoziție mai benefică decât untul convențional, deși se știe că gustul său este inconfundabil. Cu toate acestea, este necesar să alegeți cu atenție, nu pe baza prețului produsului, ci pe baza compoziției și a calității.

Producția industrială

Știm la ce vă referiți. Margarina este produsă chimic, în timp ce untul este făcut manual. Din păcate, în zilele noastre (cu câteva excepții), cele două alimente nu au nimic în comun. Pe vremuri, era obișnuit să se producă untul folosind o mașină de bătut untul pentru a îl face, dar astăzi un aliment lactat vândut în mod obișnuit este, de asemenea, produs industrial.

Obținut din

În bucătărie, ambele au o reprezentare, limitată însă. Margarina nu este folosită doar ca strat pe pâine, ci este adăugată și la produsele tartinabile, creme și umpluturi. Untul are o gamă largă de utilizări, de exemplu, ca o componentă a aluaturilor de patiserie, a produselor de panificație sau ca o componentă a cremelor, sosurilor sau piureului de cartofi.

Nu se prăjește în margarină. Grăsimile vegetale și margarinele cu un conținut ridicat de apă nu sunt construite pentru un tratament termic ridicat. Nici untul nu este potrivit, deși este utilizat în mod obișnuit în tigaie. La temperaturi mai ridicate, se formează compuși cancerigeni nedoriți.

Ce zici de untul tartinabil?

Răspuns simplu. Untul tartinabil nu are nimic de-a face cu untul ca atare, deoarece nu respectă standardele de compoziție a acestui aliment. Deși nu îi scade din deliciu, termenul corect de folosit este "tartinabil".

Sfaturi finale

Fie că faceți parte din "echipa untului" sau din "echipa margarinei", nu subestimați ingredientele atunci când le alegeți și mai degrabă plătiți în plus. În loc de unt, care eliberează substanțe nocive la temperaturi ridicate, folosiți ulei de rapiță pentru prăjit.

Mai multe articole

7 sfaturi pentru întreținerea pășunilor primăvara

30.04.2025

7 sfaturi pentru întreținerea pășunilor primăvara

Îngrijirea corectă a pășunilor primăvara este esențială pentru a asigura o pășune de calitate, bogată în nutrienți, pe tot parcursul sezonului. În acest articol vom analiza principalele etape pe care fiecare crescător ar trebui să le urmeze înainte de începerea sezonului de pășunat.

Citește articolul
Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

29.04.2025

Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?

Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.

Citește articolul
Cum arată anul apicol?

29.04.2025

Cum arată anul apicol?

Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.


Citește articolul