De ce depun găinile ouă mici?

Autor: Juraj Korim

31.01.2024

De ce depun găinile ouă mici?

Unul dintre principalele motive pentru a vă lua o găină este pentru ouăle proaspete pe care le depune. Cu toate acestea, unele găini au complicații atunci când depun ouăle, una dintre cele mai frecvente fiind depunerea de ouă prea mici. Există mai multe cauze ale acestui fapt negativ și nu toate depind de noi.


Hrănirea găinilor este un aspect esențial

Depunerea ouălor la găini este strâns legată de alimentația acestora, iar o alimentație necorespunzătoare pentru găini nu numai că poate duce la reducerea numărului de ouă depuse, dar poate afecta negativ și calitatea acestora.


Alimentația găinilor ar trebui să conțină în principal proteine ca fiind una dintre componentele esențiale. În cazul în care găinii nu i se asigură o cantitate suficientă, se poate modifica nu numai mărimea ouălor, ci și grosimea cojii. În acel moment, recomandăm adăugarea în dietă a făinii de pește, a viermilor de făină sau a semințelor de floarea-soarelui.

În momentul în care fenomenul care însoțește un ou atipic este o coajă moale, cel mai probabil micul tău prieten are lipsă de calciu.


Cu toate acestea, găinile nu au nevoie doar de proteine și calciu, ci și de minerale, nutrienți și vitamine, care au, de asemenea, un mare impact asupra mărimii, calității și producției efective de ouă.

Confortul găinii este fundamental

La fel ca oamenii, găinile ouătoare nu se simt bine în condiții de stres. Au nevoie de un spațiu propriu atât în interiorul, cât și în afara cotețului. Prin urmare, asigurați-vă că nu țineți în coteț mai multe găini decât este recomandat. Prădătorii care stau în preajma găinilor dvs. pot provoca, de asemenea, stres în coteț. Găinile pot produce ouă mici în condiții de stres sau pot înceta complet să mai depună ouă.


În afară de oaspeții nepoftiți, intimidarea poate fi de asemenea un factor de stres. Calmul în timpul ouatului este primordial. Bătăile sunt frecvente între femele, dar uneori este necesar să interveniți și să separați găinile indisciplinate de celelalte. Dar cei mai mari scandalagii din coteț sunt cocoșii, iar faptul că trebuie separați de găini nu este cu siguranță o noutate pentru dumneavoastră.


Desigur, nu trebuie să uităm de lumină și căldură. Lumina stimulează sistemul reproducător al găinii, fără de care nu ați obține ouă. Gândiți-vă la iluminarea cotețului, mai ales în zilele întunecate de iarnă. La fel ca lumina, și frigul afectează găinile. Temperatura optimă a cotețului este între 11 și 25°C. Dacă temperatura este prea scăzută, aceasta poate afecta numărul și calitatea ouălor rezultate. Cu toate acestea, această problemă are o soluție foarte simplă, sub forma unor becuri ceramice sau cu infraroșu.

Prea mică găină

Dacă ați cumpărat o găină nouă care abia începe să ouă, este destul de obișnuit ca ouăle ei să nu fie la fel de mari ca ale celor mai în vârstă. Cele mai multe găini încep să ouă încă de la vârsta de 6 luni, așa că nu ne putem mira de ce ouăle sunt atât de mici. Nu vă faceți griji totuși, ouăle standard vor fi depuse după doar o lună.


O problemă pe care nu o poți rezolva

Toate problemele menționate pot fi rezolvate, dar există un factor pe care nu îl poți controla - genetica. Atunci când cumpărați o găină, trebuie să fiți atenți la ce fel de pui de curcă lăsați să intre în cotețul dumneavoastră. Genetica este cea care determină mărimea ouălor pe care o găină le poate depune. Unele rase depun ouă mai mari, altele depun ouă mici.


Unele dintre speciile de găini care vă vor oferi o sursă abundentă de ouă sunt Leghorn, Golden Comets sau Lohmann Browns. În schimb, ouăle mici le veți obține de la Bantams, care, din cauza staturii lor mai mici, au și sisteme de reproducere mai mici, ceea ce se reflectă în ouăle de dimensiuni reduse rezultate.

Mai multe articole

Cât timp trăiește un iepure pitic?

23.04.2024

Cât timp trăiește un iepure pitic?

Un companion preferat al multor oameni, iepurele pitic are multe de oferit proprietarilor săi. Natura sa prietenoasă, aspectul drăguț și îngrijirea relativ ușoară atrag o mulțime de oameni care își doresc un animal de companie de talie mică. Una dintre întrebările care se pun adesea este cât trăiește un iepure pitic. Așadar, cât de mult trăiesc de obicei aceste animale mici și drăguțe?

Citește articolul
Cum să scapi de paraziții de apartament?

17.04.2024

Cum să scapi de paraziții de apartament?

Paraziții de casă, cum ar fi gândacii, furnicile, moliile sau ploșnițele, pot provoca nu numai un disconfort considerabil, ci mai ales probleme de sănătate. În cazul în care îi întâlnești, este important să acționezi rapid și eficient pentru a preveni răspândirea lor. Există mai multe modalități de a scăpa de acești chiriași nedoriți și de a te asigura că locuința ta rămâne curată și sigură. 


Citește articolul
Cum să alegeți o locuință potrivită pentru pisici?

16.04.2024

Cum să alegeți o locuință potrivită pentru pisici?

O pisică poate dormi până la 18 ore pe zi. Prin urmare, este foarte important să îi pregătim un loc confortabil și liniștit pentru a se odihni. Fiecare animal de companie trăiește în condiții diferite și are propriile nevoi. Așadar, veniți cu noi pentru a vedea ce opțiuni aveți și cum să alegeți o casă sau un pat pentru pisici.

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre