-800x800.jpg)
Cocoșul și rolul său în stol
Găina de casă are un dublu beneficiu, pe lângă carne, este crescută și pentru ouă, care pot fi preparate în mai multe moduri în bucătărie în câteva minute. De la carne de pui și ouă se pot obține proteine animale de calitate și, în același timp, se poate savura o masă bună.
Prin urmare, nu este de mirare de ce creșterea găinilor este atât de răspândită. Cu toate acestea, acest lucru este departe de a fi suficient pentru a satisface toată cererea din regiunile rurale și au fost create rase speciale de pui de carne pentru creșterea pe scară largă.
Cu toate acestea, creșterea la scară mică cunoaște acum o renaștere și în orașe. Dacă doriți să creșteți găini pentru carne și ouă, trebuie să vă luați un cocoș. Care este rolul lui în efectiv și cum se alege? Citiți mai departe.
Cum se alege cel potrivit?
Alegeți întotdeauna un cocoș străin pentru reproducere. Chiar dacă v-ați crescut propriile găini, care au produs un cocoș frumos, schimbați-l cu altcineva sau vindeți-l și luați unul care nu are nicio legătură cu acesta,de la o nouă găină.
Există o logică în acest sens: dacă un cocoș și găinile ar fi înrudite, ar exista o deteriorare a fertilității puilor, o ecloziune slabă sau alte fenomene nedorite asociate cu creșterea găinilor.
Corp
Un animal de sex masculin destinat reproducerii se numește mascul. Prin urmare, ar trebui să se adopte o abordare mai riguroasă pentru a evalua dacă un mascul îndeplinește standardul de reproducere.
În general, rasa trebuie să îndeplinească aceste condiții, să arate sănătos și să aibă:
- degete drepte
- ciocul neîncrucișat
- spate drept
- piept arcuit
- creasta obișnuită
- mărgele complete
- lobi drepți
- ochi strălucitori
- piele galbenă pe picioare
- pene crescute și colorate corect
Natură
Este important pentru crescător cum se va comporta cocoșul față de alte găini. Caracterul său în această privință poate începe să se manifeste în doar câteva săptămâni. În a șaptea săptămână, cocoșul poate începe să "cânte" după ce găsește ceva delicios de mâncat, spunând astfel celorlalte găini să vină să mănânce.
Din păcate, este imposibil de spus cum se va comporta un cocoș la o vârstă atât de fragedă. Este necesar să așteptați până la aproximativ un an, când se va vedea dacă cocoșul este calm sau dacă va fi agresiv față de dumneavoastră, lucru care se poate manifesta prin călcatul furios pe la spate, pe lângă ciupitul nedorit.
Natura este, de asemenea, determinată de rasă. Poate fi domesticit în mod corespunzător cu un contact regulat și o manipulare calmă, de exemplu, rasa originală din Cehia - găina cehă, care este mai potrivită pentru rasele mici, de hobby (Dráb, 2018).
Căpetenie și protector
Cocoșul este un capo născut și asigură ordinea în coteț. Celelalte găini se adaptează la el, iar în coteț este liniște. Pe de altă parte, fără cocoș, găinile se pot lupta pentru poziția imaginară de lider.
Găina se simte în siguranță cu el, și pe bună dreptate. Atunci când apare un invitat nepoftit, cocoșul își va apăra găinile cât de bine poate.
Cocoșii și găinile fac parte din cultura noastră și, ca parte a folclorului, moștenirea lor este transmisă din generație în generație - cine nu-și amintește basmul "Cocoșul și găina"?
Spre deosebire de basm, în care cocoșul se comportă ca un zgârcit, cocoșii sunt generoși. Dacă găsesc ceva gustos de mâncat, nu ezită să raporteze acest lucru celorlalte găini și să împartă mâncarea cu ele.
Inseminator
Unul dintre rolurile importante într-un efectiv de găini este rolul de reproducător al cocoșilor. Crescătorul ar trebui să aleagă un mascul sănătos pentru a nu aduce acasă un cocoș apatic care nu vrea să-și facă treaba. În legătură cu împerecherea, se recomandă rotunjirea pintenilor cocoșului pentru a evita rănirea găinii în timpul împerecherii.
Știați că?
Poate că nu vă vine să credeți, dar strămoșii găinii domestice provin chiar din Asia. A fost domesticit în Europa în mileniul I î.Hr. și este răspândit și astăzi pentru beneficiile sale economice de neînlocuit.
Surse: Dráb, J., Reproducerea găinii cehe, 2018, Teză de licență, JCU, České Budějovice
Mai multe articole

23.04.2025
Ce este comportamentul stereotip al animalelor?
Comportamentul stereotip al animalelor, cunoscut și sub denumirea de stereotipie, se caracterizează prin mișcări sau comportamente repetitive, aparent fără scop sau ritualizate, pe care animalele le manifestă adesea într-un mediu care nu corespunde nevoilor lor naturale. În articolul următor vom analiza această problematică mai detaliat.

22.04.2025
Scărpinatul distructiv la pisici
Scărpinatul distructiv este o problemă frecventă cu care se confruntă mulți proprietari de pisici. Poate duce la deteriorarea mobilierului, a tapetului sau a altor obiecte din casă, ceea ce poate deveni extrem de deranjant. În acest articol, vom analiza împreună cauzele acestui comportament, soluțiile posibile și metodele de prevenire.
Citește articolul
15.04.2025
Cum să amenajezi un acvariu?
Un acvariu nu este doar o frumoasă piesă de decor, ci și o adevărată bucățică de natură care aduce liniște și armonie în casa noastră. Observarea peștișorilor colorați, unduirea ușoară a plantelor și susurul apei au efecte dovedite de calmare asupra minții. Dacă și pe tine te atrage ideea de a crea propria lume acvatică, ți-am pregătit un ghid simplu despre cum să începi.
Citește articolul