
Cum de a crește pești?
Pentru a putea începe să creștem pești, trebuie mai întâi să le cunoaștem anatomia de bază. Forma corpului lor este alungită, fusiformă sau conică (în formă de șarpe la anghilă). Scheletul este format din cap, corp și coadă. Peștilor le lipsește gâtul, astfel încât capul este bine fixat de trunchi, iar mișcarea este asigurată de înotătoare (înotătoare pectorale, dorsale, pelviene și caudale). Linia laterală este organul senzorial al peștilor, prin care aceștia reacționează la direcția fluxului și la valurile apei și, de asemenea, îi informează despre eventualele obstacole din apă.
De ce anume este nevoie?
Avem nevoie de o suprafață de apă suficient de mare pentru creșterea peștilor în gospodărie. Așa că săpăm o groapă în funcție de cât de mare intenționăm să întreținem peștii. Cu cât zona de apă este mai adâncă, cu atât mai bine, deoarece peștii vor ierna la adâncime și nu se vor supraîncălzi vara. Apoi, o căptușim cu o folie impermeabilă și umplem fundul cu material (de exemplu, pietriș de 4-8 mm cu nisip - raportul este de aproximativ 2:1). Apoi, putem introduce aici plante pentru curățarea iazului. Umpleți iazul cu apă și adăugați filtrarea, care este foarte importantă pentru oxigenarea apei. Dacă vrem să îl facem mai frumos, putem adăuga o cascadă, pietre în jurul malului sau alte decorațiuni.
Dacă este necesar să păstrăm puietul și adulții separat, vom crea și o pepinieră (bazin mai mic).
Lăsați iazul fără pești timp de aproximativ 2-3 săptămâni cu filtrarea în funcțiune. În acest timp, bacteriile benefice se vor acumula și echilibrul se va stabiliza.
Hrănirea peștilor de iaz
Speciile cele mai des crescute
Crap comun
o Creștere ușoară
o Carne de foarte bună calitate - săracă în grăsimi, sursă de proteine ușor digerabile și acizi grași omega 3 nesaturați valoroși
o Lungime de până la 120 cm, greutate de până la 40 kg
Crap argintiu
o Pește erbivor robust
o Carne - mai grasă, potrivită pentru afumare, carne fină, albă ca zăpada
o Peștii mai mici nu trebuie să fie jupuiți
o Lungimea 127 cm, greutatea până la 40 kg
o Trăiesc până la aproximativ 20 de ani
Amur alb
o Pești erbivori
o Carne - albă gustoasă, suculentă și săracă în grăsimi, conține proteine ușor digerabile, vitamine (A, D, B6, B12), calciu, iod, fosfor și potasiu
o Lungimea 150 cm, greutatea 50 kg (în Republica Cehă aprox. 100 cm, 15-20 kg)
o Durata de viață 15-20 de ani
Lin obișnuit
o Pește cu valoare economică semnificativă în gospodărie
o Carne - ușor digerabilă, proteine complete și grăsimi dorite
o Solzii se înmoaie când sunt gătiți și nu se răzuiesc când sunt consumați, uneori se micșorează
o Lungime 70 cm, greutate 7,5 kg (lungime medie 20 cm)
o Trăiește până la 20 de ani
Păstrăv curcubeu
o În prezent, unul dintre cei mai importanți pești crescuți artificial
o Sensibil la conținutul de oxigen
o Lungime 20-90 cm, cea mai mare greutate confirmată aproximativ 8 kg
o Utilizat ca indicator al poluării apei
o Poate trăi până la 10 ani
La ce trebuie să fiți atenți?
Înainte de a pune peștii în iaz, trebuie să îi aclimatizăm bine. Puneți sacii cu pești la suprafață și eliberați-i după 20-30 de minute. Acest proces previne șocul termic. Atunci când selectăm peștii, este important să fim atenți la boli, este important să observăm starea solzilor, a înotătoarelor, a ochilor, mișcarea, fecalele și dacă sunt „balonați” (=boală de apă, netratabilă, foarte contagioasă). Este important să eliminăm deșeurile din apă, iar apa în sine nu trebuie să facă spumă sau să miroasă. În același timp, nu trebuie să neglijăm să verificăm periodic starea de sănătate a peștilor.
Mai multe articole

31.03.2025
Tipurile de ouă
Când spui „ou”, majoritatea dintre noi se gândesc automat la oul de găină. Puțini oameni se gândesc mai întâi la orice alt tip. Cu toate acestea, știm că și alte păsări depun ouă - iar unele dintre ele sunt chiar disponibile în mod obișnuit. În magazine, ouăle de găină sunt cele mai frecvente, cu ouă de prepeliță ici și colo. Alte specii sunt mai degrabă rare. Așadar, în articolul de astăzi, să aruncăm o privire la ce ouă sunt bune de mâncat și cum diferă între ele.
Citește articolul
30.03.2025
Creșterea animalelor alpaca și lama
Creșterea de lame și alpaca devine din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Crescătorii apreciază natura lor calmă și prietenoasă, lipsa de pretenții, versatilitatea utilizării și aspectul exotic. De asemenea, aceste animale pot fi ținute cu succes pe pășuni comune cu alte specii. Llamas sunt, de asemenea, în mod natural dominante și teritoriale, ceea ce le permite să protejeze eficient turma de prădători. Doriți să știți cum să aveți grijă de aceste animale impresionante? Am adunat câteva informații utile și sfaturi practice pentru a vă ajuta să înțelegeți comportamentul lor și să le oferiți cel mai bun cămin posibil.
Citește articolul
24.03.2025
Cum să tai unghiile câinelui?
La fel ca și nouă, unghiile câinilor cresc. De aceea, este important să le tăiem și să le îngrijim regulat. În trecut, îngrijirea unghiilor nu era atât de importantă, deoarece câinii petreceau mai mult timp afară – alergând prin grădină, pe asfalt sau pe alte suprafețe dure, care le șlefuiau natural unghiile. Astăzi însă, acest lucru nu mai este suficient.
Citește articolul