Cum se marchează animalele de fermă?
Dacă doriți să deveniți crescător de animale de fermă, este important să știți care animale trebuie marcate și în ce mod. Acest aspect este descris mai detaliat în Legea privind crescătorii de animale și în regulamentul său de aplicare - Ordonanța privind marcarea animalelor.
Se stabilește că trebuie marcate toate bovinele, caii, porcii, oile, caprele, păsările, cervidele, camilele și animalele din fermele de creștere. Haideți să aruncăm o privire mai detaliată asupra marcării categoriilor de animale de fermă cele mai frecvent crescute.
Bovinele
Bovinele se marchează cu două semne convenționale pe ureche – câte unul în fiecare ureche. Fiecare vițel trebuie marcat până la vârsta de 20 de zile de la naștere. Dacă vițelul trebuie să părăsească fermă înainte de a împlini 20 de zile, trebuie marcat înainte de a părăsi fermă.
Porcinele
Porcii se marchează prin tatuaj sau semn de ureche. Tatuajul trebuie să fie pe urechea stângă sau pe partea stângă a corpului. Semnele de ureche pentru porci se pun pe urechea stângă. Porcul trebuie marcat înainte de înțărcare. În cazul în care scroafa cu purcei este mutată într-o altă fermă, purcelul trebuie marcat înainte de a părăsi fermă în care s-a născut.
Oile și caprele
Fiecare oaie sau capră trebuie marcată cel târziu până la 9 luni de la naștere (însă întotdeauna înainte de a părăsi fermă în care s-a născut) cu două tipuri mijloace de identificare. Aceste mijloace de identificare diferă în funcție de faptul dacă animalul este destinat comerțului în cadrul Uniunii Europene sau nu. Iezii sau mieii destinați sacrificării înainte de 12 luni, care nu sunt destinați pentru a fi mutați în alte țări, trebuie marcați cel puțin cu un semn convențional. Semnele de ureche pentru oi se pun și ele pe urechea stângă, la fel ca și în cazul porcilor.
Caii
Caii se marchează prin metodele indicate în registrele genealogice specifice. Dacă nu sunt înregistrați în cartea de rasă, se marchează prin descriere verbală și grafică și cu un identificator electronic. Fiecare mânz trebuie marcat înainte de a părăsi fermă în care s-a născut, dar nu mai târziu de 12 luni de la data nașterii.
În cazul pierderii mijlocului de identificare, crescătorul este obligat să marcheze animalul într-un mod înlocuitor, astfel încât să poată fi identificat, în termen de 2 zile lucrătoare. Pierderea trebuie anunțată imediat persoanei desemnate și trebuie solicitat un duplicat al mijlocului de identificare. După primirea duplicatului, animalele de fermă trebuie marcate fără întârziere.
Mai multe articole
04.12.2024
Ce efecte pot avea artificiile asupra animalelor?
Sărbătorile anuale asociate cu focurile de artificii aduc bucurie multor oameni, dar nu același lucru se poate spune despre animalele noastre de companie. Sunetele, luminile și substanțele chimice prezente în pirotehnie pot avea un efect negativ asupra acestora, o realitate mai puțin cunoscută din spatele magiei sărbătorilor.
Citește articolul03.12.2024
Cum de a crește pești?
Pentru a putea începe să creștem pești, trebuie mai întâi să le cunoaștem anatomia de bază. Forma corpului lor este alungită, fusiformă sau conică (în formă de șarpe la anghilă). Scheletul este format din cap, corp și coadă. Peștilor le lipsește gâtul, astfel încât capul este bine fixat de trunchi, iar mișcarea este asigurată de înotătoare (înotătoare pectorale, dorsale, pelviene și caudale). Linia laterală este organul senzorial al peștilor, prin care aceștia reacționează la direcția fluxului și la valurile apei și, de asemenea, îi informează despre eventualele obstacole din apă.
Citește articolul29.11.2024
Cum se marchează animalele de fermă?
Dacă doriți să deveniți crescător de animale de fermă, este important să știți care animale trebuie marcate și în ce mod. Acest aspect este descris mai detaliat în Legea privind crescătorii de animale și în regulamentul său de aplicare - Ordonanța privind marcarea animalelor.