-800x800.png)

Autor: Pavel Frček
13.12.2024
De ce își marchează pisica teritoriul?
Crescătorii de pisici se confruntă adesea cu problema „marcării”. Haideți să vedem împreună ce înseamnă acest lucru și cum putem rezolva această problemă.
Pisica marchează cel mai adesea cu urina sa, dar din același motiv și zgârie. Ambele tipuri de comportament în natură sunt folosite în principal pentru a marca teritoriul, pentru a descuraja „intrușii” care ar dori să intre pe teritoriu și, bineînțeles, sunt legate de instinctul de reproducere, atunci când pisica marchează teritoriul în timp ce toarce și în acest fel își arată disponibilitatea de a se împerechea.
Proprietarii de pisici, în special cei care locuiesc în apartamente, sunt pe bună dreptate deranjați de aceste comportamente. Unii chiar le consideră „deliberate” și suspectează pisica că le face în ciuda ei sau din intenție răuvoitoare. Cu toate acestea, dacă o pisică marchează într-un apartament, ea ne indică întotdeauna ceva prin comportamentul său și depinde de noi să depistăm cauza și să lucrăm cu ea.
Verificarea stării de sănătate
În cazul marcării urinei, cel mai important lucru este să aflăm dacă aceasta este cauzată de o problemă medicală. Pisicile suferă foarte des de probleme ale tractului urinar, mai ales dacă sunt hrănite cu hrană de calitate mai slabă, nu fac mișcare, beau mai puțin sau sunt stresate. Așadar, primul pas trebuie să fie verificarea urinei și a stării generale de sănătate a pisicii de către un medic veterinar. Dacă totul este în regulă în acest domeniu, putem continua cercetările.
Cauza poate fi reprezentată de hormoni
Cea mai frecventă cauză fiziologică a marcării urinei la pisici este perioada de așa-numită toarcere, adică căldura pisicii. Problema este că această perioadă este de obicei destul de lungă, apare primăvara, toamna, dar uneori și destul de neașteptat - pisica este pur și simplu un animal care se poate reproduce aproape oricând. Mai ales la pisici, acest instinct este foarte puternic și, după atingerea maturității sexuale, care poate fi încă de la vârsta de aproximativ 6 luni, marcarea este mai degrabă regula decât excepția. Cea mai simplă soluție împotriva marcării pisicilor este, prin urmare, castrarea atât a pisicilor, cât și a pisicuțelor, dacă nu dorim să le reproducem în continuare. În acest mod aparent „nenatural”, putem oferi pisicilor noastre o viață mai lungă și mai calmă și putem preveni nașterea nedorită de pisicuțe care nu își găsesc întotdeauna un nou cămin.
Controlați toaleta
Dacă avem o pisică acasă și sterilizarea nu este o opțiune, trebuie să ne gândim la alte cauze posibile ale comportamentului nedorit. Pisicile sunt animale foarte curate și prin marcarea lor ne pot „indica” că nu totul este în regulă cu litiera pisicii lor. Majoritatea pisicilor sunt sensibile la litiera folosită și pot fi foarte inconfortabile la o schimbare. Dacă ținem mai multe pisici în aceeași gospodărie, trebuie să avem un număr suficient de litiere pentru ele. De obicei, numărul de litiere este cu cel puțin unul mai mare decât numărul de pisici, dar aceasta nu este o regulă. Totul depinde mult de modul în care pisicile noastre se înțeleg între ele și de cât de acomodate și ierarhice sunt.
Evitarea stresului
Acest lucru ne aduce la următoarea cauză posibilă, care este stresul - acesta poate fi cauzat de orice schimbare, fie că este vorba de o schimbare de mediu (mutarea casei), adăugarea de oameni sau animale în gospodărie, o schimbare a rației de hrană și o serie de alte influențe pe care noi, oamenii, nu le considerăm importante la momentul respectiv. Dacă dorim să ne ajutăm pisica (pisicile) să facă față mai repede stresului, putem încerca feromoni artificiali (disponibili în spray-uri la medicul veterinar) sau una dintre plantele pe care multe pisici le găsesc irezistibile - iarba pisicii, valeriana, maghiranul, melisa sau lavanda.
Cum cu zgârierea?
În ceea ce privește scărpinatul, din nou, acesta este un comportament felin natural care poate fi observat în natură atât la pisicile mari, cât și la cele mici. Ele nu servesc la ascuțirea ghearelor, pisicile nu prea au nevoie să își ascute ghearele, deoarece acestea sunt ascunse în siguranță în tecile lor, gata de utilizare imediată, iar pisicile își ciugulesc ocazional cel mult dinții. Scărpinatul este un comportament teritorial tipic, iar principalul (și adesea singurul) mod în care îl putem preveni este să notăm zonele în care pisica este cel mai probabil să încerce să zgârie și apoi să amplasăm în acele zone posturi de zgâriat pe care să le poată folosi liber. Din nou, trebuie să avem mai multe dintre acestea acasă și să le plasăm în locuri diferite, unul singur nu va fi suficient pentru animalul nostru.
Mai multe articole

23.04.2025
Ce este comportamentul stereotip al animalelor?
Comportamentul stereotip al animalelor, cunoscut și sub denumirea de stereotipie, se caracterizează prin mișcări sau comportamente repetitive, aparent fără scop sau ritualizate, pe care animalele le manifestă adesea într-un mediu care nu corespunde nevoilor lor naturale. În articolul următor vom analiza această problematică mai detaliat.

22.04.2025
Scărpinatul distructiv la pisici
Scărpinatul distructiv este o problemă frecventă cu care se confruntă mulți proprietari de pisici. Poate duce la deteriorarea mobilierului, a tapetului sau a altor obiecte din casă, ceea ce poate deveni extrem de deranjant. În acest articol, vom analiza împreună cauzele acestui comportament, soluțiile posibile și metodele de prevenire.
Citește articolul
15.04.2025
Cum să amenajezi un acvariu?
Un acvariu nu este doar o frumoasă piesă de decor, ci și o adevărată bucățică de natură care aduce liniște și armonie în casa noastră. Observarea peștișorilor colorați, unduirea ușoară a plantelor și susurul apei au efecte dovedite de calmare asupra minții. Dacă și pe tine te atrage ideea de a crea propria lume acvatică, ți-am pregătit un ghid simplu despre cum să începi.
Citește articolul