Cum arată răceala la un câine?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

27.11.2024

Cum arată răceala la un câine?

La oameni, răceala este o problemă obișnuită de sănătate asociată în principal cu anotimpurile de toamnă și iarnă. Dar cum rămâne cu animalele noastre de companie? Poate un câine să se răcească la fel ca oamenii? 


Răspunsul este simplu, da, poate, chiar răcește la fel ca oamenii. Rămâneți alături de noi pentru a vedea care sunt simptomele la care trebuie să fiți atenți atunci când aveți câini și cum să vă îngrijiți animalul de companie, în cazul în care observați semne de răceală.

Factorii de risc

Ca și noi, oamenii, câinii sunt mai predispuși la infecții din cauza sistemului imunitar slăbit și a expunerii prelungite la frig, umezeală sau schimbări de temperatură. Atunci când câinele dumneavoastră este răcit, încercați să îl protejați corespunzător - folosiți costume de neopren și nu lăsați un câine care nu este obișnuit afară în frig pentru perioade lungi de timp. Câinii vârstnici sunt expuși riscului, dar la fel sunt și cățeii foarte tineri sau cățelele care alăptează. 

Simptomele unei răceli la câine

Simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor. Cel mai mare pericol pentru câini este așa-numita tuse de caniculă, care poate fi uscată și iritantă, dar și umedă și însoțită de tuse cu mucus. Această tuse este de origine viral-bacteriană, este foarte contagioasă și poate pune viața în pericol dacă nu este tratată corespunzător. Prin urmare, dacă o suspectați, consultați imediat un medic veterinar! 

Chiar și așa-numita răceală „obișnuită” la un câine poate fi destul de problematică. Un câine este răcit atunci când se manifestă printr-o secreție apoasă până la purulentă din nas și uneori din ochi, rareori putem observa secreție din urechi. Ca și noi, câinii tind să fie obosiți și, prin urmare, mai puțin activi decât de obicei atunci când sunt răciți. Este posibil să își piardă pofta de mâncare sau să înghită mult mai puțină mâncare, în timp ce de obicei beau mai mult. Dacă un câine se luptă cu o infecție, va avea de obicei o temperatură ridicată (temperatura normală a corpului unui câine variază între 37,5 - 39,3 °C, în funcție de mărimea rasei). O temperatură de peste 40 °C este deja foarte periculoasă și necesită consultarea imediată a unui medic veterinar! 

Tratament

În cazul în care câinele dumneavoastră prezintă semne de răceală, ajutați-l luând următoarele măsuri de precauție: atunci când tratați un câine răcit, este important să îi oferiți un loc liniștit, rezonabil de cald, unde să nu fie expus curenților de aer și multă apă proaspătă, deoarece este o idee bună să creșteți consumul de lichide pentru a combate infecția. Oferiți-i o dietă mai umedă. Încercați să înmuiați pelete sau folosiți bulion de carne pură nesărată, care este, de asemenea, o sursă excelentă de nutrienți pentru câine și căreia cu siguranță nu îi va putea rezista chiar și cu un apetit redus. Dacă câinele este răcit, limitați plimbările la timpul necesar. Monitorizați temperatura corpului conform înțelegerii cu medicul veterinar. Termometrele rectale digitale sunt cele mai precise. 

Monitorizați constant starea și, dacă aceasta se agravează, vizitați neapărat un medic veterinar care vă va sugera un tratament adecvat și vă va prescrie medicamente. Nu dați niciodată unui câine medicamente destinate oamenilor fără să consultați un specialist. 

Prevenție

Pentru a preveni răcelile, concentrați-vă pe prevenție. Aceasta include întărirea sistemului imunitar al câinelui dvs. printr-o dietă sănătoasă și echilibrată sau prin utilizarea suplimentelor vitaminice și a unei activități fizice suficiente. Nu vă expuneți câinele la frig sau la schimbări bruște de temperatură pentru perioade lungi de timp. Țineți-l izolat în mod corespunzător pe tot parcursul anului. Pentru câinii de talie mică și pentru câinii seniori de orice talie, nu ezitați să folosiți haine de protecție sau izolate sau chiar cizme de cauciuc, mai ales dacă câinele se află într-un mediu urban în care trotuarele sunt acoperite iarna cu un strat de zăpadă sărată și gheață. După călătorii mai lungi, oferiți-i câinelui odihnă din belșug și țineți cont, la formularea rației, de solicitările sporite privind sursele de energie de calitate. 

Răcelile ne pot deranja nu numai pe noi, ci și câinii. Pentru a preveni răceala la câinele dumneavoastră, oferiți prietenului dumneavoastră cu patru picioare o hrană nutritivă, vitamine și multă mișcare. Cu toate acestea, dacă apare o răceală și observați oricare dintre simptome la câinele dumneavoastră, oferiți-i multă odihnă și căldură, supravegheați-i sănătatea și, dacă este necesar, nu ezitați să contactați un medic veterinar.

Mai multe articole

Ce efecte pot avea artificiile asupra animalelor?

04.12.2024

Ce efecte pot avea artificiile asupra animalelor?

Sărbătorile anuale asociate cu focurile de artificii aduc bucurie multor oameni, dar nu același lucru se poate spune despre animalele noastre de companie. Sunetele, luminile și substanțele chimice prezente în pirotehnie pot avea un efect negativ asupra acestora, o realitate mai puțin cunoscută din spatele magiei sărbătorilor.

Citește articolul
Cum de a crește pești?

03.12.2024

Cum de a crește pești?

Pentru a putea începe să creștem pești, trebuie mai întâi să le cunoaștem anatomia de bază. Forma corpului lor este alungită, fusiformă sau conică (în formă de șarpe la anghilă). Scheletul este format din cap, corp și coadă. Peștilor le lipsește gâtul, astfel încât capul este bine fixat de trunchi, iar mișcarea este asigurată de înotătoare (înotătoare pectorale, dorsale, pelviene și caudale). Linia laterală este organul senzorial al peștilor, prin care aceștia reacționează la direcția fluxului și la valurile apei și, de asemenea, îi informează despre eventualele obstacole din apă.

Citește articolul
Cum se marchează animalele de fermă?

29.11.2024

Cum se marchează animalele de fermă?

Dacă doriți să deveniți crescător de animale de fermă, este important să știți care animale trebuie marcate și în ce mod. Acest aspect este descris mai detaliat în Legea privind crescătorii de animale și în regulamentul său de aplicare - Ordonanța privind marcarea animalelor.

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre