Ce este coccidioza la iepuri?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

23.08.2024

Ce este coccidioza la iepuri?

Coccidioza este o boală gravă care afectează în principal iepurii, dar și, de exemplu, păsările de curte, mieii și vițeii. Ea este cauzată de protozoare parazite din genul Eimeria. Boala este larg răspândită, foarte contagioasă și poate provoca pierderi considerabile. Cum se manifestă coccidioza la iepure și cum poate fi controlată?

Origine și transmitere

Agentul care cauzează această boală este reprezentat de paraziții de coccidie din genul Eimeria. În funcție de specia de coccidie care infectează iepurele, această boală se împarte în intestinală și hepatică. Forma intestinală afectează mucoasa intestinului subțire și gros, în timp ce forma hepatică se instalează în ficat. 

Și cum se transmite coccidioza iepurelui? Iepurii se infectează consumând alimente sau apă contaminate cu oochisturile acestor protozoare. Acestea pătrund în organism prin fecalele animalelor infectate și pot supraviețui timp de mai multe luni. Prin urmare, sursa de infecție este un individ bolnav, un vector care nu prezintă semne de boală, dar pot fi și păsări, șobolani și altele.

Cel mai adesea sunt infectați cățelușii în vârstă de 1-3 luni, dar și animalele cu imunitate slăbită și în perioada de înțărcare. Cel mai frecvent infestați sunt puii cu vârsta cuprinsă între 1-3 luni, dar și animalele cu imunitatea slăbită și în perioada de înțărcare.

Bolile iepurilor - simptome

Simptomele variază în funcție de forma bolii. Dacă este vorba de o formă cronică, este foarte probabil să nu observați că ceva îl deranjează pe iepure. În cazul formei acute, se observă în principal lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, diaree urât mirositoare care poate conține urme de sânge, părul împletit, abdomenul balonat și slăbiciune generală. În cazul formei hepatice, se constată o mărire a ficatului și icter.

Pentru diagnostic, se efectuează teste de laborator în cadrul cărora fecalele sunt examinate la microscop.

Coccidioza la iepuri - tratament și prevenire

Tratamentul coccidiozei este foarte dificil și adesea fără succes. Cheia este descoperirea din timp a bolii și începerea tratamentului cât mai curând posibil. Acesta implică administrarea de anticoccidiale. Pentru a vă asigura că tratamentul este eficient și adaptat iepurelui dumneavoastră, consultați întotdeauna medicul veterinar. Rămâne la latitudinea dvs. să asigurați un mediu curat și dezinfectat, pentru a preveni transmiterea în continuare. De asemenea, acordați atenție regimului alimentar al iepurelui dvs. Aceasta ar trebui să constea în principal din fân și legume.

Pentru a preveni bolile în timpul creșterii, este important să vă concentrați atenția asupra prevenției. Controlați iepurii în mod regulat și trimiteți excrementele lor pentru analiză. Astfel, boala va fi depistată din timp. Este important să vă concentrați pe igienă. Cușca și toate accesoriile din aceasta ar trebui să fie întotdeauna curate, la fel și așternutul. Concentrați-vă, de asemenea, asupra alimentației, care trebuie să fie echilibrată. Ca măsură preventivă, se poate achiziționa un amestec de hrană care conține coccidiostatice pentru a ajuta la prevenirea bolii.

Coccidioza este o boală gravă care, din păcate, apare foarte des în creșterea animalelor. Cu toate acestea, dacă acordați atenție prevenției, veți minimiza riscul apariției bolii sau o veți depista la timp și veți spori șansele de vindecare.

Mai multe articole

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

19.11.2024

Cum se pregătesc iepurii pentru iarnă?

Deși iepurii sunt animale destul de rezistente, iarna aduce anumite provocări atât pentru iepurași, cât și pentru noi, crescătorii lor. Pentru ca ei să treacă iarna sănătoși și în siguranță, trebuie să le pregătim un mediu corespunzător și să evităm ceea ce îi poate afecta. În articolul de astăzi, vom explora cum să îngrijim iepurii și cum ar trebui să arate pregătirea pentru iarnă sau îngrijirea lor în condiții de vreme rece.

Citește articolul
Poate un câine să mănânce oase?

15.11.2024

Poate un câine să mănânce oase?

Cu siguranță ați auzit vreodată că câinii nu ar trebui să consume oase. Pe de altă parte, unii oameni cred că oasele nu sunt dăunătoare câinilor. Adevărul este undeva la mijloc, așa că haideți să vedem împreună ce oase pot consuma câinii în siguranță.

Citește articolul
Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

13.11.2024

Cum să protejați labele câinelui dvs. în timpul iernii?

Distracția de iarnă este îndrăgită nu numai de copii, ci și de prietenii noștri cu patru picioare. Dar, în același timp, vremea rece și geroasă aduce neplăceri care afectează și lăbuțele câinelui. Prin urmare, îngrijirea acestora este o parte importantă a acestor zile geroase. Zăpada, stropii de sare și temperaturile sub zero grade pot provoca un disconfort semnificativ, cum ar fi iritații, crăpături sau dureri. Așadar, cum să protejați cel mai bine lăbuțele câinelui dvs. în timpul iernii? 

Citește articolul

Abonați-vă la newsletter

... și fiți informat despre super ofertele noastre