
Ce se poate face în grădină pe timp de iarnă?
Iarna este o perioadă de inactivitate și regenerare în care majoritatea plantelor și animalelor își reduc activitatea. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu avem ce să facem în grădină. Dimpotrivă, lunile de iarnă oferă momentul ideal pentru a ne pregăti pentru primăvară și pentru a efectua lucrările pe care le neglijăm în timpul sezonului agitat.
Îngrijirea pomilor fructiferi
Majoritatea pomilor fructiferi sunt puși în repaus pentru iarnă. Prin urmare, ramurile în exces ar trebui îndepărtate toamna. Acest lucru economisește energia pomilor pentru sezonul rece. Următoarea tăiere poate fi planificată pentru februarie sau martie, când temperatura pe timpul nopții nu mai scade sub -10°C. În caz contrar, riscăm să dăunăm pomilor în loc să le aducem beneficii.
Dacă aveți copaci bolnavi sau uscați în grădină, puteți folosi sezonul de iarnă pentru a-i tăia. Lemnul poate fi folosit pentru încălzire, în timp ce cioturile pot fi inoculate cu răsaduri de tuberculi sau ciuperci de grădină. Ciupercile descompun rapid lemnul, scutindu-ne de osteneala de a dezgropa cioturile și totodată au un gust bun.
Plantarea și protejarea arborilor
Cum rămâne cu iarna și plantarea? Arborii noi trebuie plantați înainte de venirea înghețurilor, astfel încât să poată prinde rădăcini în mod corespunzător. Apoi udați-i în timpul iernii (bineînțeles, numai dacă nu este ger), deoarece rădăcinile noi au tendința de a se usca.
În afară de udarea noilor copaci, iarna este perioada din an în care animalele precum căprioarele și iepurii caută hrană direct în grădini. Așadar, nu uitați să asigurați o protecție adecvată, fie cu plasă în jurul trunchiurilor, fie cu alte „mijloace de descurajare” a animalelor sălbatice, cum ar fi dispozitivele de respingere cu ultrasunete sau gardurile olfactive.
Plantarea de usturoi
În ceea ce privește plantarea, cu siguranță nu trebuie să uităm de usturoi de la începutul iernii. Ar trebui să fie plantat în sol înainte de primul îngheț, adică la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Cu cât usturoiul este plantat mai devreme, cu atât cuișoarele sunt introduse mai adânc în sol și invers.
Cu toate acestea, usturoiul nu este doar pentru grădină, îl puteți planta și acasă, într-un ghiveci sau într-o cutie. Dacă vă decideți să îl cultivați în interior, trebuie să vă gândiți la un loc potrivit. Usturoiul are nevoie de un loc însorit pentru a crește, de preferință chiar în dreptul unei ferestre. În plus față de fructe, vă va oferi și protecție împotriva insectelor deranjante în timpul verii, care chiar urăsc mirosul de usturoi!
Recoltarea de iarnă
Știați că unele legume pot fi recoltate chiar înainte de Crăciun? Varza de Bruxelles, fetică, arpagic sau pătrunjelul suportă frigul mult mai bine decât alte plante, așa că este posibil să lăsați culturile în sol până îngheață și să aveți legume proaspete în farfurie pentru o perioadă mai lungă.
Iarna este, din păcate, o perioadă în care multe lucruri interesante nu se întâmplă în grădină. Dar puteți folosi această perioadă nu doar pentru a vă relaxa, ci și pentru a vă pregăti pentru primăvară. Puteți să vă planificați programul de plantare sau să cumpărați îngrășământul necesar de care plantele dvs. vor avea nevoie atunci când vor începe să se trezească.
Mai multe articole

02.07.2025
Animale utile în grădină
Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.
Citește articolul
01.07.2025
Cum hrănim porcii?
Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.
Citește articolul
24.06.2025
Tipuri de brânzeturi și originea lor
Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.
Citește articolul