Cum se cresc puii de carne - Sfaturi practice pentru începători
Dacă creșteți găini în principal pentru carne, creșterea puilor de carne poate fi o opțiune interesantă pentru dumneavoastră. Vă gândiți să includeți puii de carne în producția dumneavoastră, dar nu aveți experiență cu ei? Veți găsi câteva sfaturi utile pentru începători pe care le-am pregătit pentru dumneavoastră.
Ce sunt puii de carne
Pentru a începe, merită să menționăm pe scurt caracteristicile puilor de carne. Broiler este un termen general pentru o rasă de animale crescute pentru a produce carne cât mai rapid și mai eficient posibil. Este cel mai adesea folosit în combinație cu păsările de curte, în special găini și pui. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de o rasă completă, deoarece puii de carne nu depun ouă așa cum suntem obișnuiți cu alte rase. Și acesta este motivul pentru care puii de carne nu sunt de obicei crescuți în crescătoriile de casă, ci trebuie să fie cumpărați. Există un proces special de încrucișare care stă la baza nașterii puilor de carne.
Cum să începeți
În momentul în care vă decideți să achiziționați niște pui de carne pentru gospodăria dumneavoastră, trebuie mai întâi să vă pregătiți pentru creșterea lor. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu aveți încă găini sau alte păsări de curte.
Pregătirea mediului
Înainte de a vă aduce puii acasă, trebuie să aveți pregătit un mediu adecvat pentru ei. Dimensiunea incintei trebuie să fie potrivită pentru numărul de pui pe care intenționați să îi țineți. Un spațiu înghesuit i-ar împiedica să se miște liber, ceea ce le va afecta comportamentul. Dacă le permiteți să alerge într-o incintă cu iarbă suficient de mare, acest lucru va avea un efect pozitiv asupra calității cărnii.
Țineți cont de faptul că puii tineri, care au câteva zile, sunt foarte sensibili la răceli, așa că trebuie să le oferiți un mediu suficient de cald. Probabil că va trebui să le oferiți căldură, de exemplu cu un încălzitor cu infraroșu. Puteți stabili temperatura potrivită după comportamentul puilor. În cazul în care continuă să stea aproape de sursa de căldură sau să se înghesuie împreună, aplicați căldură. Dimpotrivă, dacă stau departe de sursa de căldură, ar trebui să reduceți puțin temperatura. Inițial, este adecvată o temperatură stabilă de 25-30 °C, care se reduce treptat pe măsură ce cresc. Așternutul uscat contribuie, de asemenea, la confortul găinilor de carne și va împiedica răcirea picioarelor acestora. Paiele sau rumegușul sunt ideale.
Cumpărarea puilor de carne
Apoi, în sfârșit, este timpul să cumpărați. În acest moment, aveți de ales - fie cumpărați pui de doar câteva zile, pe care îi puteți îngrășa singuri, fie cumpărați pui mai mari pe care să-i hrăniți.
În cazul creșterii la domiciliu, se preferă, de obicei, puii tineri, ceea ce corespunde, de asemenea, unei game semnificativ mai largi. Puii tineri sunt vânduți încă de la o zi, în timp ce cei mai mari pui pentru îngrășare au de obicei două sau trei săptămâni, până la maximum patru. Există un motiv întemeiat în spatele acestui lucru - carnea unui pui hrănit acasă va avea un gust mai bun. Cu condiția, bineînțeles, să aveți grijă de puii dumneavoastră în mod corespunzător. În plus, știind cu ce vă hrăniți puii, veți avea mai multă încredere în calitatea cărnii.
Hrănire
De îndată ce vă aduceți puii acasă, trebuie, evident, să începeți să îi hrăniți. Aceștia au nevoie de acces constant la apă curată. În mod ideal, ar trebui să folosiți o adăpătoare ca sursă de apă pentru a preveni contaminarea apei, astfel încât apa să reziste mai mult timp fără a fi nevoie să fie schimbată. În plus, puii mici nu se pot îneca în ea, spre deosebire de un bol adânc. Cu toate acestea, este recomandabil să schimbați apa în mod regulat pentru a o menține cât mai proaspătă posibil.
Desigur, nu trebuie să uitați de hrănire, care este deosebit de importantă pentru puii de carne. Cea mai rapidă creștere este garantată de amestecuri speciale de furaje cu nutrienți, minerale, vitamine și aminoacizi adecvați. Aceste amestecuri de furaje sunt denumite BR1 (până la vârsta de 3 săptămâni), BR2 (între 3 și 5 săptămâni) și BR3 (începând cu vârsta de 5 săptămâni). Puteți da puilor de carne urzici proaspete, cartofi și cereale, cum ar fi grâul, ca supliment la amestecul de furaje.
În două luni, este gata
Puii de carne ajung la greutatea de sacrificare după aproximativ 6-8 săptămâni. Cu toate acestea, depinde de diverși factori, în special de cantitatea de hrană pe care le-o dați - este nevoie de aproximativ 1,6 kilograme de hrană pentru fiecare kilogram de creștere. În prezent, puii de carne sunt îngrășați de obicei până la o greutate de aproximativ 2 kilograme, dar pot fi îngrășați și mai mult, unele ferme având o greutate de sacrificare de aproximativ 3 kilograme.
Mai multe articole
19.11.2024
Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?
Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.
15.11.2024
Poate un câine să mănânce oase?
Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.
13.11.2024
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?
Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii?
Citește articolul