Ce fac albinele în timpul iernii?

Autor: Juraj Korim

19.10.2023

Ce fac albinele în timpul iernii?

Dacă ați avut impresia că albinele dorm iarna, vă înșelați! Aceste lucrătoare mici și ajutătoare își petrec, de fapt, întregul an pregătindu-se pentru iarnă, timp în care supraviețuiesc în stup. Albinele individuale mor la -5 °C, dar coloniile care trăiesc în stupi pot supraviețui până la -35 °C. Deci, cum arată în stupi în timpul odihnei de iarnă?

Cum decurg pregătirile?

Pentru a fi pregătite corespunzător pentru iarnă, albinele depozitează polenul și mierea în faguri pe tot parcursul anului. Pentru noi, ca apicultori, pregătirile încep în luna august, când se nasc generațiile de albine cu viață lungă pentru iarnă, care au un corp adipos care le permite să supraviețuiască cu succes iernii lungi. Prin urmare, este necesar să aprovizionăm colonia cu rezerve. Mierea care conține toate substanțele necesare este ideală. Prin urmare, este necesar să se lase aproximativ 15 kg de miere în stup. Restul poate fi furnizat sub formă de soluție de zahăr (raportul apă/zahăr pentru hrana de iarnă 2:3).

Nu există hibernare

Baza tuturor albinelor este de a proteja regina de frig. Cu ajutorul aripilor lor, ele sunt capabile să se mențină pe ele și pe regină la căldură. Ele formează un buchet, o minge în interiorul stupului, în jurul reginei, în exteriorul căreia se încălzesc pe rând în interior. Ei mută treptat mănunchiul de-a lungul fagurelor până acolo unde au provizii. În această grupare în jurul reginei, ele sunt capabile să mențină o căldură de aproximativ 20-30°C în centru și de cel puțin 10°C pe margini. În cazul în care temperatura crește peste 10 °C în timpul iernii, albinele încep să exploreze zona înconjurătoare pentru a defeca și a-și goli sacii fecali, ceea ce le împiedică să contamineze fagurii și reduce riscul de transmitere a bolilor. În cazul în care înghețul durează mult timp, albinele riscă să fie infectate de pe urma excrementelor.

Și ce fac apicultorii?

Nici măcar apicultorii nu se odihnesc în această perioadă a anului. Este important să creăm un mediu calm pentru albine, așa că este bine să le deranjăm cât mai puțin posibil. Chiar și așa, ei nu pot evita o vizită la stup, în timpul căreia este necesar să se colecteze resturile, deșeurile de pe fundul stupului, din care apicultorul poate stabili dacă albinele au suficiente rezerve. Apoi, roiurile sunt trimise la analize de laborator pentru a vedea dacă nu cumva colonia suferă de o boală infecțioasă. În martie încep primele inspecții de primăvară, în timpul cărora se verifică dacă albinele au suficiente rezerve și, dacă este necesar, sunt hrănite. 


Albinele au dezvoltat un mecanism care le permite să supraviețuiască iernii lungi și aspre. Dar, pe măsură ce le luăm mierea, trebuie să o înlocuim în alte moduri pentru a ne asigura că au suficiente rezerve. Așadar, oferiți-le suficientă hrană, astfel încât colonia să prospere și să vă ofere miere delicioasă la primăvară. 


Dacă intenționați să începeți apicultura, aruncați o privire la gama noastră de consumabile pentru apicultură, considerăm că veți găsi tot ce aveți nevoie.

Mai multe articole

Animale utile în grădină

02.07.2025

Animale utile în grădină

Grădinăritul este foarte popular – aproape toată lumea cunoaște pe cineva care cultivă propriile legume, flori sau plante aromatice. Cultivarea propriilor recolte aduce bucurie, relaxare și un sentiment de autosuficiență. Însă în grădini nu trăiesc doar plante – există și alți locuitori care merită atenția noastră.

Citește articolul
Cum hrănim porcii?

01.07.2025

Cum hrănim porcii?

Porcii sunt animale domestice relativ puțin pretențioase, însă și în cazul lor calitatea hranei are un impact semnificativ asupra creșterii, sănătății și randamentului. Indiferent dacă crești purcei, scroafe sau porci pentru îngrășat, o rație alimentară bine echilibrată și accesul constant la apă curată sunt absolut esențiale. În acest articol vom analiza principiile cheie ale alimentației porcilor în condiții gospodărești.

Citește articolul
Tipuri de brânzeturi și originea lor

24.06.2025

Tipuri de brânzeturi și originea lor

Brânza nu înseamnă doar o felie de cașcaval pe pâine. În lume există sute de tipuri de brânzeturi – cu mucegai, tari, proaspete, filate... Fiecare regiune are brânza sa tradițională, care reflectă gustul local și obiceiurile. Haideți să vedem de unde provin unele dintre cele mai cunoscute brânzeturi.

Citește articolul