Ce fac albinele în timpul iernii?

Autor: Juraj Korim

19.10.2023

Ce fac albinele în timpul iernii?

Dacă ați avut impresia că albinele dorm iarna, vă înșelați! Aceste lucrătoare mici și ajutătoare își petrec, de fapt, întregul an pregătindu-se pentru iarnă, timp în care supraviețuiesc în stup. Albinele individuale mor la -5 °C, dar coloniile care trăiesc în stupi pot supraviețui până la -35 °C. Deci, cum arată în stupi în timpul odihnei de iarnă?

Cum decurg pregătirile?

Pentru a fi pregătite corespunzător pentru iarnă, albinele depozitează polenul și mierea în faguri pe tot parcursul anului. Pentru noi, ca apicultori, pregătirile încep în luna august, când se nasc generațiile de albine cu viață lungă pentru iarnă, care au un corp adipos care le permite să supraviețuiască cu succes iernii lungi. Prin urmare, este necesar să aprovizionăm colonia cu rezerve. Mierea care conține toate substanțele necesare este ideală. Prin urmare, este necesar să se lase aproximativ 15 kg de miere în stup. Restul poate fi furnizat sub formă de soluție de zahăr (raportul apă/zahăr pentru hrana de iarnă 2:3).

Nu există hibernare

Baza tuturor albinelor este de a proteja regina de frig. Cu ajutorul aripilor lor, ele sunt capabile să se mențină pe ele și pe regină la căldură. Ele formează un buchet, o minge în interiorul stupului, în jurul reginei, în exteriorul căreia se încălzesc pe rând în interior. Ei mută treptat mănunchiul de-a lungul fagurelor până acolo unde au provizii. În această grupare în jurul reginei, ele sunt capabile să mențină o căldură de aproximativ 20-30°C în centru și de cel puțin 10°C pe margini. În cazul în care temperatura crește peste 10 °C în timpul iernii, albinele încep să exploreze zona înconjurătoare pentru a defeca și a-și goli sacii fecali, ceea ce le împiedică să contamineze fagurii și reduce riscul de transmitere a bolilor. În cazul în care înghețul durează mult timp, albinele riscă să fie infectate de pe urma excrementelor.

Și ce fac apicultorii?

Nici măcar apicultorii nu se odihnesc în această perioadă a anului. Este important să creăm un mediu calm pentru albine, așa că este bine să le deranjăm cât mai puțin posibil. Chiar și așa, ei nu pot evita o vizită la stup, în timpul căreia este necesar să se colecteze resturile, deșeurile de pe fundul stupului, din care apicultorul poate stabili dacă albinele au suficiente rezerve. Apoi, roiurile sunt trimise la analize de laborator pentru a vedea dacă nu cumva colonia suferă de o boală infecțioasă. În martie încep primele inspecții de primăvară, în timpul cărora se verifică dacă albinele au suficiente rezerve și, dacă este necesar, sunt hrănite. 


Albinele au dezvoltat un mecanism care le permite să supraviețuiască iernii lungi și aspre. Dar, pe măsură ce le luăm mierea, trebuie să o înlocuim în alte moduri pentru a ne asigura că au suficiente rezerve. Așadar, oferiți-le suficientă hrană, astfel încât colonia să prospere și să vă ofere miere delicioasă la primăvară. 


Dacă intenționați să începeți apicultura, aruncați o privire la gama noastră de consumabile pentru apicultură, considerăm că veți găsi tot ce aveți nevoie.

Mai multe articole

Ce efecte pot avea artificiile asupra animalelor?

04.12.2024

Ce efecte pot avea artificiile asupra animalelor?

Sărbătorile anuale asociate cu focurile de artificii aduc bucurie multor oameni, dar nu același lucru se poate spune despre animalele noastre de companie. Sunetele, luminile și substanțele chimice prezente în pirotehnie pot avea un efect negativ asupra acestora, o realitate mai puțin cunoscută din spatele magiei sărbătorilor.

Citește articolul
Cum de a crește pești?

03.12.2024

Cum de a crește pești?

Pentru a putea începe să creștem pești, trebuie mai întâi să le cunoaștem anatomia de bază. Forma corpului lor este alungită, fusiformă sau conică (în formă de șarpe la anghilă). Scheletul este format din cap, corp și coadă. Peștilor le lipsește gâtul, astfel încât capul este bine fixat de trunchi, iar mișcarea este asigurată de înotătoare (înotătoare pectorale, dorsale, pelviene și caudale). Linia laterală este organul senzorial al peștilor, prin care aceștia reacționează la direcția fluxului și la valurile apei și, de asemenea, îi informează despre eventualele obstacole din apă.

Citește articolul
Cum se marchează animalele de fermă?

29.11.2024

Cum se marchează animalele de fermă?

Dacă doriți să deveniți crescător de animale de fermă, este important să știți care animale trebuie marcate și în ce mod. Acest aspect este descris mai detaliat în Legea privind crescătorii de animale și în regulamentul său de aplicare - Ordonanța privind marcarea animalelor.

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre