De ce să nu consumați ouă de curcă?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.01.2023

De ce să nu consumați ouă de curcă?

Copiilor de la grădiniță li se vorbește despre ouăle depuse de găini. Dar de ce nu se spune de obicei că o prepeliță sau o rață are și ouă gustoase? Și cum rămâne cu curca?

Carne de curcan vs. ouă de curcă

Spre deosebire de ouăle de găină sau de prepeliță și de nenumăratele tratamente termice pe care oamenii le-au inventat pentru a se bucura de ele, ouăle de curcă nu se regăsesc de obicei în meniul restaurantelor obișnuite.

În schimb, preparatele din curcan sunt destul de frecvente în restaurante. Una dintre cele mai populare mâncăruri fit pe tot parcursul anului a devenit recent tortilla cu carne de curcan și legume. Serios, oricine nu a mai făcut până acum o tortilla de curcan nu știe ce pierde.

Carnea de curcan se caracterizează printr-un conținut ridicat de proteine și un conținut mai mic de grăsime în mușchi, astfel încât este considerată foarte bună din punct de vedere dietetic și foarte gustoasă, motiv pentru care oamenilor le place atât de mult să o mănânce.

Și curca ne dă ouă, dar

Curcanul domestic a fost întotdeauna crescut în primul rând pentru carne și în mică măsură pentru pene, deși, desigur, se poate profita de el, ca și în cazul găinii domestice, pentru ouă. Există, totuși, un mare dar legat de acest lucru.

Cererea de ouă este foarte mare și doar găinile au fost capabile să furnizeze un număr atât de mare de ouă oamenilor pentru o perioadă lungă de timp. Găinile domestice, sau rasele ușoare, cum ar fi Plymouths sau Rhododendrons, și alte rase hibride crescute pentru a face ouă, cum ar fi Leghorns, sunt cu mult înaintea curcilor în ceea ce privește numărul de ouă depuse.

Curca domestică depune aproximativ optzeci de ouă pe an. În schimb, o găină, cunoscută sub numele de găină ouătoare, poate produce până la trei sute de ouă pe an, adică de aproximativ patru ori mai multe.

În ceea ce privește depunerea ouălor, curcile se descurcă mai prost decât găinile, chiar și în fermele de mici dimensiuni. Spre deosebire de găini, curcile își depun ouăle în afara cotețului. Acest lucru face ca ouăle să fie mult mai predispuse la extincție, deoarece pot deveni o pradă ușoară pentru dihori sau alte animale de pădure.

Ouă de curcă

Dar dacă trebuie să obțineți ouă de curcan, nu este imposibil. Atenție însă, majoritatea fermierilor vând ouă de curcă destinate incubației, dar nu pentru consum direct. Pentru un ou de cloșcă de la fermă, pregătiți-vă să plătiți câțiva lei.

Oul de curcă este mult mai mare decât cel de găină, dar gustul este foarte asemănător cu acesta. Dacă vă decideți să îl includeți în dieta dumneavoastră, vă recomandăm să urmați aceste sfaturi. Din cauza dimensiunii sale, durata de gătire este mai mare - ouăle de curcan vor trebui să fie gătite mai mult timp în apă și în tigaie. Acest lucru va preveni posibila transmitere a salmonellei.

Cerințe pentru reproducere

Așadar, opțiunea este să incubați propriile curci dintr-un ou de clocit. În acest caz, însă, fiți pregătiți întrucât curca este mai pretențioasă decât găina în ceea ce privește cantitatea de hrană pe care trebuie să i-o oferiți. În rest, creșterea curcanilor nu este fundamental diferită de creșterea găinilor.

Nu uitați că veți obține cele mai multe beneficii de la curcan pentru carne. Se spune printre gurmanzi că fiecare parte cărnoasă a curcanului are o aromă specifică și poate fi folosită în bucătărie pentru a crea un fel de mâncare care îi va face pe toți să saliveze.

Preferați pui

Dacă preferați să creșteți găini pentru carne, căutați rase care au fost crescute în acest scop - Dorkinka sau Sussex, de exemplu. Acestea sunt mai mari și mai puternice, spre deosebire de rasele de ouă ușoare menționate mai sus.

Așadar, curcanul nu este chiar numărul unu în ceea ce privește depunerea de ouă, dar poate oferi un alt avantaj în schimb - carnea.

Știați că?

Curcanul a fost domesticit pentru prima dată în America, de unde provine strămoșul său, curcanul sălbatic. Au fost aduși în Europa de către spanioli cu navele lor în secolul al XVI-lea și pe atunci erau încă numiți păsări indiene. În Republica Cehă, strămoșii noștri i-au domesticit după anul o mie nouă sute.

Mai multe articole

Tipurile de ouă

31.03.2025

Tipurile de ouă

Când spui „ou”, majoritatea dintre noi se gândesc automat la oul de găină. Puțini oameni se gândesc mai întâi la orice alt tip. Cu toate acestea, știm că și alte păsări depun ouă - iar unele dintre ele sunt chiar disponibile în mod obișnuit. În magazine, ouăle de găină sunt cele mai frecvente, cu ouă de prepeliță ici și colo. Alte specii sunt mai degrabă rare. Așadar, în articolul de astăzi, să aruncăm o privire la ce ouă sunt bune de mâncat și cum diferă între ele.

Citește articolul
Creșterea animalelor alpaca și lama

30.03.2025

Creșterea animalelor alpaca și lama

Creșterea de lame și alpaca devine din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Crescătorii apreciază natura lor calmă și prietenoasă, lipsa de pretenții, versatilitatea utilizării și aspectul exotic. De asemenea, aceste animale pot fi ținute cu succes pe pășuni comune cu alte specii. Llamas sunt, de asemenea, în mod natural dominante și teritoriale, ceea ce le permite să protejeze eficient turma de prădători. Doriți să știți cum să aveți grijă de aceste animale impresionante? Am adunat câteva informații utile și sfaturi practice pentru a vă ajuta să înțelegeți comportamentul lor și să le oferiți cel mai bun cămin posibil. 

Citește articolul
Cum să tai unghiile câinelui?

24.03.2025

Cum să tai unghiile câinelui?

La fel ca și nouă, unghiile câinilor cresc. De aceea, este important să le tăiem și să le îngrijim regulat. În trecut, îngrijirea unghiilor nu era atât de importantă, deoarece câinii petreceau mai mult timp afară – alergând prin grădină, pe asfalt sau pe alte suprafețe dure, care le șlefuiau natural unghiile. Astăzi însă, acest lucru nu mai este suficient.

Citește articolul