

Autor: Pavel Frček
05.08.2025
Cum să hrănești corect calul?
O alimentație adecvată este unul dintre pilonii de bază ai sănătății, performanței și longevității calului. Indiferent dacă ai un cal pentru echitație recreativă, pentru sport sau doar ca animal de companie, respectarea câtorva reguli esențiale te va ajuta să-l menții în formă bună. Îți prezentăm o sinteză a principiilor hrănirii și a compoziției rației alimentare pentru cai.
Principii generale de hrănire a cailor
- Fără schimbări bruște – schimbarea furajului trebuie făcută treptat, altfel există riscul de colici sau alte probleme digestive.
- Abordare individuală – hrana trebuie adaptată mereu în funcție de vârstă, condiția fizică și nivelul de activitate al calului.
- Depozitarea furajelor – fânul și hrana concentrată trebuie să fie curate, uscate și fără urme de mucegai.
- Momentul potrivit – nu hrăni calul imediat după un efort intens și evită hrănirea chiar înainte de călărie – lasă-i cel puțin o oră pentru digestie.
- Suficientă apă – apa este absolut esențială. Cantitatea necesară variază în funcție de anotimp, efort și tipul de hrană.
Componentele hranei
Furajele voluminoase constituie baza rației alimentare pentru cai. Este vorba despre pășunat (cea mai bună formă de hrană vara), fân și produse derivate din fân, cum ar fi granulele. Acestea trebuie să reprezinte partea principală a hranei zilnice. Nu sunt doar principala sursă de nutrienți, ci și esențiale pentru buna funcționare a sistemului digestiv (mişcarea naturală a intestinelor și mestecatul). O altă componentă importantă este hrana concentrată, folosită ca sursă suplimentară de energie – ovăz, orz, porumb. Hrana concentrată este destinată mai ales cailor care depun efort mai mare. Cantitatea și compoziția acesteia trebuie să corespundă nivelului de activitate fizică – prea mult concentrat poate cauza probleme de sănătate.
Rația alimentară
Un cal cu greutatea de 450 kg ar trebui să consume zilnic aproximativ 7–8 kg de fân, ideal împărțite în cel puțin 3 porții. Cantitatea zilnică de hrană concentrată variază în funcție de gradul de solicitare și trebuie de asemenea împărțită în 3 porții. O singură porție nu trebuie să depășească 2,5 kg. Se recomandă întotdeauna să se administreze mai întâi fânul și abia apoi concentratul – fânul ajută la inițierea digestiei și previne acidifierea stomacului.
Apa: baza sănătății
Necesarul zilnic de apă este de aproximativ 3–7 litri la 100 kg greutate corporală. Pentru un cal de 500 kg, asta înseamnă până la 35 de litri pe zi. Consumul de apă crește odată cu activitatea fizică (antrenamente, competiții), vremea caldă, consumul de furaje mai uscate (ex. fân), precum și în perioadele de gestație sau lactație.
Mai multe articole

05.08.2025
Cum să hrănești corect calul?
O alimentație adecvată este unul dintre pilonii de bază ai sănătății, performanței și longevității calului. Indiferent dacă ai un cal pentru echitație recreativă, pentru sport sau doar ca animal de companie, respectarea câtorva reguli esențiale te va ajuta să-l menții în formă bună. Îți prezentăm o sinteză a principiilor hrănirii și a compoziției rației alimentare pentru cai.
Citește articolul
30.07.2025
De ce să le oferim suplimente vitaminice animalelor?
Vitaminele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului – influențează metabolismul, dezvoltarea, creșterea și rezistența la boli. La animalele de fermă, ele au în plus un impact direct asupra productivității. Vitaminele se împart în solubile în apă (B, C) și solubile în grăsimi (A, D, E, K). Haideți să ne apropiem împreună de acest subiect.
Citește articolul
29.07.2025
Drumul laptelui de la vacă până în magazin
Laptele este o parte obișnuită a alimentației noastre, dar drumul său de la vacă până în cutia de pe raftul magazinului este mai lung decât pare. Laptele nu se obține doar de la vaci, ci și de la capre, oi sau bivoli. Fiecare tip de lapte are o compoziție și proprietăți diferite – de exemplu, laptele de capră este potrivit și pentru unele persoane cu intoleranță la lactoză. Totuși, cel mai frecvent întâlnim laptele de vacă, așa că haideți să vedem cum este procesat.
Citește articolul