Cum să-ți faci propria brânză de capră și de oaie
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.05.2024

Cum să-ți faci propria brânză de capră și de oaie

Într-un articol anterior, intitulat " Sunt brânzeturile de capră și de oaie cu adevărat atât de bune pe cât se presupune că ar trebui să fie", am scris despre faptul că prețul brânzeturilor de capră și de oaie este o taxă pe beneficiile lor incontestabile. Dar dacă sunteți crescător de oi sau de capre, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la această problemă. Aveți ocazia unică de a vă face propria brânză, care se va prăfui în cel mai scurt timp acasă. Cum să faci brânză de casă din lapte?

Alegerea laptelui

Fabricarea brânzei nu trebuie să fie complicată. Fabricarea brânzei de capră, ca și fabricarea brânzei de oaie, implică alegerea laptelui potrivit, care trebuie să fie proaspăt și fără impurități. Contați pe faptul că 8 litri de lapte de oaie sau de capră vor face 1 kg de brânză.

Pasteurizare

Această etapă în producerea brânzei de casă presupune tratarea laptelui pentru a îndepărta microorganismele. Cu toate acestea, există și brânzeturi nepasteurizate, cum ar fi parmezanul, cu o aromă specifică și distinctă.


Folosiți un pasteurizator special pentru a încălzi laptele, dar, în caz de urgență, o oală mare de bucătărie este suficientă. Încălziți laptele la o temperatură constantă de 72 °C - aveți grijă să nu lăsați laptele să fiarbă. Apoi lăsați vasul cu lapte să stea timp de aproximativ o jumătate de oră și să se răcească la 33-34 °C - verificați cu un termometru.

Culturile de lapte și cheagul

Unul dintre cei mai importanți pași este adăugarea unei culturi mezofile, care influențează maturarea finală și consistența alimentelor. Lăsați cultura să acționeze cel puțin încă 30 de minute.


Odată ce bacteriile benefice s-au înmulțit, introduceți o cantitate rezonabilă de cheag în produsul semifabricat. Procesul de închegare, cu alte cuvinte, coagularea proteinei din lapte, va duce la o textură mai densă

Formarea

Dacă este posibil, amestecați cașul rezultat cu ajutorul unei harpe de brânză sau tăiați-l și scurgeți-l. Odată ce excesul de zer a fost separat și a rămas doar cașul solid, formarea formelor este următorul pas. Aici brânza capătă forma finală, ceea ce afectează și procesul de maturare.


Sărarea și maturarea

Brânza finală este sărată atât pentru a-i da gustul potrivit, cât și pentru a o conserva. Este sărată superficial sau în saramură.


Acest lucru este acum la discreția dumneavoastră. Dacă doriți brânză proaspătă de capră și de oaie, practic ați terminat și trebuie doar să depozitați corect alimentele. Pentru brânza tare de capră și de oaie, va trebui să așteptați o vreme, deoarece are nevoie de multe luni pentru a se maturiza și necesită o temperatură și o umiditate optime.

Și brânza este gata

Credem că veți fi încântați de rezultat, atât pentru brânza moale, cât și pentru cea tare. De asemenea, vă veți simți bine că ați avut un rol în fiecare mic pas al procesului de fabricare a brânzei.

Mai multe articole

Cum se construiește o capcană pentru jderi?

26.07.2024

Cum se construiește o capcană pentru jderi?

Jderii sunt adesea oaspeți nedoriți în hambare, clădiri, dar și în mașini. Sunt animale inteligente care sunt totodată și rapide, ceea ce le face foarte dificil de prins. Dacă vizita unui jder vă îngrijorează și nu doriți să folosiți metode mai radicale, puteți să vă construiți propria capcană pentru jderi. Alăturați-vă nouă pentru a vedea cum să confecționați o astfel de capcană eficientă. 


Citește articolul
Cum de a scăpa de păduchi la găini?

24.07.2024

Cum de a scăpa de păduchi la găini?

Bondarul de găină este un parazit minuscul care atacă păsările de curte, dar și porumbeii și alte păsări. Prezența acesteia în rândul păsărilor de curte poate cauza probleme considerabile, cu toate acestea, ea poate fi ținută sub control în mod eficient. Urmați-ne pentru a afla câteva sfaturi practice, despre cum să scăpați de bondarii din cotețul dvs. de găini și cum să preveniți apariția lor din nou.

Citește articolul
Câte ouă depune o găină într-un an?

22.07.2024

Câte ouă depune o găină într-un an?

Ouăle sunt o parte importantă a alimentației noastre. Nu este deloc surprinzător faptul că găinile sunt una din cele mai des crescute specii de animale domestice. Totuși, vă puteți imagina cum este creat un astfel de ou și ce conține el? În continuare puteți afla cum se desfășoară procesul de ouat al găinilor și câte ouă reușesc acestea să ne ofere într-un an. Dacă nu sunteti interesați de dezvoltarea puiului în ou, găinile pot fi crescute fără cocoș. Cu toate acestea, cocoșul are o funcție de protecție și fertilizare foarte importantă . 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre