Cum să îngrijești o pisică într-un apartament

Autor: Juraj Korim

28.09.2023

Cum să îngrijești o pisică într-un apartament

Vă gândiți să cumpărați un animal de companie, dar vă faceți griji că nu va fi fericit în apartamentul dumneavoastră? O pisică pare nepretențioasă, dar are și nevoi pe care proprietarii nu le cunosc adesea. Nu este suficient să cumpărați un pat pentru pisici și să sperați că este tot ce are nevoie. Pentru o dezvoltare și o satisfacție potrivită, pisica are nevoie de o îngrijire aparte.

Alegerea rasei

Unele pisici trăiesc până la 25 de ani, așa că ar trebui să vă gândiți să cumpărați una. Totul începe cu alegerea unei rase care să fie potrivită pentru casă. Printre cele mai comune care sunt ținute în apartament se numără British, Persană, Siameză sau Ragdoll. Cu siguranță nu veți face o greșeală dacă vă veți informa mai întâi la proprietarul anterior sau la adăpost.


Ceea ce nu trebuie omis

O hrană de calitate și un aport suficient de apă sunt, bineînțeles, esențiale. Hrana ar trebui să conțină o proporție mare de carne, precum și vitaminele și mineralele necesare. Peletele reprezintă baza alimentației, completată cu pachete și conserve de carne. Este mai bine să împărțiți hrana în mai multe rații zilnice, pentru aceasta puteți folosi un dozator automat care determină doza exactă și eliberează hrana la un anumit moment al zilei. Astfel se va evita obezitatea, la care pisica este expusă din cauza frecvenței mai mici a exercițiilor fizice. Pentru apă, este ideală o fântână cu apă, cu care pisica se va juca, va respecta regimul de băutură, iar apa va rămâne proaspătă în permanență.


Patul pentru pisici trebuie să fie cald și moale și, mai ales, trebuie să fie amplasat într-un loc liniștit, unde pisica nu va fi deranjată. Să nu vă fie teamă să plasați mai multe paturi pentru pisici în jurul apartamentului, astfel încât pisica să se poată odihni unde dorește.


La fel ca și în cazul lădiței, litiera pentru pisici trebuie amplasată într-un loc liniștit. Există mai multe opțiuni pe piață și depinde de ceea ce este obișnuită pisica dumneavoastră. Toaleta trebuie curățată în fiecare zi, iar nisipul trebuie schimbat cam o dată pe săptămână. Pentru urmele de mirosuri neplăcute puteți cumpăra un deodorant pentru toaletă.


Dacă vrei să eviți mobila distrusă, fă-i rost pisicii tale de suportul de zgâriat de care are nevoie pentru a-și ascuți ghearele. Ideal este să îl așezați pe cel primit într-un loc stabil, fiind indicat să alegeți unul ceva mai înalt decât pisica însăși. De asemenea, puteți obține și stâlpi de zgâriat cu loc unde să se odihnească.

Îngrijire

Deși pisicile își taie singure ghearele, acestea trebuie totuși să fie îngrijite pentru ca ele să nu rămână deloc ascuțite. Folosiți un aparat de tăiere special. Aveți grijă să nu tăiați prea mult și să nu răniți pisica. De asemenea, blana trebuie îngrijită și ea și trebuie periată în mod regulat.

Sănătate

Bineînțeles că trebuie să ai grijă de sănătatea sa, vizitele regulate la veterinar, vaccinările și deparazitarea ar trebui să fie o rutină. De asemenea, ar trebui să luați în considerare castrarea. Pisicile devin mature din punct de vedere hormonal în jurul lunii a 5-a, iar masculii în jurul lunii a 6-a. Atunci când suferă, (nu pot ieși nicăieri) vă va afecta sub forma toarcerii și marcării teritoriului lor cu urină.


Jucării

Nu trebuie să uitați să vă jucați cu pisica, mai ales dacă aceasta se află în apartament. Găsiți 15 minute de două ori pe zi pentru a vă dedica energia pisicii dumneavoastră. Datorită jocurilor, aceasta își dezvoltă un instinct natural de vânătoare. Dacă nu vă jucați cu pisica dumneavoastră, riscați tulburări de comportament. Există foarte multe jucării pe piață, de la diverse mingi și șoareci până la jucării interactive cu laser.


Pe scurt, o pisică poate fi un prieten grozav și, dacă îi oferiți suficientă dragoste și îngrijire, vă va răsplăti.

Mai multe articole

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

08.07.2025

De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?

Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.

Citește articolul
Cum să crești bibilici?

07.07.2025

Cum să crești bibilici?

Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.

Citește articolul
Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul