Care sunt plantele toxice pentru câini și pisici?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

18.12.2024

Care sunt plantele toxice pentru câini și pisici?

Mulți oameni care își împart casa cu un animal de companie iubesc și plantele și le cultivă pentru propria plăcere și bucurie. Nu există nicio îndoială că fauna și flora vii ne îmbogățesc și ne înfrumusețează viața. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că pot apărea unele pericole din combinația dintre animalele de companie și flori.

Pericol pentru animalele domestice?

Multe plante de casă și de grădină care sunt cultivate în mod obișnuit sunt otrăvitoare și chiar pun în pericol viața animalelor domestice. Câinii și pisicile sunt cele mai frecvent confruntate cu acest pericol, deoarece alte animale de companie sunt de obicei ținute într-un fel de spațiu închis.

Diferența dintre pisică și câine

Câinii și pisicile au metabolisme și sensibilități ușor diferite la plantele otrăvitoare, dar, în general, pisicile sunt atât mai sensibile, cât și mai „curioase” - vor ajunge în locuri care sunt în siguranță în afara razei de acțiune a câinilor. În orice caz, regula de bază este că, dacă plantele sunt otrăvitoare pentru pisici, este probabil să fie otrăvitoare și pentru câini.

Ingerarea unei plante otrăvitoare

Otrăvirea plantelor poate rezulta în urma ingerării nedorite - din fericire, majoritatea plantelor au un gust amar și, prin urmare, sunt neatractive pentru animale. Cu toate acestea, se poate întâmpla totuși ca animalul nostru de companie să „guste” o floare - acest lucru se întâmplă adesea în cazul pisicilor sau cățeilor și problema este atunci cu atât mai mare (greutatea corporală a animalului afectat este mai mică). Pentru unele plante, contactul cu pielea sau cu membranele mucoase poate fi, de asemenea, periculos. De asemenea, trebuie să ne amintim că animalele de companie nu sunt scutite de alergii și că un câine sau o pisică pot fi alergici la o plantă neotrăvitoare.

Plante de casă

Printre cele mai otrăvitoare și, prin urmare, periculoase plante pentru animale se numără dieffenbachia , monsttera, dracilă, ficus, Epipremnum aureum ,Euphorbia  (odată cu apropierea Crăciunului, să acordăm atenție crăciunesei și vâscului european) cactuși și iederă. Aloe este deosebit de periculoasă pentru câini, deoarece poate provoca probleme digestive grave, cum ar fi diaree și vărsături. Pentru pisici, toate orhideele sunt foarte periculoase (în afară de speciile menționate mai sus), chiar dacă sunt ingerate cantități foarte mici. Cel mai bine este să nu aveți acasă aceste flori otrăvitoare pentru pisici.

Plantele cultivate în grădină

În grădină trebuie să fiți atenți la tisa (Taxus baccata) , leandru, rododendroni, floarea Cyclamen  și buxuși (care pot provoca reacții cutanate la contact). În plus, majoritatea plantelor asemănătoare crinilor (crini de vale, zambile, lalele, narcise) sunt otrăvitoare, nu numai părțile verzi și înflorite, ci și bulbii, care pot atrage pisicile în special cu mirosul lor. Așadar, aveți grijă când le depozitați în pivniță sau în căsuța din grădină, unde șoarecii noștri merg pentru controale regulate de exterminare!

Atenție la alte specii otrăvitoare!

Vă rugăm să nu luați în considerare lista speciilor de plante otrăvitoare ca fiind completă - este posibil ca animalul dumneavoastră să fie deranjat de o plantă care nu este otrăvitoare și care nu va cauza probleme majorității celorlalte animale. Nu menționăm aici toate plantele care sunt otrăvitoare pentru oameni și care totuși sunt adesea cultivate (de exemplu, datura, liliacul, tutunul ornamental, ilex , hortensia) sau, dimpotrivă, unele tipuri de legume comestibile în mod obișnuit pentru oameni, de exemplu cartofii sau roșiile din familia vinetelor, care pot fi fatalmente otrăvitoare pentru animale. De asemenea, nu hrăniți niciodată câinii și pisicile cu ceapă, usturoi sau avocado!

Simptomele intoxicației

Cele mai frecvente simptome ale otrăvirii unui animal cu o plantă otrăvitoare includ salivație crescută, vărsături, diaree, apatie sau neliniște, dificultăți de respirație, bătăi rapide sau lente ale inimii și, în cazul reacțiilor de contact, zgârieturi și mușcături ale blănii sau secreții din ochi, urechi sau bot.

Primul ajutor pentru otrăvirea suspectată

Atunci când se suspectează o intoxicație cu plante, răspunsul nostru rapid este cel mai important. Animalul trebuie dus la veterinar cât mai repede posibil, iar planta care a provocat otrăvirea trebuie luată cu el. Nu încercăm niciodată autotratamentul la domiciliu, deoarece tratamentul specific este diferit pentru fiecare plantă!

Mai multe articole

Metode de muls și tipuri de săli de muls

14.05.2025

Metode de muls și tipuri de săli de muls

Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.

Citește articolul
Cum să prepari jerky acasă?

13.05.2025

Cum să prepari jerky acasă?

În ultima perioadă, jerky a devenit o gustare din ce în ce mai populară – și pe bună dreptate. Este gustoasă, bogată în nutrienți și mai ales plină de proteine. Este ideală nu doar pentru drumeții și excursii, ci și ca o alternativă mai sănătoasă la chipsurile de seară în fața filmului. Cum poți pregăti această delicatesă acasă?

Citește articolul
Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

13.05.2025

Cu ce să-ți hrănești câinele: BARF, crochete sau conserve?

În zilele noastre avem multe opțiuni pentru a ne hrăni câinele. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje. Hai să le analizăm împreună.

Citește articolul