Conținutul unui ou de prepeliță?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

18.07.2024

Conținutul unui ou de prepeliță?

Știți ce se ascunde sub coaja mică cu pete fine? Un mic miracol. Ouăle de prepeliță pot părea mici, dar sunt pline de vitamine și nutriție. Mai mult, datorită gustului lor delicios, ele și-au câștigat chiar locul în gastronomia și cultura mondială.

Mărimea nu are importanță

În acest caz, acest lucru este dublu valabil. Deși oul de prepeliță este de multe ori mai mic decât oul de găină, beneficiile ouălor de prepeliță sunt mari. Valoarea nutritivă a ouălor vorbește de la sine: sunt pline de proteine, vitaminele A, D și E, care sunt vitale pentru sănătatea oaselor, a ochilor și a pielii, precum și vitamine B și minerale. Ele sunt o sursă bogată de fier, zinc, fosfor și multe alte substanțe esențiale pentru sănătatea și buna funcționare a sistemului imunitar. 


Dacă vă confruntați adesea cu răceli și aveți imunitatea slăbită, ouăle de prepeliță v-ar putea ajuta și aici. Efectele lor anti-bacteriene vă vor ajuta organismul să facă față bolii. De asemenea, ele ameliorează simptomele asmei, eczemei atopice și rinitei alergice, scad tensiunea arterială și ajută în cazul durerilor de cap.


Ouăle de prepeliță sunt, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți, cum ar fi seleniul și lizozima, care ne pot proteja organismul de stresul oxidativ.

Ouă ca un tratament de vindecare

În unele țări, cum ar fi Japonia, ouăle de prepeliță sunt utilizate în cadrul tratamentului medical.Tratamentul se desfășoară astfel: pacientul consumă trei ouă crude pe zi în primele trei zile, apoi cinci ouă pe zi până la sfârșitul tratamentului.Cura cu 60 de ouă va ajuta la scăderea colesterolului, îmbunătățirea valorilor sanguine și întărirea organismului.  240 de ouă ajută în cazurile de tuberculoză, diabet, asmă, impotență, afecțiuni hepatice și renale, afecțiuni ale creierului, alergii și pentru întinerirea organismului în general.

Alergii? Nu contează

Sunteți alergic la ouă? Nu aplecați capul și încercați-le pe cele de prepeliță. Acestea sunt considerate cele mai potrivite pentru alergici, deoarece conțin mai puține substanțe alergene și sunt mai ușor de digerat pentru organism.


În același timp, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la salmoneloză, deoarece membrana de sub coajă are un număr minim de găuri pentru respirație și împiedică astfel în mod eficient pătrunderea bacteriilor.

Nu vor mai lipsi din bucătărie

Prepararea și consumul ouălor de prepeliță sunt aceleași ca în cazul ouălor de găină. Acestea pot fi consumate fierte, prăjite, murate sau crude. Atunci când le preparați, acordați atenție doar timpului de fierbere, care este de numai 80 de secunde. Se consumă crude în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Pentru un consum mai ușor, puteți adăuga ouă crude în iaurt sau brânză de vacă.

Utilizarea cojilor

Dacă consumați ouă de prepeliță, cu siguranță nu aruncați cojile. Acestea conțin calciu ușor de absorbit, potasiu și alte elemente valoroase. Zdrobiți mărunt cojile și adăugați-le în orice fel de mâncare. Gustul mâncării nu se schimbă, iar efectele sunt benefice.

Înmulțirea prepelițelor

Dacă vă plac atât de mult efectele acestor ouă miraculoase, încât vă gândiți să creșteți prepelițe acasă, nu vă fie teamă să faceți acest pas. Întreținerea lor nu este atât de dificilă, ele au nevoie de mai puțin spațiu și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la boli, deoarece sunt mai rezistente decât găinile. Nici vaccinările nu sunt obligatorii. Dacă vă interesează să creșteți prepelițe acasă, citiți articolul nostru "Cum se cresc prepelițele".


În general, ouăle de prepeliță sunt un mic miracol. Nu numai în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, dar și în gastronomie și cultura din întreaga lume. Cu siguranță merită să încercați și să descoperiți acest superaliment.

Mai multe articole

Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul
Cum hrănim porcii?

01.07.2025

Cum hrănim porcii?

Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.

Citește articolul
Tipuri de brânzeturi și originea lor

24.06.2025

Tipuri de brânzeturi și originea lor

Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.

Citește articolul