Cum cu tunsul oilor
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

12.07.2024

Cum cu tunsul oilor

Știați că este o cerință legală să tundeți oile cel puțin o dată pe an? Tunsul oilor este un proces esențial pentru îngrijirea oilor și prelucrarea lânii. În acest articol vom analiza modul în care se efectuează tunsul. 

Cât de des și când se tund oile?

Acum vom vorbi despre perioadele în care se tund oile și cum să ne dăm seama că a sosit vremea. După cum am menționat în introducere, sunteți obligat prin lege să vă tundeți oile cel puțin o dată pe an. Cu toate acestea, unele rase trebuie duse la tuns de mai multe ori. Acestea sunt cele a căror lână ajunge la mai mult de 12 cm într-un an. Dacă tunsoarea nu are loc în mod regulat, pot apărea complicații de sănătate. Așadar, care este cea mai bună perioadă a anului pentru o tunsoare nouă? Perioada luată imediat înainte de naștere sau imediat după naștere a rămas în urmă. În această perioadă nu ar fi corect să stresați oile. Cea mai bună perioadă este între aprilie și octombrie în cazul animalelor care stau în aer liber tot timpul anului. În caz contrar, o perioadă mai lungă de timp după fătare pentru a da oilor o piele fermă și a reduce astfel riscul de rănire. Tunsoarea se face fie de către un profesionist chemat de dumneavoastră, fie de către dumneavoastră. 

Pregătirea

Pregătiți toate uneltele necesare înainte de tuns. Cu ce trebuie să-mi tund oile pentru ca procesul să decurgă fără probleme? Puteți folosi fie o foarfecă de tuns, fie o foarfecă, o perie pentru lână și orice alt echipament de care aveți nevoie. Asigurați-vă că totul este în stare bună și funcționează. De asemenea, vă recomandăm să lubrifiați suficient lamele mașinii de tuns pentru a evita rezultate neplăcute. 


În plus, ar trebui asigura un spațiu potrivit, suficient de mare, care să fie liniștit, sigur, curat și uscat.


Și cum ar trebui să decurgă pregătirea? Oaia trebuie să fie uscată pentru a evita probleme cu aparatul și rănirea consecutivă. Oaia trebuie să fie lipsită de hrană timp de 12-24 de ore pentru a fi mai calmă. De asemenea, trebuie să fie deparazitată, fără probleme de sănătate, fără zgărzi și alte lucruri care ar putea complica tunsul. De asemenea, țineți-le pregătite într-o incintă mai mică, de exemplu, astfel încât să fie ușor de scos. 

Ovine - tundere

Este important să calmați oile înainte de tundere și să le mențineți cât mai calme posibil pe tot parcursul procesului, așa că tratați-le cu blândețe și calm. Dacă aveți probleme cu unele dintre ele, încercați să chemați alte persoane să vă ajute. Trebuie doar să țineți oile în timpul tunderii, nu este nevoie să recurgeți la prinderea dureroasă. În majoritatea cazurilor, începeți de la burtă și continuați în sus. Țineți unealta de tuns la unghiul corect pentru a minimiza riscul de rănire, tunzând împotriva creșterii lânii.

Îngrijirea lânii de ovine

Lâna tunsă trebuie curățată. Ea este, de asemenea, sortată în funcție de calitate, cea mai bună calitate fiind cea din părțile laterale și din spate. De exemplu, lâna curată de la gât și de pe burtă este apoi sortată separat. Din aceasta, se separă lână cu impurități și lână pâslită. Separarea se poate face și în funcție de culoarea și lungimea lânii.


Lâna de oaie se depozitează într-un loc uscat și aerisit, în hambare închise. Dacă nu este sigilată, trebuie prelucrată în termen de un an pentru a preveni apariția moliilor.


Tunsoarea este o parte fundamentală a creșterii ovinelor. Acest proces are un impact major asupra sănătății generale și asupra calității vieții. Trebuie respectate procedurile și tehnicile corecte de tuns pentru a minimiza riscul de rănire. Echipamentele moderne pot ajuta în acest sens, ușurând considerabil munca. 

Mai multe articole

Tipurile de ouă

31.03.2025

Tipurile de ouă

Când spui „ou”, majoritatea dintre noi se gândesc automat la oul de găină. Puțini oameni se gândesc mai întâi la orice alt tip. Cu toate acestea, știm că și alte păsări depun ouă - iar unele dintre ele sunt chiar disponibile în mod obișnuit. În magazine, ouăle de găină sunt cele mai frecvente, cu ouă de prepeliță ici și colo. Alte specii sunt mai degrabă rare. Așadar, în articolul de astăzi, să aruncăm o privire la ce ouă sunt bune de mâncat și cum diferă între ele.

Citește articolul
Creșterea animalelor alpaca și lama

30.03.2025

Creșterea animalelor alpaca și lama

Creșterea de lame și alpaca devine din ce în ce mai populară în Republica Cehă. Crescătorii apreciază natura lor calmă și prietenoasă, lipsa de pretenții, versatilitatea utilizării și aspectul exotic. De asemenea, aceste animale pot fi ținute cu succes pe pășuni comune cu alte specii. Llamas sunt, de asemenea, în mod natural dominante și teritoriale, ceea ce le permite să protejeze eficient turma de prădători. Doriți să știți cum să aveți grijă de aceste animale impresionante? Am adunat câteva informații utile și sfaturi practice pentru a vă ajuta să înțelegeți comportamentul lor și să le oferiți cel mai bun cămin posibil. 

Citește articolul
Cum să tai unghiile câinelui?

24.03.2025

Cum să tai unghiile câinelui?

La fel ca și nouă, unghiile câinilor cresc. De aceea, este important să le tăiem și să le îngrijim regulat. În trecut, îngrijirea unghiilor nu era atât de importantă, deoarece câinii petreceau mai mult timp afară – alergând prin grădină, pe asfalt sau pe alte suprafețe dure, care le șlefuiau natural unghiile. Astăzi însă, acest lucru nu mai este suficient.

Citește articolul