Cum se marchează animalele de fermă?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

29.11.2024

Cum se marchează animalele de fermă?

Dacă doriți să deveniți crescător de animale de fermă, este important să știți care animale trebuie marcate și în ce mod. Acest aspect este descris mai detaliat în Legea privind crescătorii de animale și în regulamentul său de aplicare - Ordonanța privind marcarea animalelor.  


Se stabilește că trebuie marcate toate bovinele, caii, porcii, oile, caprele, păsările, cervidele, camilele și animalele din fermele de creștere. Haideți să aruncăm o privire mai detaliată asupra marcării categoriilor de animale de fermă cele mai frecvent crescute.

Bovinele

Bovinele se marchează cu două semne convenționale pe ureche – câte unul în fiecare ureche. Fiecare vițel trebuie marcat până la vârsta de 20 de zile de la naștere. Dacă vițelul trebuie să părăsească fermă înainte de a împlini 20 de zile, trebuie marcat înainte de a părăsi fermă.

Porcinele

Porcii se marchează prin tatuaj sau semn de ureche. Tatuajul trebuie să fie pe urechea stângă sau pe partea stângă a corpului. Semnele de ureche pentru porci se pun pe urechea stângă. Porcul trebuie marcat înainte de înțărcare. În cazul în care scroafa cu purcei este mutată într-o altă fermă, purcelul trebuie marcat înainte de a părăsi fermă în care s-a născut.

Oile și caprele

Fiecare oaie sau capră trebuie marcată cel târziu până la 9 luni de la naștere (însă întotdeauna înainte de a părăsi fermă în care s-a născut) cu două tipuri mijloace de identificare. Aceste mijloace de identificare diferă în funcție de faptul dacă animalul este destinat comerțului în cadrul Uniunii Europene sau nu. Iezii sau mieii destinați sacrificării înainte de 12 luni, care nu sunt destinați pentru a fi mutați în alte țări, trebuie marcați cel puțin cu un semn convențional. Semnele de ureche pentru oi se pun și ele pe urechea stângă, la fel ca și în cazul porcilor.

Caii

Caii se marchează prin metodele indicate în registrele genealogice specifice. Dacă nu sunt înregistrați în cartea de rasă, se marchează prin descriere verbală și grafică și cu un identificator electronic. Fiecare mânz trebuie marcat înainte de a părăsi fermă în care s-a născut, dar nu mai târziu de 12 luni de la data nașterii.


În cazul pierderii mijlocului de identificare, crescătorul este obligat să marcheze animalul într-un mod înlocuitor, astfel încât să poată fi identificat, în termen de 2 zile lucrătoare. Pierderea trebuie anunțată imediat persoanei desemnate și trebuie solicitat un duplicat al mijlocului de identificare. După primirea duplicatului, animalele de fermă trebuie marcate fără întârziere.

Mai multe articole

Tipurile de ouă

31.03.2025

Tipurile de ouă

Când spui „ou”, majoritatea dintre noi se gândesc automat la oul de găină. Puțini oameni se gândesc mai întâi la orice alt tip. Cu toate acestea, știm că și alte păsări depun ouă - iar unele dintre ele sunt chiar disponibile în mod obișnuit. În magazine, ouăle de găină sunt cele mai frecvente, cu ouă de prepeliță ici și colo. Alte specii sunt mai degrabă rare. Așadar, în articolul de astăzi, să aruncăm o privire la ce ouă sunt bune de mâncat și cum diferă între ele.

Citește articolul
Creșterea animalelor alpaca și lama

30.03.2025

Creșterea animalelor alpaca și lama

Creșterea de lame și alpaca devine din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Crescătorii apreciază natura lor calmă și prietenoasă, lipsa de pretenții, versatilitatea utilizării și aspectul exotic. De asemenea, aceste animale pot fi ținute cu succes pe pășuni comune cu alte specii. Llamas sunt, de asemenea, în mod natural dominante și teritoriale, ceea ce le permite să protejeze eficient turma de prădători. Doriți să știți cum să aveți grijă de aceste animale impresionante? Am adunat câteva informații utile și sfaturi practice pentru a vă ajuta să înțelegeți comportamentul lor și să le oferiți cel mai bun cămin posibil. 

Citește articolul
Cum să tai unghiile câinelui?

24.03.2025

Cum să tai unghiile câinelui?

La fel ca și nouă, unghiile câinilor cresc. De aceea, este important să le tăiem și să le îngrijim regulat. În trecut, îngrijirea unghiilor nu era atât de importantă, deoarece câinii petreceau mai mult timp afară – alergând prin grădină, pe asfalt sau pe alte suprafețe dure, care le șlefuiau natural unghiile. Astăzi însă, acest lucru nu mai este suficient.

Citește articolul