Cum să alegeți cotețul potrivit pentru găini
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.03.2024

Cum să alegeți cotețul potrivit pentru găini

Dacă v-ați hotărât să creșteți păsări de curte, un coteț este unul dintre elementele esențiale pentru a asigura siguranța și confortul găinilor dumneavoastră. Tipul de locuință pe care îl oferiți ajutoarelor dvs. le poate afecta foarte mult sănătatea, productivitatea și fericirea. Există mai multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când alegeți unul, de la dimensiune la material și amplasare. Cum alegeți un coteț în care găinile dvs. vor reveni cu plăcere? 


Dimensiune

Cel mai important factor este dimensiunea cotețului. Aceasta se bazează întotdeauna pe numărul de găini deținute. Fiecare găină ar trebui să aibă suficient spațiu pentru a se mișca și a se odihni liniștită. De obicei, se estimează și se calculează 3-4 găini pe 1 m2, dar ideal ar fi ca fiecare găină să aibă atât de mult spațiu pentru ea însăși. Cu cât este mai mult spațiu, cu atât găina este mai fericită și mai sănătoasă. 


Material

Alegerea cotețului pentru găini va depinde și de materialul din care este construit. Aici, uitați-vă mai ales la funcționalitatea și durabilitatea acestuia. Cele mai frecvente materiale folosite sunt lemnul, plasticul ecologic și laminatul HPL. Adăposturile din lemn sunt alegerea tradițională. Acestea oferă o bună izolare și ventilație, dar necesită o întreținere regulată. În comparație cu lemnul, cotețele din plastic sunt mai rezistente la umiditate, dăunători și condiții meteorologice, iar curățarea este mai ușoară. Cu toate acestea, ele pot fi mai puțin izolate. Laminatul HPL oferă o rezistență excelentă la căldură, precum și rezistență la intemperii și dăunători. Întreținerea este foarte ușoară.


Adăpost de pui - tipuri

Diferite tipuri de cotețe pentru găini pot satisface diferite nevoi ale găinilor. De exemplu, cele mobile au roți, astfel încât puteți muta cotețul oriunde. Vara, de exemplu, păsările de curte vor aprecia un loc mai răcoros. În același timp, ele vor avea întotdeauna o nouă bucată de teren. Dacă aveți deja un coteț pentru găini acasă, dar nu este mobil, puteți cumpăra doar roțile. Un alt tip este un coteț pentru găini cu un spațiu de alergare, care oferă mult spațiu pentru activități în aer liber. Așadar, dacă nu vreți ca găinile dvs. să alerge prin toată grădina, aceasta este o opțiune excelentă. De exemplu, cotețul pentru găini Vienna oferă un spațiu de alergare mare, care poate găzdui confortabil până la 8 găini. Într-un coteț fără un spațiu de alergare, păsările de curte au de obicei mai mult spațiu pentru a se odihni și a depune ouă. Adăpostul pentru găini Hradec oferă mult spațiu. Cu toate acestea, nu uitați să asigurați și un țarc.


Curățenie și igienă

Menținerea curățeniei în interiorul cotețului este esențială. Acesta trebuie să fie ușor de curățat și să aibă suficientă ventilație pentru a elimina umiditatea și mirosurile. Pentru ca curățarea să fie rapidă și ușoară, cotețele noastre pentru găini sunt echipate cu un sertar pentru golirea excrementelor. Curățarea regulată este esențială pentru a preveni bolile și pentru a vă menține găinile sănătoase, așa că nu uitați de ea. 


Locație

Cotețul trebuie să fie amplasat într-o zonă bine drenată, cu mult soare, dar și cu umbră. Găinile apreciază multă lumină, dar au nevoie și de adăpost împotriva soarelui aspru de vară. Orientarea ideală este de la sud la sud-est.


Ușa de la coteț

Dacă doriți să le oferiți găinilor dvs. și mai multă siguranță împotriva dăunătorilor, procurați-vă o ușă automată pentru coteț care să aibă un comutator de timp sau de amurg. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să deschideți și să închideți cotețul și veți ști că păsările dvs. sunt în siguranță. Citiți mai multe despre această tehnologie în articolul nostru: "Ușa automată, un ajutor pentru siguranța păsărilor dvs. de curte".


Alegerea cotețului potrivit poate fi complicată, dar este crucială pentru creșterea păsărilor de curte. Ea poate face diferența în ceea ce privește bunăstarea și productivitatea găinilor dumneavoastră, așa că merită să vă gândiți bine la alegerea dumneavoastră. Luați în considerare dimensiunea cotețului în funcție de numărul de găini crescute, de material și de locație. Dacă reușiți să faceți totul cum trebuie, veți fi răsplătit cu ouă proaspete în fiecare zi și găini fericite

Mai multe articole

Cum să scapi de paraziții de apartament?

17.04.2024

Cum să scapi de paraziții de apartament?

Paraziții de casă, cum ar fi gândacii, furnicile, moliile sau ploșnițele, pot provoca nu numai un disconfort considerabil, ci mai ales probleme de sănătate. În cazul în care îi întâlnești, este important să acționezi rapid și eficient pentru a preveni răspândirea lor. Există mai multe modalități de a scăpa de acești chiriași nedoriți și de a te asigura că locuința ta rămâne curată și sigură. 


Citește articolul
Cum să alegeți o locuință potrivită pentru pisici?

16.04.2024

Cum să alegeți o locuință potrivită pentru pisici?

O pisică poate dormi până la 18 ore pe zi. Prin urmare, este foarte important să îi pregătim un loc confortabil și liniștit pentru a se odihni. Fiecare animal de companie trăiește în condiții diferite și are propriile nevoi. Așadar, veniți cu noi pentru a vedea ce opțiuni aveți și cum să alegeți o casă sau un pat pentru pisici.

Citește articolul
De cât spațiu au nevoie găinile?

11.04.2024

De cât spațiu au nevoie găinile?

Plănuiți să vă luați găini, dar nu știți dacă aveți suficient spațiu? De cât spațiu au nevoie, de fapt, găinile și cum le amenajezi adăpostul ideal pentru ele? Spațiul de adăpostire este unul dintre factorii cheie care le afectează sănătatea și bunăstarea. Cu toate acestea, nu există cifre exacte, fiecare găină este diferită și are nevoi diferite. Cifrele sunt doar un ghid pentru a vă oferi o idee clară despre câte ajutoare vă puteți permite în grădina dvs.


Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre