Construcția cotețului de pui: Cum ar trebui să arate un coteț de pui și de ce aveți nevoie
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

09.02.2023

Construcția cotețului de pui: Cum ar trebui să arate un coteț de pui și de ce aveți nevoie

Dacă doriți să începeți să creșteți găini, unul dintre lucrurile de bază pe care trebuie să le faceți înainte de a le lua este să vă cumpărați un coteț pentru găini. De asemenea, ar putea fi nevoie de un nou coteț pentru găini dacă cel existent a trecut de anii de glorie. Puteți fie să cumpărați un coteț, fie să vă construiți singur unul. Dacă sunteți suficient de îndemânatic și sunteți tentat să vă construiți un coteț de găini în grădina dvs. exact după specificațiile dvs., nu trebuie să vă fie teamă să alegeți a doua opțiune și să vă construiți propriul coteț. Ce nu trebuie să uitați atunci când construiți un coteț de pui?

Înainte de a vă apuca de lucru

Înainte de a începe să căutați materiale pentru a vă construi cotețul și de a vă apuca de treabă, trebuie să știți clar cum vreți să arate cotețul dumneavoastră.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să determinați dimensiunea cotețului, care se bazează pe suprafața planificată a cotețului de găini. Fiecare găină trebuie să aibă o suprafață de 0,5 m2 . Pe lângă numărul de găini, trebuie să țineți cont, bineînțeles, de dimensiunea spațiului în care va fi amplasat cotețul finit. În ceea ce privește amplasarea cotețului, cel mai bine este să se orienteze partea frontală a cotețului, cu ușa și fereastra spre sud sau sud-est.

    •  Dacă doriți să le oferiți găinilor dumneavoastră mai mult spațiu, puteți adăuga un țarc.

    • Apoi stabiliți cum ar trebui să arate întreaga lucrare din exterior. În acest sens, va trebui să stabiliți dacă cotețul va fi așezat direct pe sol, dacă va fi ușor suspendat sau dacă va fi amplasat la o înălțime sub care găinile se pot ascunde. Un coteț supraînălțat are avantajul de a elimina practic apa care se ridică din pământ, astfel încât cotețul va fi uscat.

    •  Apoi urmează proiectarea ușii de acces pentru găini și a ferestrei, care cu siguranță nu trebuie să lipsească din coteț în scopul ventilației, mai ales vara. Pentru a ușura munca, merită să alegeți o ușă automată cu întrerupător de deschidere și închidere automată la oră sau la asfințit. De asemenea, fereastra (sau mai multe ferestre) trebuie să poată fi încuiate, altfel este ușor pentru jderi sau vulpi să intre în coteț. Nu uitați să faceți uși suplimentare suficient de mari pentru a vă permite să întrețineți cotețul.

    •  În continuare, gândiți-vă cum veți colecta ouăle din coteț, de preferință în condiții optime, curate și nedeteriorate. Din acest motiv, găinile ar trebui să aibă cuiburi de ouat pentru a depune ouă. Pe lângă cuiburile de ouat tradiționale, care sunt plasate în interiorul cotețului, este disponibilă și o versiune mai practică pentru exterior. Cuiburile de ouat în aer liber sunt fixate pe peretele exterior al cotețului, dar găinile le pot accesa în mod convențional din interiorul cotețului. Ouăle sunt apoi colectate din exterior, ceea ce este de obicei mai convenabil pentru fermier.

    • În coteț, există și cuiburi în care găinile se odihnesc și dorm. Locurile de adăpost trebuie să fie la o înălțime de aproximativ jumătate până la un metru. Lăsați un spațiu de cel puțin 40 de centimetri între cuiburi. Atunci când determinați lungimea totală a cuiburilor, țineți cont de faptul că fiecare găină are nevoie de un spațiu de aproximativ 30 de centimetri lățime.

    •  Vă puteți izola cotețul de pui la fel ca și casa. Găinile dvs. se vor dezvolta mai bine într-un coteț izolat toamna și iarna, iar dvs. veți fi răsplătiți pentru eforturile de izolare cu o rată mai mare de depunere a ouălor în lunile reci.

    •  Înainte de a construi, puteți să vă gândiți și la încălzirea și iluminatul din coteț. De exemplu, încălzirea poate fi asigurată de o lampă cu infraroșu sau de un bec ceramic, iar puii tineri vor aprecia o cloșcă artificială. Placa de încălzire poate fi folosită ca un cuib artificial pentru găini.

Materiale pentru construcția cotețului de găini

După ce v-ați gândit bine, este timpul să pregătiți materialul. Pentru a construi cotețul veți avea nevoie de:

  • grinzi rindeluite pentru construcția cotețului,
  • scânduri pentru pereții cotețului (în locul lor se poate folosi OSB),
  • grinzi sau bușteni cu un diametru de aproximativ 5 cm pentru cuiburi,
  • placaj impermeabil pentru podea,
  • elemente de fixare tratate anticoroziv (galvanizate) pentru structuri din ąlemn,
  • fereastră cu accesorii,
  • ușă (de preferință automată),
  • accesorii pentru o ușă mare pentru îngrijitori,
  • acoperișuri (de exemplu, șindrilă),
  • chit pentru lemn (pentru rosturi, repararea fisurilor din lemn),
  • lac de lemn,
  • plăci de polistiren pentru izolarea cotețului,
  • plasă pentru țarc.

Având o idee clară despre forma cotețului și materialele necesare, tot ce aveți nevoie pentru a-l construi este timp și câteva unelte. Dacă se întâmplă să întâmpinați o problemă în timp ce vă construiți cotețul și nu știți ce să faceți, există o mulțime de instrucțiuni pe internet care vă pot ajuta să o rezolvați. Alternativ, puteți cere oricând sfatul sau ajutorul unui prieten bun.

Mai multe articole

Cât timp trăiește un iepure pitic?

23.04.2024

Cât timp trăiește un iepure pitic?

Un companion preferat al multor oameni, iepurele pitic are multe de oferit proprietarilor săi. Natura sa prietenoasă, aspectul drăguț și îngrijirea relativ ușoară atrag o mulțime de oameni care își doresc un animal de companie de talie mică. Una dintre întrebările care se pun adesea este cât trăiește un iepure pitic. Așadar, cât de mult trăiesc de obicei aceste animale mici și drăguțe?

Citește articolul
Cum să scapi de paraziții de apartament?

17.04.2024

Cum să scapi de paraziții de apartament?

Paraziții de casă, cum ar fi gândacii, furnicile, moliile sau ploșnițele, pot provoca nu numai un disconfort considerabil, ci mai ales probleme de sănătate. În cazul în care îi întâlnești, este important să acționezi rapid și eficient pentru a preveni răspândirea lor. Există mai multe modalități de a scăpa de acești chiriași nedoriți și de a te asigura că locuința ta rămâne curată și sigură. 


Citește articolul
Cum să alegeți o locuință potrivită pentru pisici?

16.04.2024

Cum să alegeți o locuință potrivită pentru pisici?

O pisică poate dormi până la 18 ore pe zi. Prin urmare, este foarte important să îi pregătim un loc confortabil și liniștit pentru a se odihni. Fiecare animal de companie trăiește în condiții diferite și are propriile nevoi. Așadar, veniți cu noi pentru a vedea ce opțiuni aveți și cum să alegeți o casă sau un pat pentru pisici.

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre