Cum să începeți creșterea rațelor?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

17.05.2022

Cum să începeți creșterea rațelor?

Dacă aveți o curte în spatele casei de la țară pentru care căutați o utilizare practică, o soluție posibilă este să creșteți păsări de curte atât pentru uz, cât și pentru plăcere. Găinile sunt cel mai des crescute pentru ouă și carne, dar nu trebuie să uitați de rațe, care oferă, de asemenea, ouă și carne și sunt la fel de ușor de crescut. Dacă doriți, puteți crește atât găini, cât și rațe în același timp. Vă gândiți să începeți să creșteți rațe? În acest articol, am adunat câteva sfaturi pentru a vă ajuta să decideți dacă doriți cu adevărat să păstrați rațe. Iar dacă vă decideți afirmativ, aceste sfaturi vă vor ajuta să știți cum să vă pregătiți pentru creșterea rațelor.

Unde vor fi adăpostite rațele

În primul rând, înainte de a achiziționa rațele, trebuie să pregătiți un mediu adecvat pentru ele. Aceasta înseamnă pregătirea unei incinte. Cu cât mai mare, cu atât mai bine - o incintă mică s-ar transforma rapid într-o baltă de noroi. De obicei, rațele domestice nu au nevoie să zboare sau să se cațere peste obstacole, așa că trebuie doar să împrejmuiți zona de creștere cu un gard suficient de înalt. Cu toate acestea, rațele cunoscute Muscovy sunt foarte bune zburătoare, așa că va trebui să le tăiați aripile sau să le țineți într-o volieră.

Rațele nu se pot lipsi de apă, așa că un iaz în țarc este foarte apreciat. În orice caz, au nevoie de o sursă constantă de apă proaspătă, așa că, dacă nu există o sursă constantă de apă proaspătă în incintă, va trebui să schimbați frecvent apa din adăpător, în mod ideal de două ori pe zi.

De asemenea, va trebui să obțineți (autoconstruiți) un fel de adăpost pentru rațe. Aceasta ia de obicei forma unei căsuțe de lemn în care rațele își vor petrece noaptea. Adăpostul ar trebui să poată fi încuiat, astfel încât să nu vă faceți griji cu privire la vizita prădătorilor pe timp de noapte, iar dimensiunea optimă a acestuia depinde de numărul de rațe pe care le creșteți - rațele nu ar trebui să fie înghesuite în el, bineînțeles. În cușcă ar trebui să fie așezată așternut uscat, care poate absorbi excrementele; puteți alege paie, așchii sau așternut special. Atunci când construiți și amplasați adăpostul pentru rațe, nu uitați că rațelor nu le place vremea vântoasă.

Alegerea unei rase de rață

Alegerea corectă a rasei de rață depinde de motivul principal pentru care se cresc rațe. Unele rase oferă mai multe ouă pe an (rase ouătoare), altele depun mai puține ouă, dar excelează prin cantitatea și gustul cărnii (rase de carne). Dacă preferați mai multă carne decât cât mai multe ouă, puteți crește, de exemplu, rața Peking, foarte răspândită. Rața Peking are pene albe și elegante și se caracterizează printr-o creștere rapidă și un corp mai corpolent, astfel încât, atunci când o creșteți, vă puteți bucura de o porție mare de carne gustoasă cu un conținut mai mare de grăsime.

Rațe și rățoi

Puteți crește rațe fără rățoi, nu au nevoie de acesta pentru a trăi. Cu toate acestea, dacă doriți ca efectivul dvs. să crească, nu puteți face acest lucru fără rățoi. Puteți avea unul sau mai mulți rățoi în cârd și niciuna dintre opțiuni nu reprezintă o barieră pentru a avea pui de rață.

Cu ce să hrănim rațele

Dacă vă țineți rațele într-un țarc suficient de mare, acestea vor putea să își asigure singure hrana - iarba, melcii sau insectele sunt suficiente. În spațiile mai mici, trebuie să hrăniți rațele cu iarbă proaspătă, pe care, desigur, o puteți da și rațelor dintr-o incintă mare. Ei nu o vor refuza.

Este recomandabil, indiferent de mărimea țarcului, să hrăniți rațele cu un amestec de hrană, mai ales iarna și în perioada de ouat, când acest lucru este o necesitate. Amestecul de furaje poate include, de exemplu, grâu, porumb, ovăz și alte cereale sau legume și fructe. Puteți fie să o preparați dumneavoastră, fie să vă ușurați munca și să cumpărați hrană gata preparată în vrac sau sub formă de granule, destinată rațelor.

De asemenea, vă puteți hrăni rațele cu vitamine și minerale care au un efect pozitiv asupra sănătății lor, cresc performanța, promovează reproducerea și îmbunătățesc disponibilitatea hranei. Dacă doriți să fiți un crescător grijuliu, dați-le hrană suplimentară cu aceste substanțe pe tot parcursul anului, conform recomandărilor producătorului. Pe de altă parte, încercați să evitați hrănirea cu produse de patiserie, care, deși sunt consumate de rațe, nu sunt foarte hrănitoare și pot provoca chiar probleme de sănătate.

Mai multe articole

Alegerea ușilor automate pentru cotețe de găini

09.06.2022

Alegerea ușilor automate pentru cotețe de găini

Creșterea găinilor și a altor păsări de curte este, în general, relativ ușoară, dar există lucruri care o fac dificilă.

Citește articolul
Cum să începeți creșterea rațelor?

17.05.2022

Cum să începeți creșterea rațelor?

Dacă aveți o curte în spatele casei de la țară pentru care căutați o utilizare practică, o soluție posibilă este să creșteți păsări de curte atât pentru uz, cât și pentru plăcere.

Citește articolul
Cum să alegeți corect un incubator?

14.07.2020

Cum să alegeți corect un incubator?

Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre cum să alegeți incubatorul potrivit.

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre