Poate un câine să mănânce oase?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Avantaje și dezavantaje

Hrănirea cu oase are avantajele sale, dar și capcane semnificative. Oasele sunt o sursă excelentă de minerale naturale, cum ar fi calciul și fosforul, mestecarea lor întărește mușchii mestecatori și acționează și ca o periuță de dinți naturală. Pe de altă parte, ele pot reprezenta un pericol sub formă de constipație, alte probleme digestive sau un dinte rupt.

Ce trebuie să luați în considerație?

Nu ar trebui niciodată să li se dea câinilor oase coapte. Oasele își schimbă structura – se întăresc și, atunci când sunt mestecate, devin ascuțite și fragile, ceea ce poate cauza o serie de probleme. Oasele fierte nu sunt, de asemenea, recomandate câinilor. Câinii au reflexul natural de a proteja stomacul și intestinele de obiectele ascuțite, însă acest reflex dispare treptat la câinii care sunt hrăniți toată viața doar cu granule sau conserve.


De asemenea, ar trebui să acordăm atenție tipului de oase pe care dorim să le oferim câinelui. Oasele de iepure sunt nepotrivite din cauza ascuțelii lor. În cazul vânatului, există riscul de infecție cu paraziți, astfel că nu este recomandat să le dăm câinelui. Oasele cu măduvă sunt foarte tari, iar măduva din interior este foarte grasă, așa că trebuie să avem grijă la dinții rupți și la riscul de suprasolicitare cu aceste oase.

Care oase sunt potrivite pentru câini?

Oasele ar trebui să fie oferite în mod obligatoriu crude, de preferință cu resturi de carne, deoarece acest lucru ajută la stimularea corectă a digestiei. Având în vedere că oasele crude sunt potrivite pentru câini, trebuie să ne concentrăm acum pe tipurile pe care ar trebui să le oferim. Se recomandă în special oasele de vițel sau de vită, dar sunt potrivite și, de exemplu, gâturile de pui sau de rață.

În concluzie

Se poate spune că hrănirea cu oase poate fi benefică, dar și foarte periculoasă. Este întotdeauna important să fiți conștienți de principiile de administrare corectă și să cunoașteți obiceiurile câinelui dumneavoastră. De asemenea, amintiți-vă că oasele nu sunt o hrană completă pentru câine, ci un simplu răsfăț care nu ar trebui să fie dat câinelui în fiecare zi.

Mai multe articole

Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul
Cum hrănim porcii?

01.07.2025

Cum hrănim porcii?

Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.

Citește articolul
Tipuri de brânzeturi și originea lor

24.06.2025

Tipuri de brânzeturi și originea lor

Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.

Citește articolul