Cum se utilizează untul clarificat?

Autor: Juraj Korim

13.02.2024

Cum se utilizează untul clarificat?

Interesat de articolul "Care sunt principalele diferențe între unt și margarină"? Cu siguranță vă amintiți că ambele grăsimi nu ar trebui să fie folosite pentru prăjire. Dar avem vești bune, există și alte alternative decât uleiurile rafinate. Una dintre acestea este Ghee, denumit adesea aur lichid. În articolul de astăzi, vom vorbi mai multe despre ce este ghee și ce utilizări are, de exemplu.

Elixir de sănătate din India antică

Deși pare că am dat abia de curând peste untul clarificat, adevărul este că istoria acestei delicatese datează de 5.000 de ani, din India preistorică. Indienii considerau că "ghee" este un remediu benefic, iar astăzi vom vedea ce i-a determinat să facă acest lucru.

Cum se face untul clarificat

Rețeta pentru untul clarificat pare relativ simplă. Untul Ghee este creat prin supraîncălzirea untului convențional, lăsând doar grăsimea din produsul lactat original, fără lactoză și sedimente de lapte.

Aplicarea în bucătărie

Așa-numitul punct de fum al ghee-ului apare doar la o temperatură de 250 de grade, ceea ce face ca alimentele să fie o bază excelentă pentru prăjire. Ghee nu eliberează toxine cancerigene periculoase. Deși nu are un gust la fel de pronunțat ca untul tradițional, acesta are totuși un efect pozitiv asupra aromei finale a mâncării. Untul transfuzat își găsește multe alte utilizări în gastronomie, la copt, gătit și gătit la rece.

Digestibil pentru toți

Datorită procesului său de producție, ghee nu conține proteine din lapte, astfel încât chiar și persoanele cu intoleranță la lactoză se pot bucura de el. Acidul butiric, pe de altă parte, este antiinflamator și susține tractul digestiv. În plus, untul transfuzat poate lega toxinele de el însuși, ceea ce vă va ridica eforturile de pierdere în greutate.

Vitaminele nu trebuie să lipsească

Curățarea. Cele rele vor dispărea și vor rămâne doar cele benefice. Deși sună ca o iluzie, untul clarificat păstrează de fapt vitaminele, antioxidanții, magneziul și fierul, fiind în același timp lipsit de substanțele care pot fi dăunătoare, mai ales atunci când este gătit. Ghee conține, de asemenea, niveluri ridicate de butirat, un acid gras cu efect pozitiv asupra sistemului digestiv. Valoarea nutritivă a untului clarificat poate fi astfel considerată o bombă totală.

Cât timp va rezista ghee-ul?

S-ar putea să nu fie un produs accesibil, dar dacă luați în considerare utilitatea sa și durata de depozitare de câteva luni - poate rezista până la un an în frigider - merită luat în considerare.

Dar puteți încerca, de asemenea, să faceți unt ghee de casă. Topiți untul obișnuit într-o cratiță și fierbeți-l la foc mic pentru o vreme. Îndepărtați treptat proteinele din lapte, strecurați și ați terminat! Dar aveți grijă să nu ardeți lichidul.

"Bio cu bio"

Dacă doriți să maximizați calitatea untului clarificat, garantându-vă în același timp originea acestuia, cea mai bună soluție este să vă faceți propriul unt ca sursă pentru așa-numitul aur lichid. 

Utilizând o mașină de bătut untul pentru a face unt, veți pregăti cea mai bună grăsime din lapte, o parte din care o veți folosi în creme, de exemplu, iar restul pentru iubitul ghee. Iar după ziua de astăzi, când veți ști deja ce este untul clarificat, vă puteți instrui cu plăcere rudele.

Mai multe articole

Cum se procesează lâna?

07.04.2025

Cum se procesează lâna?

Prelucrarea manuală a lânii are o tradiție de lungă durată. Este un material excepțional, cu proprietăți excelente. Însă, înainte ca lâna să devină, de exemplu, un pulover, ea trebuie să parcurgă un drum lung de diverse prelucrări. Așadar, ce pași trebuie urmați?

Citește articolul
Tipurile de ouă

31.03.2025

Tipurile de ouă

Când spui „ou”, majoritatea dintre noi se gândesc automat la oul de găină. Puțini oameni se gândesc mai întâi la orice alt tip. Cu toate acestea, știm că și alte păsări depun ouă - iar unele dintre ele sunt chiar disponibile în mod obișnuit. În magazine, ouăle de găină sunt cele mai frecvente, cu ouă de prepeliță ici și colo. Alte specii sunt mai degrabă rare. Așadar, în articolul de astăzi, să aruncăm o privire la ce ouă sunt bune de mâncat și cum diferă între ele.

Citește articolul
Creșterea animalelor alpaca și lama

30.03.2025

Creșterea animalelor alpaca și lama

Creșterea de lame și alpaca devine din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Crescătorii apreciază natura lor calmă și prietenoasă, lipsa de pretenții, versatilitatea utilizării și aspectul exotic. De asemenea, aceste animale pot fi ținute cu succes pe pășuni comune cu alte specii. Llamas sunt, de asemenea, în mod natural dominante și teritoriale, ceea ce le permite să protejeze eficient turma de prădători. Doriți să știți cum să aveți grijă de aceste animale impresionante? Am adunat câteva informații utile și sfaturi practice pentru a vă ajuta să înțelegeți comportamentul lor și să le oferiți cel mai bun cămin posibil. 

Citește articolul