Cum se marchează animalele de fermă?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

29.11.2024

Cum se marchează animalele de fermă?

Dacă doriți să deveniți crescător de animale de fermă, este important să știți care animale trebuie marcate și în ce mod. Acest aspect este descris mai detaliat în Legea privind crescătorii de animale și în regulamentul său de aplicare - Ordonanța privind marcarea animalelor.  


Se stabilește că trebuie marcate toate bovinele, caii, porcii, oile, caprele, păsările, cervidele, camilele și animalele din fermele de creștere. Haideți să aruncăm o privire mai detaliată asupra marcării categoriilor de animale de fermă cele mai frecvent crescute.

Bovinele

Bovinele se marchează cu două semne convenționale pe ureche – câte unul în fiecare ureche. Fiecare vițel trebuie marcat până la vârsta de 20 de zile de la naștere. Dacă vițelul trebuie să părăsească fermă înainte de a împlini 20 de zile, trebuie marcat înainte de a părăsi fermă.

Porcinele

Porcii se marchează prin tatuaj sau semn de ureche. Tatuajul trebuie să fie pe urechea stângă sau pe partea stângă a corpului. Semnele de ureche pentru porci se pun pe urechea stângă. Porcul trebuie marcat înainte de înțărcare. În cazul în care scroafa cu purcei este mutată într-o altă fermă, purcelul trebuie marcat înainte de a părăsi fermă în care s-a născut.

Oile și caprele

Fiecare oaie sau capră trebuie marcată cel târziu până la 9 luni de la naștere (însă întotdeauna înainte de a părăsi fermă în care s-a născut) cu două tipuri mijloace de identificare. Aceste mijloace de identificare diferă în funcție de faptul dacă animalul este destinat comerțului în cadrul Uniunii Europene sau nu. Iezii sau mieii destinați sacrificării înainte de 12 luni, care nu sunt destinați pentru a fi mutați în alte țări, trebuie marcați cel puțin cu un semn convențional. Semnele de ureche pentru oi se pun și ele pe urechea stângă, la fel ca și în cazul porcilor.

Caii

Caii se marchează prin metodele indicate în registrele genealogice specifice. Dacă nu sunt înregistrați în cartea de rasă, se marchează prin descriere verbală și grafică și cu un identificator electronic. Fiecare mânz trebuie marcat înainte de a părăsi fermă în care s-a născut, dar nu mai târziu de 12 luni de la data nașterii.


În cazul pierderii mijlocului de identificare, crescătorul este obligat să marcheze animalul într-un mod înlocuitor, astfel încât să poată fi identificat, în termen de 2 zile lucrătoare. Pierderea trebuie anunțată imediat persoanei desemnate și trebuie solicitat un duplicat al mijlocului de identificare. După primirea duplicatului, animalele de fermă trebuie marcate fără întârziere.

Mai multe articole

Cum hrănim porcii?

01.07.2025

Cum hrănim porcii?

Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.

Citește articolul
Tipuri de brânzeturi și originea lor

24.06.2025

Tipuri de brânzeturi și originea lor

Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.

Citește articolul
Visează animalele?

23.06.2025

Visează animalele?

Poate ai observat deja că animalul tău de companie, atunci când doarme, își mișcă uneori lăbuțele, ochii sau scoate diverse sunete. Înseamnă asta că visează? Sau este vorba doar despre niște contracții musculare aleatorii? Află răspunsul în articolul de mai jos.

Citește articolul