Sfaturi despre cum să începeți să creșteți iepuri   în grădină
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

12.08.2022

Sfaturi despre cum să începeți să creșteți iepuri în grădină

Aveți un spațiu liber în grădină și vă întrebați cum să îl folosiți eficient? Una dintre opțiuni este să începeți să creșteți iepuri, pentru a avea companioni drăguți și amuzanți și pentru a vă oferi, de asemenea, posibilitatea de a vă bucura din când în când de carne de iepure gustoasă. Această opțiune este deosebit de utilă dacă aveți experiență în creșterea animalelor și dacă aveți deja găini sau alte păsări de curte care se plimbă prin grădină. Dacă sunteți interesat de creșterea iepurilor și doriți să vă dedicați timpul micilor blănoși, iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți.


Pregătiți casa perfectă pentru iepuri

Desigur, atunci când creșteți iepuri, nu puteți renunța, pe care trebuie să o achiziționați înaintea iepurilor în sine. Nu încercați să economisiți bani pe o cușcă pentru iepuri - aceasta trebuie să fie puternică, stabilă și construită bine pentru a rezista mult timp. Cuștile pentru iepuri nu trebuie să arate anost; de exemplu, cuștile pentru iepuri care seamănă cu o colibă sunt disponibile ca accesorii de grădină. Dacă aveți mâini îndemânatice și timp liber, o puteți construi singur, dar nu merită costul materialelor și timpul petrecut la construcție.

Poziționați cușca pentru iepuri astfel încât partea frontală cu ușa să fie orientată de preferință spre sud-est. În acest fel, cușca va fi bine luminată. Totuși, iepurașilor nu le place căldura extremă, așa că este bine ca dimineața și la amiază, mai ales vara, să pătrundă soarele în coteț, dar după-amiaza interiorul să nu mai fie încins de lumina directă a soarelui. În zilele călduroase de vară, când iepurilor le displace în mod vizibil căldura, îi puteți scuti de căldură instalând un paravan sau o copertină pentru umbră. Iepurii vor aprecia, de asemenea, dacă puneți litiera în cușcă. Trebuie să schimbați din când în când așternutul pentru a-l menține uscat și curat.

Echipamente pentru cușca iepurilor

Cușca de iepuri trebuie să fie echipată. Cu siguranță nu vreți să turnați mâncare pe jos, așa că oferiți fiecărui iepure o hrănitoare sau un bol ceramic greu, pe care să nu-l poată răsturna. De asemenea, în cușca iepurașului trebuie să existe un culcuș de fân, pentru ca acesta să nu fie împrăștiat peste tot în cușcă.

Sursa de apă este un adăpător. În funcție de tipul de adăpător ales, acesta reduce sau chiar previne complet poluarea apei și previne vărsarea, astfel încât iepurii vor avea întotdeauna la dispoziție apă curată și sigură pentru sănătate atunci când adăpătoarele sunt reumplute în mod regulat.

Spațiu pentru mișcare

Dacă padocul pentru iepuri nu face parte din cușca acestora, achiziționați o incintă separată sau un țarc metalic în care puteți lăsa iepurii să se relaxeze și să țopăie pe iarba proaspătă în zilele frumoase. Este o idee bună să mutați țarcul din când în când pentru ca iepurii să aibă în continuare iarbă proaspătă. Din acest motiv, veți aprecia o un țarc sau un gard cu greutate redusă.

Alimentația corectă este baza unei sănătăți puternice

Iepurii se hrănesc în orice moment pe parcursul zilei, așa că trebuie să verificați de mai multe ori pe zi pentru a vă asigura că au încă suficientă hrană în cușcă. În mod ideal, ar trebui să completați hrana din hrănitoare sau boluri de cel puțin trei ori pe zi. Dați-le cea mai mare porție seara, deoarece iepurii mănâncă peste noapte mai mult de jumătate din dieta zilnică. Pe lângă hrănire, verificați întotdeauna apa din adăpătoare și completați-o dacă este necesar.

În momentul alegerii hranei, o opțiune bună este o hrană compusă concepută special pentru iepuri, care conține tot ce aveți nevoie și facilitează hrănirea. Hrana pentru iepurii de îngrășat oferă cantitatea potrivită de nutrienți, minerale și vitamine pentru a ajuta la menținerea unei bune sănătăți. Compoziția nutrețurilor combinate de calitate promovează o conformație ridicată, menținând în același timp gustul unic al cărnii de iepure. Puteți alege fie un amestec care conține coccidiostatice pentru a preveni coccidioza, fie unul care nu conține coccidiostatice

Bineînțeles, pe lângă hrana combinată, completați pepiniera cu fân. Datorită conținutului său ridicat de fibre, fânul este important pentru buna digestie a iepurilor. Din când în când, puteți da iepurilor morcovi, furaje, sfeclă de zahăr sau cartofi pentru mai multă varietate, dar, din cauza complexității furajelor gata preparate, nu faceți acest lucru prea des, deoarece le puteți face rău.

Hrană suplimentară pentru creșterea vitalității

Furajele suplimentare care oferă niveluri optime de minerale, vitamine și aminoacizi vor contribui la îmbunătățirea sănătății, a performanțelor de reproducere și la creșterea productivității. Suplimentele minerale sau lizele trebuie administrate iepurilor în perioada de creștere a părului nou, de reproducere, de gestație, de creștere a puilor sau de vitalitate redusă.

Mai multe articole

Cum să ai o blană sănătoasă în cazul unui câine

29.04.2024

Cum să ai o blană sănătoasă în cazul unui câine

Blana unui câine nu are doar o funcție estetică, ci este o reflectare a sănătății și a stării generale de bine. Dacă doriți ca blana câinelui dumneavoastră să fie sănătoasă și strălucitoare, trebuie să aveți grijă de ea în mod corespunzător. Acest lucru include nu numai periajul, ci și, mai presus de toate, o dietă sănătoasă. La urma urmei, tot ceea ce mănâncă câinele dumneavoastră se reflectă imediat în pielea și blana sa. Îngrijirea adecvată va preveni bolile de piele și căderea părului la câinele dumneavoastră. Câinele dvs. va fi ca scos dintr-o revistă.

Citește articolul
Cât timp trăiește un iepure pitic?

23.04.2024

Cât timp trăiește un iepure pitic?

Un companion preferat al multor oameni, iepurele pitic are multe de oferit proprietarilor săi. Natura sa prietenoasă, aspectul drăguț și îngrijirea relativ ușoară atrag o mulțime de oameni care își doresc un animal de companie de talie mică. Una dintre întrebările care se pun adesea este cât trăiește un iepure pitic. Așadar, cât de mult trăiesc de obicei aceste animale mici și drăguțe?

Citește articolul
Cum să scapi de paraziții de apartament?

17.04.2024

Cum să scapi de paraziții de apartament?

Paraziții de casă, cum ar fi gândacii, furnicile, moliile sau ploșnițele, pot provoca nu numai un disconfort considerabil, ci mai ales probleme de sănătate. În cazul în care îi întâlnești, este important să acționezi rapid și eficient pentru a preveni răspândirea lor. Există mai multe modalități de a scăpa de acești chiriași nedoriți și de a te asigura că locuința ta rămâne curată și sigură. 


Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre