Terapia cu animalele
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

09.12.2024

Terapia cu animalele

Animalele pot fi întreținute nu doar în scopuri gospodărești sau ca simple animale de companie, ci multe dintre ele sunt acum folosite și în scopuri terapeutice. Există numeroase studii care au demonstrat efectul pozitiv al prezenței unui animal asupra sănătății mentale și fizice a omului. Efectele zooterapiei sau ale animoterapiei sunt foarte diverse și depind de ce fel de animal contribuie la starea noastră de bine.

Terapie cu câine

Probabil cea mai comună și cunoscută ramură a zooterapiei este canisoterapia, sau terapia cu un câine, care folosește influența pozitivă a câinelui asupra sănătății și bunăstării umane. Forma sa cea mai simplă este de fapt atunci când ținem un câine acasă. Proprietarii de câini au o condiție fizică mai bună datorită plimbărilor pe care le fac în mod regulat cu prietenul lor canin. Mișcarea în aer liber ajută la reducerea riscului de obezitate, atac de cord, diabet și alte boli civilizaționale care sunt strâns legate de lipsa de mișcare. În plus, s-a demonstrat că prezența unui companion canin reduce hormonii stresului și, la rândul său, crește nivelul de endorfine, oxitocină și dopamină. 


Câinii special antrenați pentru canisoterapie au o gamă foarte largă de utilizări - sunt potriviți pentru grădinițe pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă comportamentul câinilor și să evite riscul de a fi atacați de un câine necunoscut, pot ajuta copiii și adulții cu dizabilități mintale sau senzoriale, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală a persoanelor care suferă de depresie și aduc bucurie persoanelor în vârstă care pot simți abandonul, singurătatea sau pierderea sensului vieții. Rasele de câini mai mari pot sprijini, de asemenea, reabilitarea pacienților cu afecțiuni musculo-scheletice datorită prezenței lor și a temperaturii corpului.

Terapie cu pisica

Nu atât de răspândită, dar totuși foarte utilă, este felinoterapia sau terapia cu pisicile. Atunci când se apelează la pisici și, prin urmare, la terapia cu pisici, este foarte important să se estimeze care pisică este potrivită pentru această activitate. Pisicile pot avea dificultăți în a intra în contact cu străinii, adesea nu le plac călătoriile și schimbările de mediu și pot reacționa imprevizibil dacă sunt speriate sau stresate. Cu toate acestea, dacă găsim o pisică căreia îi place activitatea, atunci terapia felină este extrem de plăcută și benefică. Prezența unei pisici de terapie ameliorează stresul, induce relaxare și destindere, scade tensiunea arterială, încălzește zonele afectate, iar vibrațiile toarcerii pisicii ajută chiar la demararea proceselor de vindecare a țesuturilor moi și a oaselor (de care pisicile profită dacă ele însele sunt rănite sau bolnave). Terapia felină a fost utilizată cu succes în cazul copiilor bolnavi și al persoanelor în vârstă, la domiciliu sau în centre de îngrijire.

Terapia cu ajutorul calului

Hipoterapia este utilizată cu succes nu numai în țara noastră, ci și în străinătate pentru reabilitarea sistemului musculo-scheletic al copiilor născuți cu diferite tipuri de dizabilități, dar și după leziuni ale coloanei vertebrale (nu este vorba doar de a călări un cal, așa cum ar putea părea la prima vedere). De fapt, în acest tip de terapie cu animale, se lucrează cu mișcarea întregului corp al calului. Hipoterapia folosește cai sau ponei special antrenați, care trebuie să fie absolut calmi, ușor de manevrat și să nu prezinte niciun element de agresivitate sau impulsivitate. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, acest tip de zooterapie este sigur, foarte eficient, iar rezultatele pot fi surprinzătoare. Caii sunt, de asemenea, utilizați pentru copiii sau adulții cu depresie, fobii sau tulburări de comportament. Simpla lor prezență îi ajută pe acești oameni în problemele lor psihologice, iar studiile străine au demonstrat chiar eficacitatea comparabilă a acestei terapii cu animale cu farmacoterapia (tratamentul medicamentos).

Alte animale și terapii?

Terapiile care utilizează alte animale, fie capre, rozătoare, dihori sau păsări, sunt relativ mai puțin frecvente. Aceste terapii nu au încă o metodologie coerentă, dar prezența aproape a oricărui animal de care clientul nu se teme pare să aducă propriile beneficii fizice și psihologice. Deținătorii de animale de toate felurile pot atesta cu siguranță această experiență de multe ori, iar prietenii noștri animale compensează mai mult decât bine afecțiunea și grija pe care ne-o oferă!

Mai multe articole

Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul
Cum hrănim porcii?

01.07.2025

Cum hrănim porcii?

Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.

Citește articolul
Tipuri de brânzeturi și originea lor

24.06.2025

Tipuri de brânzeturi și originea lor

Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.

Citește articolul