Hrănirea cailor: tipuri de hrănitoare
Caii au nevoie de hrană, mai ales iarna, pentru a se dezvolta. Puteți pune fânul sau nutrețul de paie în padoc fără a acoperi caii, dar, desigur, există riscul ca fânul să fie aruncat, iar hrana să putrezească și să fie aruncată la gunoi din cauza expunerii la ploaie sau zăpadă. Din acest motiv, este recomandabil să se plaseze o hrănitoare, uneori numită jgheab, în padoc pentru a ajuta la păstrarea laolaltă a nutrețului sau a baloților. Iar dacă are un acoperiș, acesta va proteja hrana de intemperii.
Tipuri de hrănitoare
Există trei tipuri de bază de hrănitoare. Prima opțiune pentru padocul cailor este o hrănitoare din plastic în formă de clopot, care conține un balot de furaje legat. Hrănitoarea de plastic pentru baloți este relativ ușor de manevrat - chiar și o singură persoană o poate plasa manual pe balot fără ajutor, dar puteți folosi și un dispozitiv de încărcare. Totuși, aveți grijă cu aceste clopote dacă aveți un cal care are tendința de a se zgâria pe coamă, altfel se va alege cu capul ras. Nu se întâmplă des, dar unii cai sunt tentați să se scarpine pe marginea orificiului pe care îl folosesc pentru a ajunge la fân.
Info: Caii care vor avea acces la hrănitoare, indiferent de tipul acesteia, nu ar trebui să aibă hamuri pe cap.
Al doilea tip popular este cel al hrănitoarelor metalice pătrate, care sunt fabricate din oțel galvanizat și sunt foarte durabile. Cu toate acestea, greutatea lor de sute de kilograme le face mai greu de manevrat. Furajele pot fi depozitate în vrac sau împachetate.
Cel de-al treilea tip sunt hrănitoarele simple, rotunde sau ovale, fără acoperiș, concepute atât pentru baloți de fân rotunzi, cât și pentru furaje în vrac. Acestea sunt de obicei fabricate din oțel galvanizat, în mod excepțional din plastic. Atunci când sunt amplasate în aer liber, sunt potrivite pentru hergheliile mari de cai care pot gestiona rapid un lot complet de hrană înainte de a începe să-și piardă calitatea. Puteți prelungi durata de viață a hranei ascunzând hrănitoarea rotundă sub un adăpost sau atașând un acoperiș suplimentar din prelată pentru a ține ploaia departe de ea.
Sfat: Pentru economii suplimentare și pentru o mai bună utilizare a furajelor, puteți folosi plasele de economisire din hrănitoare. Plasele se întind peste hrană și permit calului să mănânce într-un ritm mai lent, ceea ce favorizează o digestie adecvată. Plasele împiedică, de asemenea, caii să își bage capul adânc în balot, prevenind astfel dificultățile de respirație, și ajută la menținerea curățeniei în jurul hrănitoarei.
Ce hrană să oferiți cailor
Cailor li se poate da fie fân, fie nutreț de paie. Fânul, ca și nutrețul de paie, este un furaj produs prin fermentarea furajului proaspăt. Termenul de fân este folosit pentru silozurile care au un conținut ridicat de materie uscată (materia uscată trebuie să reprezinte mai mult de jumătate din conținut). Procesul de conservare, care se bazează atât pe un mediu lipsit de oxigen sau mai degrabă limitat de oxigen, cât și pe producția bacteriană de acid lactic, scade pH-ul furajului, făcându-l mai acid. Prin urmare, fânul este un tip de conservare a hranei care are ca rezultat încetinirea dezvoltării unor tipuri nedorite de bacterii și mucegaiuri care ar putea pune în pericol sănătatea calului.
Nu uitați de furajele suplimentare
Fânul sau nutrețul de paie reprezintă o bază importantă, dar nu este suficient de unul singur. De asemenea, caii au nevoie de foarte multă sare, așa că trebuie să poată să o refacă la nevoie de la salină. Au nevoie de cantități mari de sare, mai ales vara, când transpiră mult. Chiar și în cazul exercițiilor ușoare de anduranță, caii pierd sudoare la litru și, prin urmare, mineralele din sudoare, în special sodiul. Pentru a reface sodiul, calul trebuie să consume zeci de grame de sare pe zi.
În multe cazuri, și alte suplimente alimentare vor fi utile. Depinde de fiecare cal în parte, de sănătatea sa, de calitatea furajelor grosiere și de sarcina la care este supus calul. Furajele suplimentare, cum ar fi drojdia de bere, sunt concepute pentru a îmbunătăți consumul de hrană și digestia, pentru a promova reproducerea și o stare generală de sănătate bună. De asemenea, vitaminele și mineralele importante sunt conținute în bunătățile pentru cai, de care animalele dvs. de companie se vor bucura în mod deosebit.
Pe lângă hrană, caii au nevoie de acces continuu la apă curată. O adăpătoare sau un jgheab de apă este amplasat în mod ideal în apropierea jgheabului cu furaje grosiere.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul