Cum vă dați seama dacă păsările de curte sunt infestate cu paraziți
Din păcate, atunci când se cresc păsări de curte, este uneori imposibil să se evite îmbolnăvirea acestora. Cele mai frecvente boli ale păsărilor de curte sunt cele parazitare, atunci când diverși paraziți le atacă în principal din exterior. Paraziții își fac de obicei casă în penele și pielea animalelor și sunt foarte neplăcuți pentru păsările de curte, deoarece tind să provoace o senzație puternică de mâncărime, care se reflectă în comportamentul animalelor. Pentru a vă salva păsările de curte de la suferință, trebuie să le verificați în mod regulat și să luați măsuri imediate în cazul în care găsiți paraziți. Citiți despre semnele comune ale infestării cu paraziți la păsările de curte, astfel încât să puteți depista problema din timp și să nu le oferiți animalelor dumneavoastră un cămin pentru prea mult timp. În continuare, vom trece în revistă cei mai comuni paraziți care pot infesta păsările de curte din efectivul dumneavoastră și modalitățile de a preveni infestările cu paraziți și de a scăpa de ei, dacă este necesar.
Manifestări ale infestării cu paraziți la păsările de curte
Infestarea cu paraziți la păsările de curte are un efect vizibil asupra comportamentului acestora - devin agitate, dau din cap dintr-o parte în alta și aproape își pierd controlul atunci când paraziții se suprapopulează. În mod natural, încearcă să scape de mâncărime prin scărpinare, ceea ce determină pierderea penelor. Atunci când paraziții se dezvoltă excesiv, unele părți ale corpului devin complet goale. Penele care rămân își pierd aspectul natural - sunt neîngrijite și rupte. În primul rând, din cauza scărpinării și, în al doilea rând, pentru că unii paraziți le ronțăie. La păsările de apă, penele devin mai puțin impermeabile și apoi murdare și vizibil umede.
Examinând cu atenție penele și pielea păsărilor de curte, se pot observa direct și diverși paraziți. În cazul păduchilor, puteți găsi chiar și grupuri de ouă în pene atunci când acestea se suprapopulează.
Alte cauze pot fi observate sub forma reducerii depunerii ouălor. Pierderea în greutate a animalelor sau apariția canibalismului pot fi, de asemenea, o manifestare a infestării cu paraziți. În cele mai grave cazuri, apare mortalitatea, în special la păsările de curte tinere sau slăbite de boală, atunci când există o infestare puternică de paraziți.
Păduchi
Păduchii sunt o specie larg răspândită de insecte parazite care includ, de exemplu, amblycere, ischnocerele de pene și păduchii. Acestea se caracterizează printr-un corp turtit și gheare mici la nivelul picioarelor, care pot fi observate la microscop. Păduchii afectează întregul corp, dar, desigur, sunt mai frecvenți acolo unde păsările de curte nu pot ajunge cu ciocul, deci pe abdomen, sub aripi și în zona claustrală. Infestarea păsărilor de curte (cel mai frecvent a găinilor domestice) cu păduchi crește riscul de canibalism.
Căpușe
Căpușa este un parazit foarte enervant care nu vizează doar păsările de curte, ci și porumbeii, alte păsări sălbatice și chiar unele mamifere. O privire superficială asupra penelor îl face aproape imposibil de detectat, deoarece acest mic parazit se atașează în piele pentru a se hrăni cu sângele victimei sale. Deoarece se hrănesc cu sânge, pot fi purtătoare de pestă aviară sau encefalită. Atunci când nu sug sângele, de obicei în timpul zilei, se adăpostesc în diferite crăpături din coteț și își depun larvele acolo. Infestarea cotețului este rapidă datorită numărului de larve care pot fi depuse de o singură femelă.
Acarieni de pene
Acarienii de pene se găsesc în principal pe coada și pe penele păsărilor de curte, unde se hrănesc cu sânge și, la fel ca și căpușele, fac ca păsările de curte să fie mai predispuse la contractarea diferitelor boli. De asemenea, acestea cresc riscul de erupții cutanate. În zonele afectate, penele sunt deteriorate, astfel încât arată ca și cum ar fi fost mușcate. Este destul de dificil să scăpăm de acest acarian, iar procesul de eradicare completă a acestuia din coteț și de îndepărtare de pe animale necesită adesea mult timp.
Purici
Nu se întâmplă atât de des, dar puricii se pot instala și pe păsările de curte. Puricii provoacă, de asemenea, mâncărimi severe și, din cauza scărpinării frecvente, veți vedea în cele din urmă pete complet chele pe păsări de curte în loc de pene.
Calcifierea
În cele din urmă, merită să menționăm calcifierea, care, de asemenea, afectează destul de des păsările de curte, dar manifestarea sa este destul de diferită de paraziții menționați mai sus. Afectează părțile fără pene ale corpului, în special picioarele. Acestea sunt acoperite cu un strat gros de culoare albă atunci când sunt afectate de calcar. Este cauzată de acarieni paraziți. La păsările de curte, este vorba de acarianul găinii, ai cărui reprezentanți se infiltrează în stratul cornos al pielii de pe picioare. Dacă nu este tratată, cauzează durere păsărilor.
Prevenirea infestării cu paraziți la păsările de curte
În ceea ce privește prevenirea infestării cu paraziți a păsărilor de curte, este, desigur, necesar să se păstreze relativ curat cotețul sau alte clădiri și spații de creștere a păsărilor de curte. Schimbați regulat așternutul din coteț pentru a-l menține uscat și curat. Acest lucru se datorează faptului că paraziții se înmulțesc cel mai ușor în condiții de adăpostire precare.
Găinile se ocupă singure de eliminarea paraziților și de menținerea în stare bună a penelor lor prin intermediul procesului de scăldare. Își curăță corpul "scăldându-se" în cenușă de lemn sau nisip fin. Pentru ca acestea să poată efectua acest proces, trebuie să le pregătiți patul de cenușă, fie o simplă gaură în pământ, fie o tavă joasă din plastic. Ar trebui să înlocuiți conținutul cenușarului cel puțin de două ori pe an.
Tratamentul bolilor parazitare la păsările de curte
Uneori, cenușa nu este suficientă și atunci este indicat să se folosească produse speciale antiparazitare. Unele se aplică direct pe animale, altele pot fi folosite pentru a trata pereții și podeaua cotețului unde se târăsc căpușele. Pe lângă produsele speciale de respingere a căpușelor, se pot trata și cu pământ de diatomee sau cenușă de lemn, pe care le puteți freca bine în pene. Este posibil ca acest proces să trebuiască să fie repetat de mai multe ori pentru a elimina complet acești vizitatori nedoriți.
Dacă nu scăpați păsările la timp de paraziți, vă puteți pierde animalele de casă cu pene. Așadar, supravegheați-vă îndeaproape păsările și luați măsurile adecvate cât mai curând posibil, dacă este necesar.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul