De ce este important pentru cai să se lingă și ce tipuri de lingere există?
Alimentația niciunui cal nu ar trebui să fie deficitară în anumite minerale, cum ar fi sodiul, clorul, calciul, magneziul sau fosforul. Deoarece compoziția naturală a ierbii sau a fânului nu poate satisface nevoile cailor din acest punct de vedere, este necesar să se furnizeze aceste substanțe sub o altă formă. Linsurile sunt o modalitate practică și eficientă de a introduce minerale în organismul calului. Lisele permit cailor să refacă în mod continuu nivelurile deficitare de minerale, ceea ce contribuie la menținerea unei bune stări de sănătate și la buna funcționare a unei game largi de procese corporale. Un aport adecvat de minerale, de exemplu, ajută la prevenirea deshidratării, la reducerea riscului de colici sau la prevenirea oboselii musculare și susține performanța reproductivă. Pe lângă minerale, unele lisere sunt, de asemenea, o sursă de vitamine la fel de importante.
Tipuri de liziere pentru cai
Există mai multe tipuri diferite de lingăi pentru cai din care puteți alege. Puteți alege fie o lingură de sare, o lingură de minerale pentru toate scopurile, fie o lingură de minerale specializată, în funcție de nevoile cailor dumneavoastră. Aruncați o privire la tipurile de lichele selectate pentru cai.
Sare de lins
Pentru a reface sodiul și clorul, așa-numita salină este făcută din sare pură, fără minerale. Sarea de lins ar trebui să fie la dispoziția cailor în orice moment. O alternativă la linsul de sare fabricat din sare pură sau sare în vid este linsul de sare de Himalaya, care conține urme de multe alte minerale.
Minerale de lins
Sarea este, de asemenea, la baza lingurilor minerale pentru cai. Cu toate acestea, adăugarea de minerale duce capacitățile lingerii de minerale la un alt nivel. În funcție de conținutul diferitelor minerale, poate aborda eficient, de exemplu, tulburările metabolice, părul de proastă calitate, copitele fragile, capacitatea de reproducere afectată sau problemele musculare. Lichelele minerale sunt disponibile în diferite arome pentru a oferi cailor o dietă mai gustoasă și mai variată pe pășune și în grajd. Lyses au adesea o aromă de fructe sau pot conține melasă pentru un gust dulce (lyses de melasă minerală).
Liza minerală cu biotină
Biotina, care poate fi suplimentată cu lizină minerală, are un efect benefic asupra structurii și rezistenței copitei, promovând formarea de keratină - corneea. De asemenea, contribuie la o bună sănătate a blănii și a pielii și îmbunătățește imunitatea.
Mineral Probiotic Lys
Licoarea probiotică minerală conține drojdie vie și are un efect benefic asupra sistemului digestiv și imunitar. Drojdia vie ajută la asigurarea unei mai bune digestibilități a fibrelor din fân și paie. Merită folosită în special atunci când se trece de la pășunat la hrănirea cu fân sau paie pentru a preveni diareea.
Minerale în lizele de cal
Există multe minerale importante în lingurile de cal și fiecare are propria sa importanță. Vă puteți da seama dacă calul dvs. are o nevoie sporită de un anumit mineral căutând probleme de sănătate, fie că este vorba de o problemă fizică sau de un comportament anormal, cum ar fi iritabilitatea. Consultați următoarea prezentare generală pentru a vedea importanța mineralelor pentru sănătatea ecvideelor.
Sodiu - Sodiul, care are aproximativ 39% din greutate în sare (și deci în salina pură), contribuie la menținerea stabilității mediului intern al organismului, în special se ocupă de menținerea echilibrului fluidelor din interiorul celulelor și din spațiile intercelulare. Sodiul depinde, de asemenea, de calitatea transmiterii impulsurilor nervoase și contribuie în mod semnificativ la funcționarea musculaturii netede.
Clorul - Clorul, a doua componentă de bază a sării, este, de asemenea, foarte important. Clorul, sub formă de acid clorhidric, este o componentă indispensabilă a sucurilor gastrice și ajută la asigurarea unui mediu optim pentru buna funcționare a enzimelor digestive. O digestie bună permite o mai bună utilizare a potențialului hranei pentru animale, iar clorul, în special, sprijină capacitatea de a digera proteinele.
Calciu - Calciul este implicat în mod semnificativ în construcția țesutului osos. Deficitul de calciu poate duce la boli ale scheletului și articulațiilor sau la deformări osoase și poate sta, de asemenea, la baza apariției osteoporozei.
Magneziu - Magneziul influențează sute de reacții din corpul ecvideului. Acesta are un efect major asupra funcției țesutului muscular și nervos. De asemenea, ajută la menținerea unor niveluri normale de zahăr în sânge și la o circulație sanguină adecvată și contribuie la sinteza proteinelor din organism, ceea ce este important pentru protecția, creșterea și regenerarea țesuturilor. Nivelurile optime de magneziu au, de asemenea, un efect pozitiv asupra psihicului cailor - reducând iritabilitatea acestora.
Fosfor - Fosforul, împreună cu calciul, este un factor important în formarea oaselor și a dinților. Lipsa fosforului este o posibilă cauză a reticenței de a ingera alimente, ceea ce, la rândul său, duce la pierderea în greutate sau la infertilitate.
Zinc - Zincul este un element deficitar relativ frecvent la cai. Cu siguranță nu trebuie neglijat, deoarece deficitul de zinc poate fi cauza fragilității crescute a copitelor, a stării proaste a blănii fără strălucire sau a incapacității de a elimina eficient toxinele din organism. De asemenea, zincul contribuie la reducerea riscului de boli fungice.
Potasiu - Potasiul contribuie la funcționarea normală a nervilor și a mușchilor și susține buna funcționare a metabolismului carbohidraților.
Mangan - Manganul joacă un rol important în formarea oaselor și a țesuturilor conjunctive. Nivelurile sale în organism afectează metabolismul carbohidraților și al grăsimilor, creșterea și dezvoltarea cailor și abilitățile de reproducere.
Iod - Iodul ajută la îmbunătățirea stării blănii calului sau la buna funcționare a sistemului nervos. Deficitul său poate provoca tulburări de creștere.
Fier - Fierul joacă un rol important în formarea globulelor roșii, fiind astfel esențial pentru o bună oxigenare a organismului.
Seleniu - Seleniul este unul dintre antioxidanți, deci limitează activitatea radicalilor de oxigen și protejează celulele de daune. Are un efect sinergic cu vitamina E, care protejează membranele celulare. Celulele musculare scheletice sunt deosebit de sensibile la deteriorarea membranelor celulare. În plus, seleniul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și a fertilității și neutralizează substanțele nocive din organism.
Cobalt - Cobaltul afectează creșterea cailor, formarea sângelui și activitatea unui număr de enzime, astfel încât nivelul său este la baza multor procese biochimice din organism.
Cupru - Cuprul contribuie semnificativ la calcifierea țesutului osos și reduce riscul de boli ortopedice.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul