
Care este cea mai potrivită hrană pentru iepuri?
În fiecare an, în a patra duminică din septembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Iepurelui, anul acesta pe 24 septembrie. Așadar, nu uitați de animalele de companie și oferiți-le o alimentație bună și echilibrată în această zi specială.
Cum se amenajează o cușcă pentru iepuri?
Pentru a vă asigura că iepurii dvs. au unde să mănânce și pentru ca hrana lor să nu fie doar aruncată pe jos, va trebui să vă amenajați mai întâi cușca de iepuri. Ar trebui să existe cu siguranță o hrănitoare sau un bol. Castronul trebuie să fie greu, astfel încât iepurii să nu-l răstoarne. Este de asemenea important să aveți un culcuș de fân care să fie umplut fie din lateral, fie de sus. Ultima parte esențială a adăpostului pentru iepuri ar trebui să fie adăpătorul, care este cea mai igienică dintre toate opțiunile.
Deci, cum să hrăniți iepurii?
Hrăniți-l de preferință de 3 ori pe zi, iar seara este bine să măriți puțin doza, deoarece iepurii absorb cantități mici de hrană de până la 30 de ori pe zi și până la 65% din hrană este absorbită noaptea. Bineînțeles, trebuie să existe un acces constant la apă proaspătă.
Iepurii sunt ierbivori și trebuie să le adaptăm dieta în consecință. Fânul este baza pentru aceasta, reprezentând până la 85% din dietă. Acesta este deosebit de favorabil unei bune digestii și unei danturi sănătoase și conține, de asemenea, o mulțime de fibre. Primăvara și vara, puteți adăuga semințe de păpădie, trifoi sau morcov proaspăt culese, care sunt pline de vitamine și oligoelemente.
În afară de fân, legumele verzi sunt foarte potrivite pentru iepuri și ar trebui să reprezinte aproximativ 10% din alimentație. Acestea includ spanacul, varza, broccoli și unele ierburi (mentă, busuioc, pătrunjel etc.).
Mulți crescători adaugă la fân un amestec de hrană granulată. Aici distingem două tipuri - complet și suplimentar. Cea completă conține toate substanțele nutritive de care iepurele are nevoie și este suplimentată doar cu apă și fân. Amestecul suplimentar este dat iepurilor doar ca supliment la dieta lor normală. Atunci când alegeți, luați în considerare categoria animalului pentru care cumpărați produsul. Un iepure care se îngrașă are nevoie de un amestec diferit, iar o femelă care alăptează are nevoie de un amestec diferit. Rețineți că fânul trebuie să fie componenta principală a dietei, iar amestecurile granulate nu trebuie să reprezinte mai mult de 5% din aportul zilnic.
Cum rămâne cu accesoriile?
Suplimentele minerale și lizele sunt, de asemenea, recomandate pentru o creștere sănătoasă. Acestea ajută iepurii să asimileze vitaminele și oligoelementele necesare. Puteți alege între mai multe tipuri, de exemplu, pentru a susține imunitatea și reproducerea iepurilor, pentru a susține activitatea enzimatică sau pentru a promova o blană sănătoasă.
Deci, ce părere aveți? Hrănirea iepurilor nu este o problemă atât de mare. Avem dreptate, nu-i așa?
Mai multe articole

29.04.2025
Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?
Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.
Citește articolul
29.04.2025
Cum arată anul apicol?
Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.

27.04.2025
Cum să crești un chinchilla?
Creșterea chinchillelor devine din ce în ce mai populară datorită aspectului lor drăgălaș, naturii prietenoase și blănii extrem de fine. Acești mici rozătoare, originari din Anzii Americii de Sud, au fost aproape exterminați în sălbăticie din cauza vânătorii pentru blana lor. Astăzi, chinchillele sunt crescute în principal ca animale de companie. Sunt animale nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei și devin active după lăsarea întunericului. Sunt foarte sociabile, de aceea se recomandă să fie crescute cel puțin în perechi. Durata medie de viață a chinchillelor este de 10–15 ani, uneori putând ajunge și la 20 de ani.
Citește articolul