
Care sunt cerealele potrivite pentru găini?
Dacă creșteți găini sau plănuiți să le creșteți, trebuie să știți că cerealele reprezintă o parte esențială din hrana lor, unde ar trebui să reprezinte până la 75% din aceasta. Dar ce fel de cereale să alegeți pentru găinile dvs, pentru a le satisface toate cerințele și necesitățile nutriționale? Haideți să analizăm, împreună cu noi, cele mai diverse tipuri de cereale și contribuția lor la regimul alimentar al găinilor.
Grâu
Grâul pentru hrănirea găinilor este cereala cea mai frecvent utilizată în amestecurile de furaje pentru găini. Acest lucru se datorează faptului că ea este cea mai mare sursă de energie pentru acestea și conține, de asemenea, o cantitate mare de proteine, care este importantă pentru creșterea corespunzătoare și repararea țesuturilor. Acesta este motivul pentru care, în plus, este și cea mai abundentă în amestecurile de furaje, reprezentând aproximativ 50 %.
Orz
Orzul este cereala pe care o folosim cel mai des, însă la găini nu a câștigat atâta popularitate. Acesta conține mai puțină energie și proteine decât grâul, în schimb are un conținut mai mare de fibre, care reprezintă un element important pentru o digestie corectă. Cel mai important, ea conține beta-glucan, o substanță pe care găinile nu o pot digera prea bine. În cantități mici, poate fi hrănită sub formă de făină, dar la doze mai mari, regularitatea ouatului este redusă.
Porumb
Porumbul reprezintă o altă sursă de energie în furajele combinate. Este bogat în carbohidrați și asigură energie în mod rapid. Cu toate acestea, din cauza conținutului său scăzut de proteine, ar trebui să fie suplimentat cu alte surse de proteine. Se recomandă o proporție de 25% în ration.
Ovăz
Ovăzul este valoros pentru conținutul său bogat în fibre și proteine. Acesta este tocmai motivul principal pentru care nu este potrivit pentru găini. Fibrele afectează capacitatea de digestie a altor nutrienți. În plus, boabele de ovăz pentru găini, trebuie măcinate, evitând astfel boabele ascuțite.
Combinația corectă de cereale în rație
Este important ca găinile să primească o hrană variată, compusă din diferite tipuri de cereale, pentru a obține nutrienții de care au nevoie. Astfel, vom obține o hrană echilibrată cu un raport optim de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale. Acest lucru contribuie, la rândul său, la o bună sănătate și productivitate a găinilor.
Alte componente
Este important, de asemenea, să se adauge la cereale și alte elemente necesare pentru găini, cum ar fi concentrate de proteine, minerale și vitamine. Proteinele pot fi suplimentate și cu soia, mazăre, făină de pește sau lucernă uscată. Aceste substanțe sunt importante pentru ouat și pentru o bună funcționare a sistemului imunitar.
Alegerea corectă a cerealelor este extrem de importantă pentru sănătatea, productivitatea și calitatea ouălor. Grâul ar trebui să reprezinte cea mai mare parte a rației, fiind urmat de porumb. Ovăzul sau orzul pot fi, de asemenea, utilizate, dar în cantități limitate. O combinație corespunzătoare a acestor cereale și suplimentarea cu alte ingrediente esențiale vor asigura sănătatea și productivitatea găinilor.
Mai multe articole

09.07.2025
De ce ciugulesc găinile ouăle și cum le putem dezvăța?
Ciugulirea ouălor este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative la găini. Mulți crescători nu știu cum să gestioneze această problemă și încearcă diverse „trucuri băbești” – cum ar fi scufundarea găinii în apă. Haideți însă să vedem metode mai eficiente și dovedite prin care găinile pot fi dezvățate de acest comportament nedorit.
Citește articolul
08.07.2025
De ce sunt importante antiparazitarele pentru animalele noastre de companie?
Sănătatea animalelor noastre de companie este o prioritate pentru noi – fie că vorbim despre un porcușor de Guineea, un câine sau un cal. Prin îngrijire regulată și prevenție, ne protejăm companionii necuvântători de diverse boli. Una dintre cele mai frecvente amenințări o reprezintă paraziții, care pot provoca atât probleme cutanate, cât și boli interne grave. Tocmai de aceea, este esențial să nu neglijăm deparazitarea și să folosim regulat produse antiparazitare.
Citește articolul
07.07.2025
Cum să crești bibilici?
Bibilicile provin din Africa și trăiesc în diverse habitate – de la savane la păduri tropicale. Dintre cele șapte specii cunoscute, cea mai răspândită este bibilica domestică, pătată sau cu coif. Procesul de domesticire a avut loc acum aproximativ 2.000 de ani, în zona Marocului de astăzi. Astăzi, bibilicile sunt apreciate pentru utilitatea și ușurința lor de întreținere. Hai să vedem cum se cresc corect.
Citește articolul