Scăpați de păduchi o dată pentru totdeauna
Păduchele de găină sunt un parazit mic și discret care poate face viața neplăcută multor găini, rațe, prepelițe sau gâște și, prin urmare, multor fermieri. Ce este un păduche? Cum să scăpăm de el? Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestui vizitator nedorit în cotețele de găini și asupra posibilităților de combatere a acestuia în cotețe și pe găini sau alte păsări de curte.
Păduchi de găină
Păduchele de găină este un parazit care atacă păsările de curte, porumbeii, alte păsări de exterior și unele mamifere. Prezența sa nu este vizibilă la prima vedere, deoarece acest mic parazit se ascunde sub penele păsărilor cu pene, de unde suge sângele victimelor sale. Pe o singură găină se pot instala până la 100 de paraziți în același timp. Atunci când nu se hrănește, se ascunde în crăpăturile și găurile pe care le găsește în coteț și își depune larvele acolo. Din cauza numărului de larve pe care le depun femelele, infestarea cotețului este un proces rapid.
Este un parazit minuscul, așa că nu este surprinzător faptul că poate fi confundat cu o căpușă. Asemănarea comportamentului, în special în ceea ce privește hrana și faptul că este un vector de boli datorită modului său de hrănire, contribuie în mod evident la acest lucru.
Ce pot provoca
Este relativ ușor să vă dați seama dacă găinile dumneavoastră au fost atacate de păduchi. Ele devin neliniștite și, mai ales, încep să se scarpine, ceea ce duce la pierderea penelor, în special în partea superioară a corpului. Există și alte indicii care vă spun că ceva nu este în regulă - vor depune mai puține ouă sau chiar nu vor depune deloc.
Dacă observați aceste semne în efectivul dvs. de animale, trebuie să începeți să faceți ceva cât mai curând posibil. Dacă situația merge prea departe, singura soluție ar putea fi sacrificarea tuturor găinilor. Pentru a fi în siguranță, puteți, de asemenea, să demolați cotețul și să construiți unul nou, dacă nu credeți că puteți eradica păduchii înainte de a avea găini noi. Situația este complicată de faptul că păduchii nu se confruntă cu nimic și uneori pot provoca daune ireversibile în doar câteva zile.
Cum să scăpați de păduchi
Cheia este să depistați situația din timp, caz în care puteți scăpa de păduchi și vă puteți salva păsările. Nu este o idee rea să verificați în mod regulat prezența păduchilor în coteț și pe găini. Exterminarea implică doi pași - trebuie să urmăriți eradicarea păduchilor din coteț și eradicarea lor de pe găini. Pentru fiecare caz, vom enumera trei opțiuni.
Exterminarea păduchilor din coteț
Primul remediu care vă ajută să eradicați păduchii din coteț este un spray special de exterminare. Există produse de exterminare concepute special pentru a combate păduchii. Este posibil ca prima aplicare să nu eradicheze complet toți păduchii din cauza predilecției lor pentru ascunzători strâmte și greu accesibile, așa că se recomandă repetarea pulverizării după o perioadă de timp. De asemenea, ar trebui să faceți puțină ordine în coteț înainte de a aplica spray-ul, pentru ca acesta să pătrundă în toate colțurile și crăpăturile. În plus față de pereți, desigur, nu uitați să tratați podeaua și tavanul cotețului de găini.
O altă opțiune este folosirea pământului de diatome. Pământul de diatomee este o substanță naturală, iar utilizarea acestuia pentru a eradica păduchii din coteț este puțin mai dificilă decât aplicarea unui spray. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să fie aplicat în toate locurile - îmbinări, fisuri sau găuri - în care se pot ascunde păduchii. Înainte de asta, cotețul trebuie curățat din nou, dar mult mai bine. Este o idee bună să spălați cotețul cu apă caldă, în mod ideal cu dezinfectant.
În plus față de cele două produse anterioare, puteți folosi și var stins. După ce ați curățat și dezinfectat cotețul, amestecați varul cu apă și vopsiți cu el întregul coteț cu ajutorul unei pensule. Cotețul trebuie să se usuce înainte de a lăsa găinile să se întoarcă înăuntru, ceea ce durează aproximativ o săptămână.
Controlul păduchilor la găini
Îndepărtarea păduchilor atașați de găini este, poate surprinzător, puțin mai ușoară decât controlul păduchilor din coteț. Cu toate acestea, trebuie luată în considerare posibilitatea de a nu putea consuma ouă și carne de la găini tratate pentru o perioadă de timp. În cazul ouălor, trebuie să așteptați aproximativ o săptămână pentru a le consuma, iar în cazul cărnii, așteptați o lună. Aceste limite de timp merită respectate, în special atunci când se utilizează produse chimice.
Ca și în cazul cotețului, vă puteți descurca cu pământ de diatomee, doar frecați-l bine cu mâna în penele găinilor, astfel încât să ajungă pe pielea lor. Când aplicați, asigurați-vă că pământul de diatomee ajunge cu adevărat în toate zonele afectate și că păduchii nu au nicio șansă să rămână pe găini.
Păduchii pot fi alungați și cu cenușă. Se presară cenușa rece peste toată găina. Nu omiteți capul, dar, desigur, fiți mai atenți aici. Pulverizarea cenușii pe găini trebuie făcută de mai multe ori pe zi, timp de câteva zile, până când aceștia dispar complet.
În cele din urmă, menționăm repelentul de paraziți. Acesta este un spray care vă poate scăpa rapid găinile de paraziții nedoriți, deși, conform recomandărilor producătorului, ar putea fi necesare aplicații repetate după câteva zile. Există, de asemenea, produse naturale disponibile pe piață, care sunt blânde cu păsările de curte tratate. Spray-ul este ușor de utilizat - de la distanța recomandată, trebuie doar să pulverizați toate zonele infestate, care de obicei reprezintă practic întregul corp al găinii, inclusiv capul, cu excepția ochilor și a ciocului.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul