Selectarea și amplasarea corectă a cuibului de ouat pentru găini
Cuiburile de ouat sunt un element important care nu trebuie să lipsească din niciun coteț de găini. Acestea sunt, bineînțeles, locurile în care găinile ar trebui să depună ouăle. Importanța cuiburilor de ouat constă în protecția ouălor depuse - datorită bazei înclinate, ouăle se rostogolesc imediat în colectorul aferent cuibarului și nu mai există niciun risc ca găinile să le mănânce. În plus, nu se pot murdări și nu va trebui să căutați ouăle ascunse peste tot în coteț. Desigur, pentru ca găinile să folosească cuiburile de ouat, trebuie să le placă. Dacă nu le plac, vor începe să depună ouă acolo unde le convine. Asigurați-vă că nu se va întâmpla așa ceva. Cheia este amplasarea cuiburilor potrivite în locul potrivit.
Dimensiunea cuiburilor de ouat trebuie să corespundă rasei de găină
Cuiburile trebuie să fie dimensionate în funcție de mărimea rasei de găini pe care o creșteți. Acestea trebuie să fie suficient de mari pentru ca găinile să poată intra confortabil în ele și să nu se simtă înghesuite, dar nu trebuie să fie prea mari. Găinile mai mici ar putea încerca să între în cuib câte două pe rând, pierzând liniștea de care au nevoie pentru a depune ouă. Unele găini vor fi mai predispuse să folosească cuibul mare pentru a arunca gunoiul. Dimensiunea de bază a spațiului pentru găini în cuibarele de ouat (dimensiuni fără colector pentru ouă) este considerată a fi de 35 × 40 × 40 × 40 cm (l × A × H). Rasele mari de găini vor aprecia ca fiecare parametru să fie cu aproximativ 10 cm mai mare. Totuși, cuiburile au, de obicei, o formă neregulată, de exemplu, au în mod obișnuit o boltă înclinată, astfel încât aceste valori sunt doar aproximative.
Alegeți un material ușor de curățat
Cuiburile realizate din plastic sau din tablă galvanizată sau dintr-o combinație a acestor materiale sunt practice. Cuiburile din plastic sau metal sunt ușor de întreținut, iar cuiburile curate reduc posibilitatea apariției bolilor în coteț. De aceea, le puteți găsi cel mai adesea și în ofertele magazinelor. Din cauza întreținerii mai dificile, cuiburile din lemn nu sunt cea mai bună alegere, nici cumpărate, nici realizate în casă, deși le puteți vedea în unele crescătorii casnice. Lemnul absoarbe găinațul de pui și, în timp, chiar și o curățare minuțioasă nu va permite obținerea unei igiene ideale. Cuibul devine apoi un refugiu pentru căpușe și alți paraziți. Cuiburile de răchită sunt cele mai greu de curățat. În plus, cuiburile de răchită au o capacitate foarte limitată de a proteja ouăle atunci când nu au un colector în care să le adăpostească. Prin urmare, acestea sunt mai potrivite ca element decorative al casei.
Tipuri de cuibare de ouat
Cinci găini pot împărți un cuib de ouat. Dacă aveți mai mult de cinci găini, sunt necesare mai multe cuiburi de ouat. Puteți fie să le oferiți găinilor mai multe cuiburi separate, fie să le faceți cuiburi legate între ele pentru a economisi spațiu în coteț. De exemplu, există cuiburi duble - fiecare cu o intrare pe o parte - sau seturi de trei, patru sau chiar opt cuiburi. Un set de opt cuiburi de ouat, format din două rânduri de câte patru cuiburi suprapuse, este suficient pentru până la patruzeci de găini și economisește mult spațiu valoros în coteț. De asemenea, este posibil să întâlniți cuiburi de ouat în aer liber, a căror deschidere este montată pe peretele exterior al cotețului - astfel se economisește spațiu în interiorul cotețului, iar ouăle pot fi colectate chiar în afara acestuia, fără a fi nevoie să intrați înăuntru.
Cuiburile de ouă trebuie să fie într-un loc liniștit
Pentru cuiburile de ouat din coteț, găsiți un loc liniștit, ferit de curenți de aer și de lumina directă a soarelui, astfel încât găinile să nu fie deranjate în timp ce lucrează. Un colț întunecat, dar ușor accesibil, de unde puteți colecta cu ușurință ouăle, este ideal. Cu siguranță nu le puneți aproape de intrarea în coteț. Cuiburile nu trebuie neapărat să fie așezate pe pământ, ci le puteți agăța și pe perete, dacă vă procurați cuiburi adecvate. În acest fel puteți avea și două rânduri de cuiburi suprapuse.
Așternutul potrivit pentru confort și curățenie
Pentru confortul găinilor, în cuiburile de ouat nu ar trebui să existe gunoi de grajd, la fel ca pe podeaua cotețului. Atunci găinile vor prefera să meargă către cuiburi pentru a depune ouă. Paiele tăiate sunt cu siguranță o alegere bună. Paiele au proprietăți de absorbție foarte bune și vor ajuta la menținerea curățeniei cuibului. În plus, datorită capacității sale de a absorbi găinațul găinilor, așternutul de paie previne formarea de mirosuri. Dacă aveți saci de rumeguș în atelier, puteți folosi și rumegușul grosier ca așternut. Totuși, rumegușul nu este potrivit, deoarece este excesiv de prăfuit și poate cauza probleme de sănătate pentru găini dacă este ingerat. Cuiburile pot fi, de asemenea, căptușite cu fân, dar evitați fânul din iarbă lungă - găinile se vor hrăni cu el, iar tulpinile lungi vor bloca gușa, din care conținutul nedigerabil trebuie îndepărtat cât mai repede posibil.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul