
Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Cum se utilizează untul clarificat?
Interesat de articolul "Care sunt principalele diferențe între unt și margarină"? Cu siguranță vă amintiți că ambele grăsimi nu ar trebui să fie folosite pentru prăjire. Dar avem vești bune, există și alte alternative decât uleiurile rafinate. Una dintre acestea este Ghee, denumit adesea aur lichid. În articolul de astăzi, vom vorbi mai multe despre ce este ghee și ce utilizări are, de exemplu.
Elixir de sănătate din India antică
Deși pare că am dat abia de curând peste untul clarificat, adevărul este că istoria acestei delicatese datează de 5.000 de ani, din India preistorică. Indienii considerau că "ghee" este un remediu benefic, iar astăzi vom vedea ce i-a determinat să facă acest lucru.
Cum se face untul clarificat
Rețeta pentru untul clarificat pare relativ simplă. Untul Ghee este creat prin supraîncălzirea untului convențional, lăsând doar grăsimea din produsul lactat original, fără lactoză și sedimente de lapte.
Aplicarea în bucătărie
Așa-numitul punct de fum al ghee-ului apare doar la o temperatură de 250 de grade, ceea ce face ca alimentele să fie o bază excelentă pentru prăjire. Ghee nu eliberează toxine cancerigene periculoase. Deși nu are un gust la fel de pronunțat ca untul tradițional, acesta are totuși un efect pozitiv asupra aromei finale a mâncării. Untul transfuzat își găsește multe alte utilizări în gastronomie, la copt, gătit și gătit la rece.
Digestibil pentru toți
Datorită procesului său de producție, ghee nu conține proteine din lapte, astfel încât chiar și persoanele cu intoleranță la lactoză se pot bucura de el. Acidul butiric, pe de altă parte, este antiinflamator și susține tractul digestiv. În plus, untul transfuzat poate lega toxinele de el însuși, ceea ce vă va ridica eforturile de pierdere în greutate.
Vitaminele nu trebuie să lipsească
Curățarea. Cele rele vor dispărea și vor rămâne doar cele benefice. Deși sună ca o iluzie, untul clarificat păstrează de fapt vitaminele, antioxidanții, magneziul și fierul, fiind în același timp lipsit de substanțele care pot fi dăunătoare, mai ales atunci când este gătit. Ghee conține, de asemenea, niveluri ridicate de butirat, un acid gras cu efect pozitiv asupra sistemului digestiv. Valoarea nutritivă a untului clarificat poate fi astfel considerată o bombă totală.
Cât timp va rezista ghee-ul?
S-ar putea să nu fie un produs accesibil, dar dacă luați în considerare utilitatea sa și durata de depozitare de câteva luni - poate rezista până la un an în frigider - merită luat în considerare.
Dar puteți încerca, de asemenea, să faceți unt ghee de casă. Topiți untul obișnuit într-o cratiță și fierbeți-l la foc mic pentru o vreme. Îndepărtați treptat proteinele din lapte, strecurați și ați terminat! Dar aveți grijă să nu ardeți lichidul.
"Bio cu bio"
Dacă doriți să maximizați calitatea untului clarificat, garantându-vă în același timp originea acestuia, cea mai bună soluție este să vă faceți propriul unt ca sursă pentru așa-numitul aur lichid.
Utilizând o mașină de bătut untul pentru a face unt, veți pregăti cea mai bună grăsime din lapte, o parte din care o veți folosi în creme, de exemplu, iar restul pentru iubitul ghee. Iar după ziua de astăzi, când veți ști deja ce este untul clarificat, vă puteți instrui cu plăcere rudele.
Mai multe articole

11.06.2025
Ce rase de găini există?
Pentru toți iubitorii de gospodărie este clar că găinile reprezintă o parte indispensabilă a acesteia. Rasele lor variate se caracterizează prin proprietăți specifice, care le recomandă pentru diferite scopuri. Alegerea corectă a rasei este deosebit de importantă pentru crescători, de aceea am pregătit o scurtă prezentare a unor rase selecționate de găini și caracteristicile lor interesante.
Citește articolul
10.06.2025
Cum să îngrijești un dihor?
Dihorul este un mic prădător agil, înrudit cu dihorii și nevăstuicile. Este un animal inteligent, sociabil și jucăuș, potrivit chiar și pentru creșterea în apartament. Pentru a fi fericit și sănătos, are nevoie de suficient spațiu, mișcare, hrană de calitate și, mai ales, atenție. Cum să-i oferi tot ce are nevoie? Află din acest articol.
Citește articolul
09.06.2025
Ce plante otrăvitoare cresc pe pășuni?
Pe pajiști și pășuni se găsesc numeroase plante toxice care pot pune în pericol sănătatea animalelor, în special a cailor, care sunt foarte sensibili. Aceste plante pot fi periculoase atât în stare proaspătă, cât și uscate, de exemplu în fân. Mai jos sunt cele mai frecvente și cele mai periculoase dintre ele.