-800x800.png)

Autor: Pavel Frček
25.11.2024
Care ierburi sunt potrivite pentru animale?
Multor oameni le place să folosească ierburi medicinale pentru probleme minore de sănătate. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că unele dintre aceste plante pot fi utilizate și pentru prietenii noștri animale. S-a observat și s-a demonstrat chiar că animalele crescute pe pășune selectează singure anumite tipuri de plante atunci când au probleme de sănătate.
La animalele pe care le ținem acasă și care nu au acces la pășune, sau la carnivore, acest lucru nu poate fi utilizat, însă este posibil să le oferim plante sub formă de infuzie, decoct, picături sau chiar uleiuri esențiale (în acest caz, trebuie să procedăm cu maximă precauție și să lăsăm animalul să aleagă singur ce ulei îi place).
Haideți să vedem câteva opțiuni de utilizare a plantelor medicinale și ierburilor pentru animale:
Mușețel (Matricaria chamomilla)
Ceaiul de mușețel este poate cel mai cunoscut remediu de vindecare al bunicelor noastre. Ca și chimenul sau feniculul, a fost preparat pentru copiii mici care sufereau de dureri de burtă și poate fi folosit pentru aceleași probleme la animale - pentru a ameliora durerile de colici, crampele digestive, precum și diareea sau constipația. Poate fi folosit la puii majorității animalelor, precum și la adulți după o eventuală hrană greșită sau ca remediu de susținere pentru infecții minore ale sistemului digestiv.
Pulberea de mușețel ameliorează mâncărimea și arsura în cazul inflamațiilor pielii sau după înțepăturile de insecte, de exemplu la caii aflați pe pășune sau la porcii ținuți în grajduri fără scurgere.
Calendula(Tropaeolum majus)
Calendula are un efect antiinflamator foarte puternic, acționează împotriva unui număr de bacterii patogene care provoacă inflamații ale tractului digestiv, respirator și urinar. Prin urmare, este un adjuvant foarte util la tratamentul cu antibiotice și poate spori efectul antibioticelor și poate contribui la reducerea riscului de rezistență la antibiotice. În plus, această plantă favorizează expectorația și reduce astfel tusea iritantă - de exemplu, în cazul tusei de canisa la câini. De asemenea, se administrează de susținere în cazurile de hipertensiune arterială, o problemă care poate fi întâlnită și la animalele de companie, în special la câinii sau pisicile crescute în casă.
Efectul diuretic al plantei poate fi utilizat în tratamentul inflamațiilor tractului urinar, precum și în prevenirea calculilor renali, în special la animalele domestice castrate (câini, pisici) sau, din nou, la animalele cu hipertensiune arterială, care suferă de retenție de apă și umflături.
Afine (Vaccinium myrtillus)
Acest fruct popular de pădure nu trebuie folosit doar în prepararea gogoșilor de casă cu afine. Este, de asemenea, o sursă foarte bogată de vitamine și minerale, datorită cărora are un efect antiinflamator puternic, în special asupra tractului urinar. Ajută la tratarea și prevenirea inflamațiilor vezicii urinare și poate fi folosit și pentru diaree. În cavitatea bucală a animalelor de fermă și domestice, ajută la reducerea formării plăcii bacteriene și deci a tartrului și are un efect antiinflamator asupra gingiilor, care poate fi apreciat mai ales la câinii și pisicile mai în vârstă.
Valeriana (Valeriana officinalis)
Picăturile de valeriană (sau rădăcina de valeriană) erau folosite cu plăcere de bunicile noastre. Această plantă are efecte foarte liniștitoare și reprezintă o alternativă potrivită, de exemplu, pentru persoanele care suferă de tulburări de somn. Prietenii noștri necuvântători, de obicei, nu se confruntă cu aceste probleme, însă, în special pentru pisici, mirosul de valeriană este extrem de atrăgător, iar sub formă de plantă uscată sau picături, poate fi utilizată cu succes pentru calmarea lor (de exemplu, în timpul transportului, al schimbării mediului sau al sosirii unei noi pisici în gospodărie). În plus, această plantă este benefică atât pentru pisici, cât și pentru câini, având efecte calmante și antistres similare, așa că poate fi utilizată pentru a liniști un câine.
Un efect calmant similar are și lavanda medicinală (Lavandula angustifolia), care este cel mai frecvent utilizată sub formă de ulei esențial și care este, de asemenea, potrivită pentru susținerea vindecării rănilor sau după înțepături de insecte, prin aplicarea direct pe zonele afectate (este singurul ulei esențial pe care îl putem folosi în formă nediluată).
Armurariu(Carduus marianus)
Ciulinul de lapte conține mai mulți compuși importanți care au un efect semnificativ asupra protecției ficatului. Prin urmare, extractele din acesta pot fi utilizate atât pentru animalele care suferă de boli hepatice acute, cât și pentru animalele din fermele mari și mici, în special cele crescute pentru îngrășare (sănătatea ficatului este strâns legată de capacitatea organismului de a utiliza substanțele nutritive primite în rația alimentară). Administrarea acestei plante, de exemplu sub formă de tinctură, este foarte potrivită și pentru carnivorele crescute acasă și hrănite cu pelete. Aceasta facilitează descompunerea deșeurilor metabolice, ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și previne steatoza hepatică. Scoarța este utilă și după un tratament cu antibiotice sau alte tratamente chimice.
În concluzie, merită menționat faptul că, pentru majoritatea animalelor de fermă și de casă, putem folosi, de asemenea, diverse amestecuri de plante care le vor crește performanța, vor reduce stresul, vor susține imunitatea și, în general, vor îmbunătăți calitatea activității dumneavoastră de creștere.
Mai multe articole

29.04.2025
Zgarda sau hamul – ce este mai bun pentru câine?
Pe piață există multe tipuri de hamuri și zgarzi. Dar cum știi care este cea mai potrivită alegere pentru prietenul tău necuvântător? Hai să analizăm împreună.
Citește articolul
29.04.2025
Cum arată anul apicol?
Munca apicultorului depinde de natură – de vreme, temperaturi și mai ales de disponibilitatea surselor naturale de hrană pentru albine. De aceea, este esențial să se urmărească ciclul anual, care include înflorirea așa-numitelor plante conducătoare. Fiecare perioadă are cerințe specifice privind îngrijirea familiilor de albine. Anul apicol poate fi împărțit în șapte perioade principale, fiecare necesitând proceduri și măsuri concrete. Hai să le analizăm împreună.

27.04.2025
Cum să crești un chinchilla?
Creșterea chinchillelor devine din ce în ce mai populară datorită aspectului lor drăgălaș, naturii prietenoase și blănii extrem de fine. Acești mici rozătoare, originari din Anzii Americii de Sud, au fost aproape exterminați în sălbăticie din cauza vânătorii pentru blana lor. Astăzi, chinchillele sunt crescute în principal ca animale de companie. Sunt animale nocturne, care dorm cea mai mare parte a zilei și devin active după lăsarea întunericului. Sunt foarte sociabile, de aceea se recomandă să fie crescute cel puțin în perechi. Durata medie de viață a chinchillelor este de 10–15 ani, uneori putând ajunge și la 20 de ani.
Citește articolul