Cum să-ți faci propria brânză de capră și de oaie
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.05.2024

Cum să-ți faci propria brânză de capră și de oaie

Într-un articol anterior, intitulat " Sunt brânzeturile de capră și de oaie cu adevărat atât de bune pe cât se presupune că ar trebui să fie", am scris despre faptul că prețul brânzeturilor de capră și de oaie este o taxă pe beneficiile lor incontestabile. Dar dacă sunteți crescător de oi sau de capre, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la această problemă. Aveți ocazia unică de a vă face propria brânză, care se va prăfui în cel mai scurt timp acasă. Cum să faci brânză de casă din lapte?

Alegerea laptelui

Fabricarea brânzei nu trebuie să fie complicată. Fabricarea brânzei de capră, ca și fabricarea brânzei de oaie, implică alegerea laptelui potrivit, care trebuie să fie proaspăt și fără impurități. Contați pe faptul că 8 litri de lapte de oaie sau de capră vor face 1 kg de brânză.

Pasteurizare

Această etapă în producerea brânzei de casă presupune tratarea laptelui pentru a îndepărta microorganismele. Cu toate acestea, există și brânzeturi nepasteurizate, cum ar fi parmezanul, cu o aromă specifică și distinctă.


Folosiți un pasteurizator special pentru a încălzi laptele, dar, în caz de urgență, o oală mare de bucătărie este suficientă. Încălziți laptele la o temperatură constantă de 72 °C - aveți grijă să nu lăsați laptele să fiarbă. Apoi lăsați vasul cu lapte să stea timp de aproximativ o jumătate de oră și să se răcească la 33-34 °C - verificați cu un termometru.

Culturile de lapte și cheagul

Unul dintre cei mai importanți pași este adăugarea unei culturi mezofile, care influențează maturarea finală și consistența alimentelor. Lăsați cultura să acționeze cel puțin încă 30 de minute.


Odată ce bacteriile benefice s-au înmulțit, introduceți o cantitate rezonabilă de cheag în produsul semifabricat. Procesul de închegare, cu alte cuvinte, coagularea proteinei din lapte, va duce la o textură mai densă

Formarea

Dacă este posibil, amestecați cașul rezultat cu ajutorul unei harpe de brânză sau tăiați-l și scurgeți-l. Odată ce excesul de zer a fost separat și a rămas doar cașul solid, formarea formelor este următorul pas. Aici brânza capătă forma finală, ceea ce afectează și procesul de maturare.


Sărarea și maturarea

Brânza finală este sărată atât pentru a-i da gustul potrivit, cât și pentru a o conserva. Este sărată superficial sau în saramură.


Acest lucru este acum la discreția dumneavoastră. Dacă doriți brânză proaspătă de capră și de oaie, practic ați terminat și trebuie doar să depozitați corect alimentele. Pentru brânza tare de capră și de oaie, va trebui să așteptați o vreme, deoarece are nevoie de multe luni pentru a se maturiza și necesită o temperatură și o umiditate optime.

Și brânza este gata

Credem că veți fi încântați de rezultat, atât pentru brânza moale, cât și pentru cea tare. De asemenea, vă veți simți bine că ați avut un rol în fiecare mic pas al procesului de fabricare a brânzei.

Mai multe articole

Cum să-ți îngrijești câinele în mod corespunzător și la ce să fii atent?

04.06.2024

Cum să-ți îngrijești câinele în mod corespunzător și la ce să fii atent?

Îngrijirea corectă a câinelui nu implică doar mâncare și o plimbare din când în când. Adevărata îngrijire implică mult mai multe aspecte care îi pot afecta sănătatea și bunăstarea. Dacă sunteți un nou proprietar sau căutați sfaturi pentru a îmbunătăți îngrijirea prietenului dvs. actual cu patru picioare, este important să știți la ce să fiți atenți.


Citește articolul
Cum să alegeți o volieră pentru păsări

30.05.2024

Cum să alegeți o volieră pentru păsări

Dacă aveți un animal de companie cu pene acasă sau plănuiți să vă luați unul, este important să îi oferiți o casă potrivită și confortabilă. O astfel de locuință este o volieră pentru păsări, care oferă un cămin confortabil și spațios. Pentru ca prietenul dvs. să fie fericit și sănătos, există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o volieră pentru păsări.


Citește articolul
Cum să-ți faci propria brânză de capră și de oaie

28.05.2024

Cum să-ți faci propria brânză de capră și de oaie

Într-un articol anterior, intitulat " Sunt brânzeturile de capră și de oaie cu adevărat atât de bune pe cât se presupune că ar trebui să fie", am scris despre faptul că prețul brânzeturilor de capră și de oaie este o taxă pe beneficiile lor incontestabile. Dar dacă sunteți crescător de oi sau de capre, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la această problemă. Aveți ocazia unică de a vă face propria brânză, care se va prăfui în cel mai scurt timp acasă. Cum să faci brânză de casă din lapte?


Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre