Fân vs. siloz
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

10.03.2025

Fân vs. siloz

Furajele fermentate pentru animalele de fermă joacă un rol esențial în alimentația și sănătatea acestora. Sunt pline de substanțe benefice, iar calitatea lor este monitorizată cu atenție – de la consistență și miros, până la DM sau pH. Ne putem întâlni cu două noțiuni care, la prima vedere, sunt asemănătoare, dar diferența dintre ele este, de fapt, semnificativă. Haideți să vedem care este aceasta.

Ce este silozul?

Silajarea este un proces de conservare a furajelor suculente (proaspete), în care are loc fermentarea zaharurilor conținute în iarbă. Acest proces se desfășoară în condiții strict anaerobe, adică fără acces la oxigen. Drept rezultat, silajul își păstrează un conținut ridicat de substanțe nutritive și vitamine.


Calitatea silajului depinde direct de calitatea materiilor prime utilizate – în special de tipul de iarbă, maturitatea sa pentru silajare, conținutul de substanță uscată și metoda de prelucrare. Silajarea este un proces de fermentație controlată, care are loc optim atunci când conținutul de substanță uscată este între 45-50%. Scopul este de a crea o cantitate suficientă de acid lactic, care va reduce pH-ul la o valoare de aproximativ 4. Un astfel de mediu previne multiplicarea bacteriilor dăunătoare, mucegaiurilor și apariția proceselor de putrefacție. 


Totuși, dacă silajarea nu se realizează corect și nu sunt respectate condițiile necesare, pot apărea acizi nedoriți – acid butilic, acetic sau formic. Un astfel de silaj are un miros neplăcut și devine inutilizabil pentru hrănirea animalelor.

Ce este fânul furajer?

Acesta este un mod de conservare a furajelor care sunt deja ușor ofilite - acest lucru este de dorit, nu un defect. Acest proces se bazează pe acțiunea bacteriilor lactice, care produc acid lactic și scad pH-ul. Aceste bacterii benefice au nevoie, de asemenea, de un mediu lipsit de oxigen, adică de condiții anaerobe, pentru a se înmulți și a funcționa cu succes. Reducerea pH-ului și absența oxigenului împiedică, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor nedorite și a mucegaiului.

Ce este pH-ul și de ce este atât de important pentru noi?

PH-ul este valoarea acidității, care ne spune dacă fermentația s-a desfășurat corect. Apa are în mod natural un pH de 7, care este un pH neutru, iar cu cât valoarea este mai mică, cu atât aciditatea este mai mare. Atunci când avem siloz/zahăr cu un pH de 4, acesta este mult mai bine protejat decât silozul/zahărul cu un pH de 6,5. De ce? Deoarece organismelor care provoacă alterarea nu le place un mediu acid, așa că nu se dezvoltă acolo.

DM, ce înseamnă asta?

Am menționat în introducere că verificăm valoarea DM, dar ce înseamnă asta de fapt? DM este o abreviere pentru Dry Matter, sau materie uscată. Aceasta indică cantitatea de materie uscată conținută în furaj - mai simplu spus, este cantitatea de substanță care rămâne după ce apa a fost sustrasă. De exemplu, dacă un furaj are o valoare DM de 50%, înseamnă că acesta conține 50% materie uscată și 50% apă. Pentru a vă face o idee mai bună: fânul are, de obicei, o valoare a MS de aproximativ 85%, în timp ce silozul este între 25-70%. În cazul în care conținutul de MS al silozului este mai mare de 50 %, acesta este denumit furaj de fân.


Este important de știut că, cu cât valoarea MS este mai mare, cu atât silozul conține mai puțin acid lactic. Aceasta înseamnă un nivel mai scăzut de conservare și, prin urmare, este esențial să se asigure un mediu complet lipsit de oxigen pentru fân pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor nedorite.

Care este diferența dintre siloz și fân?

Inițial, termenul de siloz a fost utilizat pentru toate furajele fermentate. Astăzi, însă, se face distincție și între siloz, care este un tip de siloz cu un conținut mai ridicat de materie uscată. Granița exactă dintre siloz și fân nu este strict definită, dar, în general, dacă conținutul de materie uscată depășește 50%, vorbim despre fân. O altă diferență între siloz și fân este materia primă utilizată. În timp ce silozul este fabricat din furaje proaspete, furajele de fân sunt fabricate din furaje ofilite, adică furaje cu un conținut mai ridicat de materie uscată.

Mai multe articole

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

09.07.2025

De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?

Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.

Citește articolul
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul