Wyandottes: găini frumoase și puțin pretențioase, cu performanțe ridicate
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

09.02.2023

Wyandottes: găini frumoase și puțin pretențioase, cu performanțe ridicate

Vă întrebați cum să faceți din creșterea găinilor acasă un pic mai interesantă, fără a avea griji suplimentare? Avem un sfat interesant pentru dumneavoastră - o rasă care, datorită naturii sale, este potrivită pentru orice  crescător. Wyandottes sunt disponibile în mai multe culori diferite și se caracterizează prin performanțe ridicate și comportament calm, ceea ce le face să se înțeleagă bine cu alte rase de pui și alte specii de păsări de curte.

Originea rasei

Rasa este originară din SUA, unde a început să se răspândească la mijlocul secolului al XIX-lea. A fost recunoscută în 1883 și în același an în care au sosit în Europa primii Wyandotts. Numele îi vine de la tribul Wyandotte, ai cărui membri erau, de asemenea, implicați în creșterea animalelor. În plus față de reprezentanții comuni ai rasei, se pot găsi rudele lor pitice. Variantele de Wyandotte pitic cu pene de culori diferite au fost crescute în Europa, mai exact în Germania, Olanda și Marea Britanie.

Corp robust și pene în nenumărate feluri

Wyandot are un corp destul de robust și rotunjit, la care contribuie și penele lor moi, bogate și pufoase, care nu se lipesc prea mult de corp. Se caracterizează printr-un gât și o coadă mai scurte, un piept și o burtă proeminente, aripi scurte și o creastă în formă de cocardă destul de puțin vizibilă pe cap.

Wyandot este clasificat ca fiind o rasă de greutate medie. La maturitate, găinile cântăresc între 2,5 și 3 kilograme, în timp ce cocoșii sunt cu aproximativ o jumătate de kilogram mai grei. În cazul variantei pitice, găinile cântăresc aproximativ 1 kilogram, iar cocoșii 1,2 kilograme.

Rasa are pene de mai multe culori. Pe găini pot apărea pene albe, galbene, negre, albastre, roșii sau argintii. Acestea pot fi de culoare unică, pestrițe sau cu pete. În total, există aproximativ trei duzini de variații de culoare recunoscute pentru wyandotoks. Cu toate acestea, picioarele și ciocul sunt întotdeauna galbene, indiferent de culoarea penelor.

Performanță combinată

Wyandottes sunt crescute pentru ouă și carne. În condiții optime, se pot depune anual până la 180 de ouă de aproximativ 55-60 de grame, în timp ce Wyandottes pitic are o depunere anuală de până la 120 de ouă de aproximativ 40 de grame. Coaja ouălor din varianta clasică a rasei poate varia de la crem la maro deschis și maro închis, care este determinată de culoarea găinii. Coaja de ou a soiului pitic este de culoare maro deschis până la ușor roz.

Creștere ușoară

După cum s-a menționat deja în introducere, Wyandottes se va încadra cu ușurință în orice crescătorie. Calmul lor, rezultat din temperamentul lor calm, garantează toleranța față de alte păsări de curte, așa că nu trebuie să vă faceți griji dacă le lăsați să iasă în grădină cu alte găini, gâște sau rațe. Sunt prietenoase, blânde și încrezătoare. Nu zboară prea bine, așa că nu vor zbura pur și simplu peste gard, chiar dacă ceva le deranjează. Un țarc mai mic este suficient, dar nu le va deranja un țarc mare cu iarbă. Caracterul ușor de crescut este subliniat de faptul că nu necesită un tratament special în ceea ce privește alimentația.

Un instinct matern puternic este tipic pentru găinile Wyandotte. Prin urmare, ele sunt capabile să aibă grijă atât de ouă până la eclozarea puilor, cât și de puii lor. Prin urmare, acestea reprezintă o alegere ideală dacă sunteți în căutarea unor găini pentru reproducerea naturală.

Mai multe articole

Construcția cotețului de pui: Cum ar trebui să arate un coteț de pui și de ce aveți nevoie

09.02.2023

Construcția cotețului de pui: Cum ar trebui să arate un coteț de pui și de ce aveți nevoie

Dacă doriți să începeți să creșteți găini, unul dintre lucrurile de bază pe care trebuie să le faceți înainte de a le lua este să vă cumpărați un coteț pentru găini. De asemenea, ar putea fi nevoie de un nou coteț pentru găini dacă cel existent a trecut de anii de glorie. 

Citește articolul
Wyandottes: găini frumoase și puțin pretențioase, cu performanțe ridicate

09.02.2023

Wyandottes: găini frumoase și puțin pretențioase, cu performanțe ridicate

Vă întrebați cum să faceți din creșterea găinilor acasă un pic mai interesantă, fără a avea griji suplimentare? Avem un sfat interesant pentru dumneavoastră

Citește articolul
De ce să nu consumați ouă de curcă?

28.01.2023

De ce să nu consumați ouă de curcă?

Copiilor de la grădiniță li se vorbește despre ouăle depuse de găini. Dar de ce nu se spune de obicei că o prepeliță sau o rață are și ouă gustoase? Și cum rămâne cu curca?

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre