Cum să recunoașteți un ou stricat
Fie că aveți ouă de la găinile din curtea proprie sau ați cumpărat un carton de ouă de la magazin, este util să știți cum să le recunoașteți pe cele stricate. Pentru că, odată ce puteți identifica în mod sigur ouăle stricate, vă puteți bucura de ele fără griji și nu mai aruncați ouă mai vechi, dar încă bune și sănătoase. Mai ales dacă depozitați ouăle în frigider pentru o perioadă lungă de timp, este o idee bună să verificați cu atenție siguranța lor.
Ouăle rezistă o lună
Durata de depozitare nu trebuie să însemne nimic în sine, ouăle pot rezista până la o lună în frigider în condiții optime. Cu toate acestea, perioada de timp poate fi mai scurtă decât atât și puține persoane pot ține evidența perioadei de timp în care au păstrat un ou, astfel încât nu este ideal să vă bazați doar pe vârsta lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru crescătorii de găini, care, de obicei, primesc ouă în fiecare zi.
Modalități de identificare a ouălor stricate
Există mai multe moduri de a vă da seama dacă nu ar trebui să mai mâncați un ou. De multe ori vă puteți da seama dacă un ou este stricat doar uitându-vă la el și mirosindu-l, dar puteți, de asemenea, să faceți un test cu apă sau să folosiți un tester de lumină pentru a fi siguri. În orice caz, nu uitați că ouăle se consumă cel mai bine după ce au fost gătite suficient. Deși riscul de a contracta salmonella după ce ați mâncat un ou crud este foarte mic, nu este necesar să vă asumați acest risc.
Termen minim de valabilitate
Dacă cumpărați ouă dintr-un magazin, data limită de consum de pe ouă vă poate da un indiciu cu privire la siguranța consumului acestora. Cu toate acestea, ca și în cazul altor alimente, data limită de consum este doar un ghid. Valabilitatea sa necesită o depozitare adecvată, iar ouăle pot fi consumate în condiții de siguranță după data menționată.
Sfat: Pentru a ține evidența vârstei ouălor crescute în casă, le puteți eticheta înainte de a le pune în frigider. Astfel, nu trebuie să vă faceți griji că amestecați ouăle noi cu cele mai vechi din frigider și nu știți pe care să le folosiți mai întâi.
Puneți-vă simțul olfactiv în acțiune
Puteți detecta ouăle stricate folosindu-vă simțul mirosului. Un ou stricat emană un miros neplăcut pe care îl veți recunoaște cu siguranță imediat ce îl veți simți. Acest lucru este valabil nu numai pentru ouăle crude, ci și pentru cele fierte. Dacă, după ce mirosiți coaja, nu sunteți complet convins că oul este proaspăt, deschideți-l și mirosiți albușul și gălbenușul în loc de coajă. Atunci veți știe. Bineînțeles, nu spargeți oul peste un castron plin de ingrediente.
Aveți încredere în ochii voștri
O privire poate spune și ea multe. Învelișul trebuie să fie intact și nu trebuie să existe semne de mucegai, care seamănă cu brânza mucegăită. Chiar dacă învelișul nu prezintă semne de crăpare sau mucegai, nu este o cauză pierdută. După crăpare, verificați culoarea gălbenușului - trebuie să aibă culoarea galben-portocaliu tipică, o nuanță de verde sau albastru indică mucegai și oul trebuie aruncat.
Dacă gălbenușul are culoarea corectă, dar găsiți mici pete de sânge sau vene, puteți folosi oul în siguranță. Acestea sunt mici cheaguri de sânge care se pot forma în timpul formării ovulelor. Le veți întâlni foarte rar, și chiar și atunci doar în ouăle provenite din ferme domestice. Nu veți găsi aceste ouă în magazine, chiar dacă sunt perfect sigure.
Testul de apă
Pentru a verifica vârsta ouălor, puteți efectua un test în apă pentru a vedea cum plutește oul. Pur și simplu scufundați oul într-un castron sau un pahar cu apă și acesta se va scufunda, va rămâne la suprafață sau va pluti undeva la mijloc. Dacă oul rămâne aproape de fundul apei, este garantat că este proaspăt, în timp ce un ou care plutește la suprafață este vechi (de obicei cel puțin 3 săptămâni), dar nu neapărat stricat.
Testul se bazează pe faptul că bulele de aer din ouă cresc treptat, așa că, cu cât oul este mai vechi, cu atât mai mult tinde să plutească. Ouăle mai vechi, dar nepoluate, sunt mai potrivite pentru coacere decât pentru a face omletă.
Luați un dispozitiv de iluminare pentru a vă ajuta
Puteți înlocui castronul de apă cu un dispozitiv de iluminare, care este cu siguranță bine cunoscut de către crescătorii de pui. Dispozitivele de iluminare sunt utilizate în mod obișnuit pentru a verifica fertilitatea ouălor, dar pot fi folosite și pentru a verifica prospețimea acestora. Atunci când puneți cleștele pe capătul bont al oului, puteți vedea dimensiunea bulei de aer din interior și nu trebuie să îl puneți în apă. Atunci când învățați această metodă, este o idee bună să aveți la îndemână ouă proaspete și ouă mai vechi, a căror vârstă o cunoașteți, pentru a vă face o idee despre cum se mărește bulele de aer pe măsură ce ouăle îmbătrânesc.
În același timp, întoarceți oul pe măsură ce îl luminați și observați cum se mișcă gălbenușul în albuș. La un ou proaspăt, gălbenușul abia se mișcă în albuș, în timp albușul și gălbenușul își pierd fermitatea și mișcarea crește.
Mai multe articole
29.11.2024
Cum se marchează animalele de fermă?
Dacă doriți să deveniți crescător de animale de fermă, este important să știți care animale trebuie marcate și în ce mod. Acest aspect este descris mai detaliat în Legea privind crescătorii de animale și în regulamentul său de aplicare - Ordonanța privind marcarea animalelor.
27.11.2024
Cum arată răceala la un câine?
La oameni, răceala este o problemă obișnuită de sănătate asociată în principal cu anotimpurile de toamnă și iarnă. Dar cum rămâne cu animalele noastre de companie? Poate un câine să se răcească la fel ca oamenii?
Răspunsul este simplu, da, poate, chiar răcește la fel ca oamenii. Rămâneți alături de noi pentru a vedea care sunt simptomele la care trebuie să fiți atenți atunci când aveți câini și cum să vă îngrijiți animalul de companie, în cazul în care observați semne de răceală.
Citește articolul25.11.2024
Care ierburi sunt potrivite pentru animale?
Multor oameni le place să folosească ierburi medicinale pentru probleme minore de sănătate. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că unele dintre aceste plante pot fi utilizate și pentru prietenii noștri animale. S-a observat și s-a demonstrat chiar că animalele crescute pe pășune selectează singure anumite tipuri de plante atunci când au probleme de sănătate.
Citește articolul