Cum să creșteți curcani: sfaturi despre hrănirea și îngrijirea curcanilor
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

24.06.2022

Cum să creșteți curcani: sfaturi despre hrănirea și îngrijirea curcanilor

Creșterea curcanilor poate că nu este la fel de comună ca și creșterea găinilor, dar dacă vă gândiți să vă luați unul, fie pentru a-l crește singur, fie pentru a-l ține împreună cu găinile dumneavoastră, nu aveți de ce să vă faceți griji. Creșterea lor este aproape la fel de ușoară ca și creșterea găinilor.

Creșterea curcanilor aduce profit

Înainte de sfaturile de creștere, să recapitulăm de ce este o idee bună să începem să creștem curcani. Dacă creșteți curcani pentru consum, aceștia vor fi apreciați în special de iubitorii de păsări, deoarece curcanii sunt una dintre cele mai mari specii de păsări domestice din punct de vedere al dimensiunii și oferă o porție bună de carne. Nu este de mirare, așadar, faptul că carnea de curcan este principalul motiv pentru care se cresc curcani.

În funcție de partea din care provine carnea de curcan, aceasta poate semăna cu mai multe tipuri de carne. Pieptul de curcan poate aminti ușor de carnea de vițel ca gust și textură, carnea de pe pulpă dă impresia că mâncați carne de vânat, iar aripioarele sunt cele mai apropiate de carnea de pui, care este adesea confundată cu carnea de curcan. Dacă alegeți să prăjiți spatele curcanului, care este una dintre cele mai grase părți ale acestuia, va semăna cu o friptură de gâscă. După cum puteți vedea, fiecare curcan este o sursă de multe arome, așa că nu vă veți plictisi de carnea sa.

Să nu uităm ouăle, pe care curcile, ca și găinile de curte, le depun în mod natural. Ouăle de curcă sunt puțin mai mari decât cele de găină și au o coajă pistruiată. Cele două tipuri de ouă au un gust destul de asemănător, iar modul în care sunt folosite în bucătărie nu este diferit.

Cu ce să hrăiniți curcanii

Hrănirea curcanilor nu este complicată. Au nevoie de o hrană similară cu cea a găinilor, dar mărimea lor înseamnă că au cerințe mai mari în ceea ce privește cantitatea de hrană. Alimentația lor ar trebui să se bazeze pe un amestec de grâu, tărâțe și porumb. De obicei, se vinde sub formă de pelete și este bine să alegeți una cu un conținut suficient de vitamine și minerale. Este recomandabil să completați hrana cu fructe și legume, curcanii sunt deosebit de amatori de sfeclă roșie și vor aprecia dacă le puneți la dispoziție un teren mare cu iarbă. Curcanii nu sunt lacomi prin natura lor, așa că o curte de curcani arată mai bine decât o curte tipică de găini. Bineînțeles, o sursă de apă curată ar trebui să fie întotdeauna disponibilă în zona de alergare.

O dietă echilibrată, cu o mulțime de nutrienți necesari, va contribui la asigurarea unei sănătăți excelente a curcanilor, inclusiv la susținerea capacităților lor de reproducere. O dietă bună va contribui, de asemenea, la creșterea performanțelor curcanilor, ceea ce va duce la o recoltă mai mare de ouă și, în cele din urmă, la o cantitate mai mare și mai gustoasă de carne.

Cum să îngrijiți curcanii

Puii de curcan sunt sensibili la frig, așa că îngrijirea curcanilor este puțin mai dificilă din acest punct de vedere în comparație cu alte păsări de curte. Oferiți-le așternut proaspăt în coteț, de care se vor bucura. Pe lângă un loc în care să se ascundă peste noapte sau pe timp de ploaie, adică în coteț, curcanii vor aprecia un spațiu frumos, suficient de mare și cu iarbă, la fel ca și curcanii adulți.

În ceea ce privește alimentația, este o idee bună să obțineți un amestec special de furaje pentru curcani, în care elementele de bază menționate mai sus sunt completate corespunzător, astfel încât hrana să contribuie la dezvoltarea sigură a curcanilor în primele săptămâni de viață. Le puteți îmbogăți dieta cu morcovi rași sau cu coji de ceapă. Aveți grijă să păstrați multă apă curată în adăpător, care trebuie poziționat astfel încât curcanii să aibă acces ușor la el. Bolurile mari cu apă nu sunt ideale, deoarece își pot uda cu ușurință penele și le poate fi frig sau chiar se pot îneca.

Mai multe articole

Cât timp trăiește o pisică domestică

09.05.2024

Cât timp trăiește o pisică domestică

Pisicile domestice sunt unul dintre cele mai populare animale de companie ale oamenilor din întreaga lume. Și nu e de mirare. Natura lor independentă le face să fie niște companioni de casă extraordinari. Dar, înainte de a ne răsfăța cu viața alături de o pisică, trebuie să răspundem la întrebarea câți ani trăiește aceasta.


Citește articolul
Cum să scapi de viespii?

07.05.2024

Cum să scapi de viespii?

Aceste creaturi pot fi o problemă supărătoare pentru mulți oameni. Mai ales dacă se apropie de locuință și nu te lasă nici măcar să-ți bei cafeaua nestingherit. Există, de asemenea, un risc mai mare atunci când o persoană este alergică la înțepăturile lor. Într-un astfel de caz, înțepătura reprezintă un risc major pentru sănătate. Cum să te ocupi de ele?

Citește articolul
Cum să scapi de șoarecii din casă?

30.04.2024

Cum să scapi de șoarecii din casă?

Șoarecii din casă pot fi o adevărată pacoste. Nu numai că sunt rapizi, dar sunt și vicleni. Așa că nu îi luați ca atare. Dacă ați observat prezența lor, este important să acționați rapid pentru a preveni răspândirea lor și pentru a le provoca alte neplăceri. Fiți alături de noi pentru a vedea cum să alungați șoarecii din casa dumneavoastră.

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre