Ce înseamnă conservarea ?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

20.09.2024

Ce înseamnă conservarea ?

Conservarea este o tehnică veche și bună, folosită de bunicile și străbunicile noastre. Este o modalitate simplă de a conserva fructele proaspete, legumele și alte alimente, astfel încât să rămână mult timp gustoase și pline de vitamine. Dar cum se păstrează alimentele? Trebuie doar să le încălziți la o temperatură ridicată, să distrugeți bacteriile nedorite și apoi doar să le sigilați în borcane. Și iată - bunătățile dvs. de casă sunt gata!

De ce anume este bună conservarea?

O modalitate excelentă de a face față unui surplus de recoltă. Grădina oferă adesea mai multe produse decât putem mânca, așa că este ideal să începem să sterilizăm legumele și fructele pentru a ne bucura de aroma lor pe tot parcursul anului. În plus, economisiți spațiu în congelator.


De asemenea, ne putem crea propriile arome și rețete pe care nu le putem găsi în magazin. Gemurile de casă, legumele sterilizate, cum ar fi ardeii murați sau chalamadele pot fi exact pe gustul nostru. Și ce poate fi mai bun decât să savurăm propriile noastre rețete, care conțin exact ceea ce ne-am ales?


De asemenea, gătitul economisește timp și bani. Având la îndemână baze gata preparate pentru supe, sosuri sau compoturi, gătitul va fi mai rapid și mai ușor. Trebuie doar să căutați în cămară și o parte din meniu este pregătit imediat, fără a mai alerga la magazin.

Ce anume se poate prepara?

Putem găti aproape orice. Toată lumea cunoaște dulcețurile tradiționale, cum ar fi gemul de căpșuni, zmeură sau prune, și murăturile sau sfecla roșie. Dar ce-ar fi să încercați ketchup de roșii de casă, marmeladă de ceapă dulce și acră pentru burgeri sau condimente picante de mere și ceapă chutney? Conservele de ciuperci sau pesto cu ierburi sunt, de asemenea, excelente. Există o mulțime de opțiuni, inspirați-vă doar din propria preferință!

Cum se conservează?

Fiecare dintre modalitățile de a pune mâncare la borcan are propriul farmec, alegeți-o pe cea care vi se potrivește cel mai bine.


Oala pentru conserve este ideală pentru conservarea simplă și eficientă în baie de apă, în care fierbeți borcane de alimente în apă. Cuptorul este potrivit pentru unele tipuri de conserve, cum ar fi ierburile aromatice. Mașina de spălat vase este ideală pentru sterilizarea completă a borcanelor, deși în mod normal nu gătiți în ea. Cuptorul cu microunde vă poate ajuta să puneți rapid în borcane porții mici și să preparați sosuri.

Cum se păstrează conservele?

Borcanele trebuie depozitate într-un loc întunecos, uscat și răcoros, cum ar fi o cămară sau o pivniță. De asemenea, este important să verificați din când în când dacă borcanele sunt bine închise și dacă nu intră aer. După ce ați deschis borcanul, depozitați-l în frigider și folosiți-l cât mai curând posibil pentru a vă asigura că bunătățile dvs. își păstrează gustul deosebit.

Mai multe articole

De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

16.05.2025

De ce vaca rumegă mereu, iar câinele înghite mâncarea pe nemestecate? Digestia animalelor sub lupă

Te-ai întrebat vreodată de ce bovinele petrec ore întregi rumegând, în timp ce câinele aproape că nu mestecă hrana? Motivul este diferitul tip de digestie. În timp ce unele animale au un stomac simplu, altele au evoluat cu mai multe compartimente, cu digestie microbiană sau chiar ajutate de pietricele. Care sunt principalele diferențe între grupele de animale?

Citește articolul
Ce tip de lână să alegi? Comparație între alpaca, cașmir, merinos și altele

15.05.2025

Ce tip de lână să alegi? Comparație între alpaca, cașmir, merinos și altele

Probabil ai auzit deja că există mai multe rase de oi. Dar știai că și lâna poate avea tipuri diferite? Nu o obținem doar de la oi, ci și de la lame sau chiar de la iepuri.

Citește articolul
Metode de muls și tipuri de săli de muls

14.05.2025

Metode de muls și tipuri de săli de muls

Mulsul reprezintă o activitate zilnică în creșterea bovinelor de lapte – însă modul în care este efectuat poate varia considerabil. De la mulsul manual tradițional până la sistemele moderne robotizate, fiecare fermă alege soluția care corespunde cel mai bine necesităților și posibilităților sale. De asemenea, sălile de muls – spațiile dedicate acestei activități – pot diferi semnificativ. În acest articol vom explora principalele metode de muls și tipurile de săli de muls utilizate în prezent.

Citește articolul