Cum arată ciclul de viață al unei găini?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

10.05.2024

Cum arată ciclul de viață al unei găini?

Găinile sunt ajutoare minunate și creaturi fascinante. Ele trec prin mai multe faze în viața lor, pe care tu, în calitate de crescător, ar trebui să le cunoști perfect. Așadar, cum arată viața lor?


Vârsta găinii

Vârsta medie a unei găini este de aproximativ patru ani. Cu toate acestea, durata de viață depinde de rasă și, mai ales, de condițiile de creștere. Dacă totul merge bine și găinile au tot ce le trebuie, pot trăi până la zece ani. Puteți prelungi viața unei găini cu o dietă de calitate și echilibrată, cu o îngrijire adecvată și cu suficient spațiu pentru a alerga. 

Eclozare

Călătoria vieții găinii începe în ou. Oul este incubat timp de aproximativ 21 de zile. În această perioadă, temperatura și umiditatea trebuie monitorizate cu atenție pentru a asigura o dezvoltare adecvată a embrionului. După perioada de incubație, putem aștepta cu nerăbdare eclozarea puiului.


Puiul

Puiul este complet dependent de îngrijirea mamei sale pentru ecloziune. Acesta are nevoie de un mediu cald, asigurat de găină sub aripile ei, și de hrană regulată. Puii sunt foarte susceptibili și necesită o îngrijire atentă pentru a supraviețui în primele săptămâni de viață. 


Creștere și dezvoltare

În primele săptămâni de viață, puiul crește și se dezvoltă rapid. După două-trei luni, aceștia zburdă suficient, cresc și devin treptat adulți. 


Maturitate

Un pui devine adult atunci când depune primul său ou. În acel moment, găina poate fi considerată o găină ouătoare. Acesta atinge maturitatea sexuală în jurul celei de a 20-a săptămâni de viață. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de rasă. Primele ouă pot fi mai mici și neregulate, dar, cu timpul, producția se va îmbunătăți și va deveni mai stabilă. Găinile adulte sunt acum capabile să se descurce singure. 


Productivitate

În perioada cea mai productivă, în primul an de ouat, o găină poate depune până la un ou pe zi. Depunerea ouălor poate fi influențată de diverși factori, cum ar fi iluminarea, calitatea hranei, predispoziția genetică și anotimpul. Îngrijirea adecvată a găinilor și condițiile optime pot duce la o perioadă lungă și stabilă de depunere a ouălor. 


Vârsta

Pe măsură ce o găină îmbătrânește, producția de ouă scade. În majoritatea cazurilor, o găină adultă depune ouă timp de doi-trei ani. În această perioadă, crescătorii trebuie adesea să decidă ce să facă în continuare. Dacă să lase găina să își ducă până la sfârșitul vieții sale naturale sau să reînnoiască stocul de reproducere și să achiziționeze noi păsări tinere care vor fi productive. 


Informații interesante despre găini

Știți ce fapte interesante despre găinile mai în vârstă sunt? De exemplu, din cauza unor schimbări hormonale majore, unele găini își schimbă puțin natura și, de fapt, identitatea lor. Se întâmplă adesea ca acestea să înceapă să se comporte ca un cocoș. Dacă aveți mai multe dintre acestea în casă, lucrurile se pot încinge între ele. 


Găinile trec prin multe etape diferite în viața lor, de la ecloziune până la bătrânețe. Îngrijirea adecvată, inclusiv o hrană bună, un spațiu adecvat și condiții potrivite, va contribui la asigurarea unei vieți lungi și fericite. Înțelegerea acestor etape este cheia unei creșteri de succes și a maximizării potențialului lor.

Mai multe articole

Cum să controlați insectele de la animalele din grajd

16.05.2024

Cum să controlați insectele de la animalele din grajd

Insectele și, cel mai adesea, muștele din grajd pot fi un inamic major pentru fermieri și animalele lor. Dacă nu controlați eficient insectele, există riscul apariției unor probleme de sănătate, cum ar fi răspândirea unor boli periculoase și pierderi economice. Deși nu veți scăpa niciodată definitiv de insecte, există o serie de modalități de a elimina cu succes această problemă și de a preveni suprapopularea. Iată câteva sfaturi utile despre cum să controlați insectele din hambar. 

Citește articolul
Care sunt cele mai frecvente boli care afectează găinile?

15.05.2024

Care sunt cele mai frecvente boli care afectează găinile?

Din nefericire, ca orice animal, găinile sunt sensibile la diverse boli. De obicei, găinile bolnave sunt ușor de depistat. Unele dintre cele mai frecvente semne de boală la găini sunt oboseala, letargia, lipsa poftei de mâncare și reducerea depunerii ouălor. În cele mai multe cazuri, urmează moartea subită a găinii. Fiți alături de noi pentru a vedea care sunt cele mai frecvente boli ale găinilor și cum să le prevenim eficient.

Citește articolul
Ce nu poate să consume o pisică?

14.05.2024

Ce nu poate să consume o pisică?

În calitate de proprietari de pisici, le oferim prietenilor noștri blănoși cea mai bună îngrijire. Uneori, însă, este posibil să vrem să le răsfățăm atât de mult încât să le facem rău. Nu tot ceea ce ne place este potrivit pentru felinele noastre. Unele alimente și substanțe sunt nepotrivite sau chiar toxice pentru pisici. Ce este toxic pentru pisici?

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre