Cum să ne dăm seama că iepurele este bolnav?
Iepurii sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai populare animale de companie. În special rasele pitice au devenit animale de companie care nu numai că ne fac copiii fericiți, dar sunt și foarte ușor de întreținut și de îngrijit. Dar de unde putem afla dacă ceva nu este în regulă cu ei?
Iepure sănătos
Iepurele este un animal sociabil care reacționează în mod corespunzător la cel care îl îngrijește sau la stăpânul său (în special atunci când acesta îi aduce o recompensă). El urmărește ceea ce se întâmplă în jurul incintei sau cuștii sale fără a reacționa prea repede, cu teamă sau, dimpotrivă, complet apatic. Starea bună de sănătate este indicată de dorința de a accepta mâncare în mod regulat, o blană de bună calitate, urechi care se mișcă liber și ochi și nări curate. Temperatura corpului iepurelui este cuprinsă între 38,5 și 39,5°C. Iepuroaicele femele (numite ramblers) tind să fie mame fertile excelente și, dacă sunt sănătoase, au foarte mare grijă de puii lor.
Care sunt cele mai răspândite boli ale iepurilor?
- Ciuma la iepuri
Ciuma este o boală virală foarte gravă a iepurilor sălbatici și domestici (iepurii sunt imuni). Ea este adesea foarte rapidă și provoacă moartea unor efective întregi. Cele mai frecvente simptome sunt sângerarea din nări, dificultăți de respirație, apatie sau mișcări necoordonate ale corpului. Singura măsură eficientă este vaccinarea, care se administrează pentru prima dată la vârsta de 6 până la 10 săptămâni, urmată de revaccinare la fiecare 6 până la 12 luni (în funcție de situația epidemiologică).
- Myxomatoza la iepuri
Myxomatoza este o boală virală care se transmite de la un animal bolnav, dar și prin furaje, așternuturi, adăpători sau prin insecte infectate (țânțari). Puii sunt mai sensibili la boală și, de asemenea, mai susceptibili de a muri. Principalul simptom este umflarea în zona capului și ulcerele, care apar, de asemenea, în special pe cap. Cea mai importantă prevenire este vaccinarea, care are un calendar similar cu cel al ciumei iepurilor; există și vaccinuri combinate.
- Coccidioza
O altă boală parazitară foarte frecventă - coccidioza la iepure - atacă intestinul sau ficatul.
Transmiterea are loc mai ales de la mamă la pui. Problema este că un iepure adult poate fi asimptomatic, în timp ce puii infectați mor adesea de diaree sau epuizare. Diareea la iepuri poate fi cauzată, printre altele, de stres sau de o alimentație necorespunzătoare. În special la femelele gestante și care alăptează, este, prin urmare, o idee bună să se administreze medicație preventivă împotriva acestei boli - Emanox PMX + hrană potrivită (Rabbit GOLD FORTE cu medicație).
- Râia in ureche la iepuri
Râia este o boală parazitară extrem de contagioasă cauzată de acarieni. Dacă apare, este necesară curățarea și dezinfectarea completă a tuturor zonelor în care au fost animale infectate - parazitul supraviețuiește până la trei săptămâni! Animalele bolnave sunt izolate, zonele afectate pot fi frecate cu ulei de parafină și pot fi administrate antiparazitare. Râia urechii iepurelui - din fericire tratamentul acesteia este sigur și nu se transmite la om.
- Indigestie
Astfel de probleme pot fi cauzate de infecții sau de rații formulate incorect. Infecțiile sunt cel mai frecvent reprezentate de rotavirus sau coronavirus, dar cei mai sensibili sunt cei care suferă de coccidioză (a se vedea mai sus). O rație de bună calitate, completată cu suplimente adecvate de vitamine și minerale, este foarte importantă.
- Deficit de vitamine sau minerale
Deficiența acestor substanțe duce la o susceptibilitate mai mare la toate bolile menționate mai sus, la o fertilitate redusă, la un comportament problematic al femelelor (care mănâncă sau își neglijează puii) și, la animalele de îngrășat, la o creștere și o creștere în greutate lente.
- Dinți în continuă creștere
Un alt lucru de reținut este că iepurilor le cresc dinții de-a lungul vieții, aproximativ 1 cm pe lună. Prin urmare, este important ca iepurii să își poată șlefui regulat dinții cu mâncare. Cea mai potrivită hrană este furajul grosier cu multe fibre, în special fânul, de exemplu fânul cu urzici. Dacă iepurii sunt hrăniți cu hrană granulată, aceasta este bineînțeles bună, dar fânul ar trebui oferit ca supliment la rație sau iepurii ar trebui lăsați să ciugulească din ramurile copacilor. Granulele ca atare sunt moi. Nu se recomandă adăugarea de pâine uscată - nu este suficientă pentru a ascuți dinții și, dimpotrivă, poate perturba microflora intestinală naturală și, prin urmare, procesele digestive. Vara, pe de altă parte, sunt potrivite alimentele verzi și legumele tari. Dinții prea mari pot reduce semnificativ consumul de alimente și, prin urmare, performanța și, dacă nu sunt tratați, pot duce la moarte.
Rezumat
Cele mai importante măsuri de prevenție pentru a asigura o bună sănătate a iepurilor:
- spații de creștere corespunzătoare (cotețe pentru iepuri, țarcuri), curățarea și dezinfectarea lor regulată
- schimbarea regulată a așternutului
- rație furajeră de înaltă calitate, ușor disponibilă
- furnizarea de apă potabilă proaspătă de calitate
- suplimentarea cu vitamine și minerale
- vaccinarea împotriva celor mai frecvente boli infecțioase
- reducerea stresului animalelor (mutare, prea multe animale într-un spațiu mic, zgomot)
Mai multe articole
17.12.2024
Anxietatea de separare la câini
Anxietatea de separare este una dintre cele mai frecvente tulburări în comportamentul câinilor. Este o problemă care afectează negativ viața câinelui și a stăpânului său. În ce constă mai exact și cum poate fi prevenită această problemă de comportament?
Citește articolul13.12.2024
De ce își marchează pisica teritoriul?
Crescătorii de pisici se confruntă adesea cu problema „marcării”. Haideți să vedem împreună ce înseamnă acest lucru și cum putem rezolva această problemă.
Citește articolul10.12.2024
Cum să ne dăm seama că iepurele este bolnav?
Iepurii sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai populare animale de companie. În special rasele pitice au devenit animale de companie care nu numai că ne fac copiii fericiți, dar sunt și foarte ușor de întreținut și de îngrijit. Dar de unde putem afla dacă ceva nu este în regulă cu ei?
Citește articolul